Spis treści:
Jak uratować przypalony garnek? Najważniejsze zasady
Pozostawienie gotującego się dania bez nadzoru często kończy się tym, że na dnie naczynia powstaje warstwa czarnego, trudnego w usunięciu osadu. Bywa też tak, że tłuszcz na garnkach przypala się nie tylko od wewnątrz, ale również na zewnątrz i od spodu, zwłaszcza wtedy, gdy potrawa wykipi. Chwila nieuwagi może przytrafić się nawet najbardziej doświadczonym kucharzom, więc problem ten nie powinien nam spędzać snu z powiek. W każdej z tych sytuacji możemy uporać się z zabrudzeniami, musimy tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach.
W przypadku czyszczenia przypalonych garnków pokrytych emalią, naczynia musimy traktować delikatnie, nie używając silnych środków chemicznych. Ostrożnie potraktujmy także rondle i patelnie z powłoką teflonową. Natomiast garnków wykonanych z aluminium nie szorujmy za pomocą drucianych myjek, które uszkodzą powierzchnię. Do usunięcia przypalonego tłuszczu z garnków ze stali nierdzewnej z powodzeniem zastosujemy wszelkie domowe metody czyszczenia, również te z wykorzystaniem octu, sody czy kwasku cytrynowego. Myjąc naczynia żeliwne, w pierwszym kroku namoczmy je gorącą wodą. W pozbyciu się przypalonego tłuszczu i zaschniętych resztek potrawy pomocna okaże się szczoteczka ze sztywnym włosiem.
Przeczytaj również: Czym najlepiej myć płytki w łazience, by pozbyć się osadu z mydła i zacieków? Wypróbuj prostą metodę
Najlepszy sposób na przypalony garnek
Domowych patentów na wyczyszczenie przypalonego tłuszczu z rondli i naczyń jest naprawdę wiele. Część z nas wykorzystuje w tym celu sól kuchenną, szorując nią garnek na sucho. Przydatna w naszych domach jest również uniwersalna soda oczyszczona, z której robimy papkę, dodając do niej odrobinę wody. Rozprowadzamy ją na przypalonej powierzchni i pozostawiamy na kilka godzin. Po opłukaniu znikają największe zabrudzenia. Niektóre przypalone garnki czyścimy, zagotowując w nich wodę z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego. Co zrobić, gdy te sposoby okazały się niewystarczające, a nie chcemy sięgać po drogie i nieprzyjazne dla środowiska detergenty?
Odrobina wody i dwa składniki, które każdy ma pod ręką, sprawią, że przypalone garnki będą jak nowe. Aby przygotować domowy środek do mycia naczyń, zetrzyj ½ kostki mydła i dodaj 2 łyżki cukru. Całość zalej ½ szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Roztworem nasącz zmywak kuchenny i rozprowadź płyn na przypalonej powierzchni, delikatnie dociskając. Garnek starannie opłucz z piany pod bieżącą wodą. Domowy płyn do czyszczenia trudnych zabrudzeń można również wykorzystać do mycia zlewu oraz nabłyszczania sztućców.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak czyścić zaśniedziałe srebro? Zastosuj domowe sposoby, a biżuteria i sztućce będą błyszczeć
Jak wyprasować ubrania bez żelazka? Hitowy trik na pogniecione ubrania
Mało kto wie, do czego służy matowa strona folii na INTERIA.TV.