Spis treści:
- Dlaczego dom po gotowaniu pachnie jedzeniem?
- Jak pozbyć się intensywnych zapachów gotowania?
- Co zrobić, żeby w domu nie było czuć smażeniny i innych zapachów z gotowania?
Dlaczego dom po gotowaniu pachnie jedzeniem?
Choć efektem gotowania są pyszne i aromatyczne potrawy, skutkiem ubocznym często bywa nieprzyjemny zapach. Najtrudniej jest pozbyć się zapachu smażonych dań, a szczególnie ryby czy mięsa. Równie niełatwe do usunięcia są aromaty gotowanej czy duszonej kapusty, kalafiora i gotowanych jajek. Dlaczego często te uciążliwe zapachy roznoszą się w całym domu? Winna jest kiepska wentylacja kuchni albo wręcz jej brak. Unoszące się z garnków zapachy nie mają dokąd ujść, więc pozostają w kuchni, skąd rozchodzą się na cały dom. Tam wsiąkają w dywany, kanapy czy ubrania.
Jak pozbyć się intensywnych zapachów gotowania?
Pozbycie się niezbyt przyjemnych zapachów gotowania jest oczywiście możliwe. Trzeba jednak zadbać o to jeszcze przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Niektóre ze sposobów są doraźnym wsparciem, gdy już okaże się, że cały dom pachnie smażonym łososiem, inne zaś to profilaktyka. Najlepiej będzie je po prostu połączyć!
Dobra wentylacja to podstawa
Aromaty smażonych potraw wydostają się z kuchni wtedy, gdy wentylacja jest tam nieprawidłowa albo w ogóle jej nie ma. Powietrze bowiem nie stoi w miejscu, ale jest w ciągłym ruchu. Jeśli więc kuchni nie oddzielają od reszty domu drzwi, to powietrze swobodnie i szybko się przemieszcza. A razem z nim – zapachy z garnków, patelni i piekarnika.
Aby mieć pewność, że zapachy nie będą się rozchodziły po domu, zawsze w czasie gotowania korzystaj z okapu. Aby okap był wydajny, musi mieć wielkość dopasowaną do metrażu kuchni. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj okapu. Dzielą się one na:
- wyciągi, czyli okapy, które można podpiąć do komina; odprowadzają one oczyszczone powietrze na zewnątrz budynku, zamiast filtrować je i z powrotem wprowadzać do wnętrza; w efekcie w pomieszczeniu zachodzi pełna wymiana powietrza,
- pochłaniacze – jeśli nie ma możliwości podłączenia okapu do wentylacji montuje się pochłaniacze, które zasysają powietrze, przepuszczają je przez filtr (na przykład węglowy, służący do neutralizacji zapachów) i następnie wypuszczają z powrotem do pomieszczenia.
Dużo skuteczniejszy jest okap-wyciąg, który nie wpuszcza do domu tego samego powietrza, gdyż mimo że jest ono przefiltrowane, nie zawsze musi być nieskazitelnie czyste.
Wentylację zapewni ci również otwarcie okien – najlepiej zrobić to już w trakcie gotowania, żeby nieładne aromaty „wyfruwały” od samego początku.
Przeczytaj również: Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? W Wigilię wypróbuj proste triki
W domu śmierdzi rybą po smażeniu? Wypróbuj ten genialny patent. Fot.123RF.com
Porządek od razu po gotowaniu
Kiedy jedzenie stygnie, zaczyna brzydko pachnieć. Nieładnie pachną również patelnie z olejem, na którym smażyłeś, garnki z wodą po gotowaniu, czy blachy z piekarnika. Aby więc jeszcze bardziej zminimalizować zapachy kuchenne, zacznij sprzątać zaraz po zakończeniu gotowania. Przetrzyj blat roboczy, piekarnik, płytę indukcyjną i wnętrze kuchenki mikrofalowej, umyj brudne naczynia kuchenne albo od razu wstaw wszystko do zmywarki i ją nastaw. Nie zostawiaj na blacie resztek – gdy tylko wystygną, od razu schowaj je do lodówki.
