Porady domowe

Nasączony kilkoma kroplami wacik włóż do kuchennej szafki. Mole szybko pouciekają

Mole w szafkach kuchennych to dość powszechny problem. Najczęściej można je spotkać w pobliżu kasz, makaronów lub płatków zbożowych, przechowywanych w otwartych albo rozszczelnionych opakowaniach. Chociaż te owady nie gryzą ani nie przenoszą żadnych chorób, potrafią się błyskawicznie rozprzestrzeniać. Jak zatem z nimi walczyć? Istnieje na to kilka naturalnych sposobów i czas je poznać.

Nasączony kilkoma kroplami wacik włóż do kuchennej szafki. Mole szybko pouciekają
Jak pozbyć się szybko moli spożywczych z szafek? Fot. liudmilachernetska/123RF.com

Spis treści:

Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchennych szafek?

Obecność moli spożywczych w kuchni da się dostrzec od razu. To niewielkie szaro-brązowe owady, które żywią się głównie zbożem, suszonymi owocami, orzechami, herbatą, a nawet słodyczami. Przeważnie ukrywają się w otwartych opakowaniach i pojemnikach z żywnością, gdzie składają swoje jaja. Dlatego właśnie trzeba się ich pozbyć – i jest na to kilka metod:

  • Regularnie sprawdzaj szafki – wyjmij wszystkie produkty i dokładnie je obejrzyj. Poszukuj martwych owadów, jaj oraz larw. Pamiętaj, by rzucić okiem również na opakowania jeszcze nieotwarte, bo larwy uwielbiają je podgryzać. Zainfekowane produkty wyrzuć, a pojemniki ze śmieciami wystaw na zewnątrz.
  • Dokładnie myj szafki kuchenne – możesz do tego użyć mieszanki wody z mydłem, płynem do mycia naczyń lub białym octem. Szczególnie skup się na kątach i niewielkich szczelinach, gdzie często ukrywają się owady. Szafki czyść regularnie.
  • Poprawne przechowywanie – to ma kluczowe znaczenie w walce z molami spożywczymi. Zaczęte makarony, kasze lub ryż przesyp do szczelnie zamykanych pojemników, lub słoików. Świetnie nadadzą się do tego np. umyte słoiki po ogórkach ze sklepu albo inne zamykane opakowania, które normalnie wyrzucasz, a tutaj nadasz im drugie życie.
  • Wstaw produkty do zamrażarki – w ten sposób sprytnie zapobiegniesz inwazji moli, które często przynosi się do domu wraz z nowo zakupioną mąką lub kaszą. Wstaw te produkty na ok. 3 dni do zamrażarki, zanim przeniesiesz je do szafki. Niska temperatura zabije larwy moli.

Naturalne metody zwalczania moli spożywczych

Nawet po przejrzeniu i umyciu szafek pojedyncze mole mogą nadal gdzieś się ukrywać. Dlatego najlepiej zastawić na nie pułapkę. W sklepach bez problemu znajdziesz klejące plastry, które najczęściej trzeba umieścić na drzwiach szafek. To najprostsza, ale też bardzo skuteczna metoda zwalczania moli spożywczych.

Przeczytaj również: Jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Babcia miała trzy sposoby, wszystkie działały

Możesz podobną pułapkę zrobić własnoręcznie, wieszając w szafce taśmę albo lep na muchy. Żeby zwabić szkodniki, warto delikatnie nasączyć przygotowaną pułapkę np. olejem rybnym. Ten zapach szybko przyciągnie mole. Odwrotnie zadziałają waciki kosmetyczne skropione olejkiem miętowym, lawendowym lub pieprzowym – owady unikają jak ognia takich aromatów. Trzeba jednak zaznaczyć, że pułapki łapią jedynie dorosłe osobniki.

Niektórzy zostawiają w szafkach woreczki z liściem laurowym, lawendą albo goździkami, które odstraszają mole spożywcze – dzięki temu będą trzymały się z daleka od twojej żywności. Możesz także rozsypać ziemię okrzemkową w zakamarkach swoich szafek. Warstwa powinna być bardzo cienka i pod żadnym pozorem nie dodawaj jej do otwartych opakowań spożywczych ani nie wdychaj. To rozwiązanie z kolei działa na pełzające larwy.

Przechowywanie żywności w szczelnych pojemnikach skutecznie zatrzymuje mole spożywcze. Fot. Valerii Honcharuk/Canva Pro

Jak zapobiegać nawrotom moli?

Bardzo ważne jest zapobieganie nawrotom moli. Gdy tylko kupisz nowe produkty, dokładnie przejrzyj ich opakowania – zwłaszcza gdy wybierasz np. kaszę na wagę. Później równie istotne będzie monitorowanie swoich szafek i ich regularne czyszczenie.

Zawsze przekładaj żywność do bardzo szczelnych pojemników, by mole spożywcze nie dostały się do środka. Suche produkty najlepiej przechowywać maksymalnie dwa lub trzy miesiące i wykorzystywać najstarsze rzeczy jako pierwsze. Zawsze też możesz przenieść część produktów do lodówki – nie wpłynie to na ich walory smakowe, a zatrzyma szkodniki.

Prostą metodą zapobiegania nawrotom moli będzie zamykanie okien i drzwi na noc, by owady nie dostały się do kuchni. Ponadto, gdy kupujesz meble lub dywany, również dokładnie je przejrzyj w poszukiwaniu owadów i ich larw. Dotyczy to przede wszystkim rzeczy już używanych.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Znajoma, która sprząta biura, pokazała mi, jak czyści kaloryfery. Cały kurz i brud schodzi ze środka

Plan na ekspresowe wyczyszczenie nagrobka. Kamieniarze mają kilka ważnych rad

Do grudnika stosuje dwie naturalne odżywki. Zaczyna kwitnąć już w listopadzie i mocno się rozrasta

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.