Spis treści:
Jak często trzeba czyścić piekarnik?
Czyszczenie piekarnika to żadna przyjemność, dlatego trudno się dziwić, że większość osób zabiera się za nie z niechęcią. Zaniedbane, brudne urządzenie, w którym za każdym razem przypalają się resztki jedzenia, wpływa jednak na jakość przyrządzanych potraw. Na dania przygotowywane w piekarniku przenoszą się nie tylko nieprzyjemne aromaty, ale też szkodliwe dla naszego zdrowia związki.
Ważne jest, aby utrzymywać piekarnik w czystości. Jak często go myć? Decyduje o tym to, jak intensywnie z niego korzystamy. Osoby, które lubią piec i regularnie przyrządzają potrawy w piekarniku (np. kilka razy w tygodniu), powinny gruntownie go czyścić minimum raz w miesiącu. Przy sporadycznym używaniu tego urządzenia zupełnie wystarczające jest porządne czyszczenie 2-3 razy w roku.
Warto przy tym pamiętać, że w przypadku zauważenia resztek jedzenia na dnie, ściankach lub szybie piekarnika trzeba je usunąć od razu, gdy tylko sprzęt ostygnie. Przecieranie wnętrza urządzenia po każdym użyciu jest najlepszą metodą, aby zapobiec gromadzeniu się tłuszczu i przypalonych osadów.
Do czyszczenia piekarnika możemy wykorzystać sodę oczyszczoną, ocet lub nawet piankę do golenia. Fot. brizmaker/123RF.com
Przeczytaj również: Jak wyczyścić płytę indukcyjną? Domowe triki zaoszczędzą czas i pieniądze
5 domowych sposobów na wyczyszczenie piekarnika
Gotowe środki do czyszczenia piekarnika dobrze radzą sobie z uporczywym brudem, jednak ze względu na chemiczny skład i drażniące właściwości wiele osób szuka dla nich alternatywy. Nie ma potrzeby stosowania agresywnych, często bardzo drogich preparatów, skoro domowe i bezpieczne składniki również dają znakomite efekty.
Jak wyczyścić piekarnik na błysk? Najlepiej korzystając z produktów, które większość z nas ma pod ręką. Oto 5 niezawodnych domowych metod:
- Ocet – do naczynia żaroodpornego wlewamy 1 szklankę octu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230°C. Po 30 min wyłączamy i czekamy, aż urządzenie przestygnie, nie otwierając drzwiczek. Następnie gąbeczką nasączoną w roztworze wody i octu (proporcja 1:1) przecieramy wnętrze piekarnika, łatwo usuwając zabrudzenia;
- Soda oczyszczona – 4-5 łyżek tego produktu mieszamy z odrobiną wody, aby otrzymać gęstą pastę. Rozprowadzamy ją na szybie oraz we wnętrzu piekarnika i czekamy 20-30 min. Po tym czasie zbieramy pastę wraz z brudem wilgotną ściereczką;
- Cytryna – 2-3 owoce kroimy na grube plastry, kładziemy na blasze do pieczenia i zalewamy wodą do przykrycia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1 godzinę. Następnie wyłączamy, czekamy ok. 30 min i ostrożnie uchylamy drzwiczki. Woda z cytryną, parując, rozpuści tłuszcz oraz twarde osady. Wystarczy, że przetrzemy je wilgotną gąbeczką z odrobiną detergentu;
- Pianka do golenia – składniki zawarte w tym kosmetyku doskonale radzą sobie z przypalonym brudem. Aby wyczyścić piekarnik, rozprowadzamy piankę do golenia w problematycznych miejscach i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wnętrze wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką;
- Woda utleniona i proszek do pieczenia – do ¼ szklanki proszku do pieczenia dodajemy tyle wody utlenionej, aby powstała pasta. Mieszankę nakładamy na ścianki i szybę piekarnika, po czym zostawiamy na kilka godzin. Następnie czyścimy wnętrze urządzenia wilgotną szmatką lub gąbką.
Domowe składniki przywrócą blask piekarnikowi bez męczącego szorowania i użycia agresywnej chemii. W czyszczeniu tego urządzenia przydatna jest również folia aluminiowa, o czym pisaliśmy tutaj.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Żaden ocet i soda. Wlej pół szklanki, chwilę odczekaj, odpływ sam się oczyści
Drewniane meble odzyskają dawny blask. Pomoże zapomniany sposób z 2 kuchennymi składnikami