Spis treści:
- Po co bielić pnie drzew owocowych?
- Kiedy bielić drzewa owocowe – najlepsze 2 tygodnie stycznia
- Czym bielić drzewa owocowe?
- Jak bielić drzewa owocowe?
Po co bielić pnie drzew owocowych?
Bielenie pni drzew owocowych zabezpiecza korę drzewną przed uszkodzeniami powstałymi przez nagłe zmiany temperatury. Pni drzew i grubsze konary nagrzewają się za dnia, natomiast nocą ich pobudzone do życia tkanki przemarzają.
W związku z uszkodzeniem wewnętrznych i zewnętrznych tkanek drzew owocowych dochodzi do pionowych pęknięć, ran zgorzelinowych i zbrunatnienia komórek. Ta ostatnia przypadłość występuje na przekroju młodych pędów jednorocznych.
Na uszkodzenia najbardziej narażone są pnie młodych drzewek owocowych, które nie ukorzeniły się dobrze w ogrodzie. Bielimy pień i gałęzie, szczególnie u drzew nisko rozgałęzionych. Zabieg ten jest konieczny w przypadku jabłoni, śliwek czy czereśni.
Przeczytaj również: Bielenie drzew owocowych. Kiedy i jak najlepiej wykonać ten zabieg, by ochronić drzewa?
Kiedy bielić drzewa owocowe – najlepsze 2 tygodnie stycznia
Drzewa owocowe możemy bielić już w grudniu, jednak najlepszy termin przypada na 2 tygodnie stycznia – od 8.01 do 23.01. Właśnie wtedy w dzień mamy do czynienia ze słońcem rozgrzewającym korę, a w nocy z chwytającymi mrozami.
W tym terminie musimy obserwować pogodę. Najlepiej bielić drzewa owocowe w dzień bez wiatru, deszczu i słońca, przy temperaturze ok. 5 stopni Celsjusza.
Ostatecznym terminem na wykonanie tego zabiegu jest przełom stycznia i lutego, czyli od 24.01 do 15.02. Później nie warto malować drzew, ponieważ nie osiągniemy zamierzonego efektu.
Do bielenia drzew należy używać szerokiego pędzla z miękkim włosiem. Fot.123RF/Piscel
Czym bielić drzewa owocowe?
Do bielenia drzew owocowych kupujemy gotowe produkty w sklepie ogrodniczym. Możemy także lekko rozcieńczyć farbę emulsyjną lub przygotować mleko wapienne. Jak zatem to zrobić?
Wapno palone mieszamy z wodą w proporcji 1:5. Następnie dodajemy glinę lub krochmal z mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
Glina i krochmal z mąki ziemniaczanej odpowiadają za zwiększanie gęstości roztworu, ale też wpływają na trwałość mleka wapiennego. Dzięki tym dodatkom nie spłucze go nawet deszcz, a bielenie drzew owocowych będziemy mogli wykonać jednorazowo, bez konieczności powtarzania zabiegu.
Przeczytaj również: Przy silnych mrozach okryj te rośliny. Bez dodatkowej pomocy mogą nie przetrwać
Jak bielić drzewa owocowe?
Bielenie drzew owocowych polega na nakładaniu gotowego preparatu, rozcieńczonej farby emulsyjnej lub mleka wapiennego na pnie. Używamy do tego szerokiego pędzla z miękkim włosiem albo szczotki.
Zabieg ten musimy wykonać dokładnie, szczególnie na stronie południowej, gdzie pnie drzew nagrzewają się najbardziej. To właśnie tam malujemy największą część pnia, tj. z konarami.
Bielenie drzew od strony południowej jest wystarczające, jednak malujemy pnie z każdej strony ze względów estetycznych.
W trakcie wykonywania zabiegu pamiętajmy o ochronie wzroku, ponieważ wapno działa drażniąco na oczy. Zabezpieczmy je zatem okularami ochronnymi. W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast należy przemyć je obficie letnią wodą.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zimowy wysiew nasion. Wypróbuj metodę winter sowing
Trendy ogrodnicze 2024 – co warto uprawiać w swoim ogrodzie? Co to jest slow gardening?
Kwiat anginka, roślinny hit z PRL-u. Jak pielęgnować i na co pomaga geranium?