W kwestii porządków niebagatelne znaczenie ma także utrzymywanie w czystości kosza na śmieci. Wrzucasz do niego w trakcie skórki od warzyw, resztki ryby czy mięsa, skorupki jajek i inne, zatem nie trzeba wiele, aby zaczęła się stamtąd wydobywać nieprzyjemna woń. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej od razu po gotowaniu wynieś śmieci do zbiorczego śmietnika.
Domowe pochłaniacze zapachów
Na nieprzyjemne zapachy działają też stare, domowe sposoby. Nasze babcie chętnie sięgały po sodę, ocet i fusy z kawy.
- Ocet lub soda oczyszczona – jeszcze przed gotowaniem ustaw w kuchni miskę z wodą i białym octem lub sodą oczyszczoną. Najlepiej zostawić taki roztwór w pomieszczeniu na 24 godziny (po zakończonym gotowaniu) – trzeba pamiętać tylko, aby nie miały do niego dostępu dzieci ani zwierzęta.
- Fusy z kawy – azot znajdujący się w ziarnach kawy ma moc pochłaniania zapachów. Spróbuj więc umieścić nieparzone fusy z kawy w misce i pozostawić je na kilka godzin lub dłużej.
- Ugotuj „zupę” z cynamonu, wanilii i brązowego cukru. Jeśli zależy ci na tym, aby pozbyć się kuchennych aromatów szybko, nastaw w garnku wywar z wymienionymi przyprawami i cukrem. Stłamsi aromat ryby czy mięsa, a dodatkowo roztoczy ładny, słodko-korzenny zapach w całym domu.
Przeczytaj również: Zrób domowy pochłaniacz wilgoci za mniej niż 5 zł. Szybko pozbędziesz się problemu
Co zrobić, żeby w domu nie było czuć smażeniny i innych zapachów z gotowania?
Zapachy z gotowania potrafią być naprawdę uciążliwe, a co najgorsze – nie zostają tylko w kuchni, ale rozchodzą się po całym mieszkaniu. Osoby, które gotują okazjonalnie, prawdopodobnie wywietrzą kuchnię i po problemie. Ale jak poradzić sobie z nieprzyjemnymi aromatami, gdy gotuje się codziennie?
- Zawsze korzystaj z okapu – wchłonie największą część nieprzyjemnej woni.
- Jeśli to możliwe, otwieraj okno na czas gotowania – możesz nawet zrobić lekki przeciąg (jeśli oczywiście nie zagraża to na przykład dzieciom).
- Dbaj o czystość kuchni – regularnie myj płytki kuchenne, kuchenkę, piekarnik. Dzięki temu zminimalizujesz na przykład zapach przypalonego piekarnika czy starego tłuszczu, który osadził się na meblach.
- Jeśli masz kuchnię otwartą na salon, regularnie myj tapicerkę kanapy i pierz dywan. To w tkaninach często gromadzą się kuchenne aromaty.
- Odmaluj ściany. Jeśli wprowadziłeś się do domu, w którym nieprzyjemnie pachnie, być może oznacza to, że sporo w nim gotowano, ale nie wietrzono zbyt często. Wówczas jedynym ratunkiem będzie odświeżenie wnętrz, na przykład poprzez odmalowanie ścian.
Lubisz gotować, ale nie znosisz, gdy później dom pachnie posiłkiem? Najskuteczniejszym sposobem na to, aby woń ryby, mięsa czy innych potraw nie roztaczała się we wszystkich pokojach, jest zainwestowanie w doskonałą wentylację w kuchni. Świetnie sprawdzają się okapy wyciągi – pod warunkiem, że jego wydajność jest dopasowana do wielkości kuchni.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Domowe sposoby na ostrzenie noży i nożyczek. Są ostre i szybko się nie tępią
Godzinami czekasz, aż przypalony garnek odmoknie? Wypróbuj genialny patent
Jak usunąć stare plamy ze ścierek kuchennych? Metoda naszych babć jest niezawodna
Prosty i skuteczny sposób na lśniący piekarnik. Zejdzie nawet stary tłuszcz