Spis treści:
Jak przygotować grządkę po czosnku i cebuli?
Wielu ogrodników uprawia ozime odmiany czosnku i cebuli, które są gotowe do zbioru nawet miesiąc wcześniej niż jare. Uznaje się, że najlepszy czas na zbiór cebuli przychodzi wtedy, gdy 70-80% roślin na naszej przydomowej plantacji ma złamany szczypior. Czosnek natomiast powinniśmy wykopać w momencie uschnięcia 50-60% liści. Termin zbioru tych ozimych warzyw zależy od kilku czynników, m.in. warunków pogodowych. W praktyce następuje najczęściej od końca czerwca do sierpnia.
Po zbiorach czosnku i cebuli grządki się zwalniają, a ogrodnicy mogą zaplanować kolejne uprawy. Zanim jednak zadecydujemy, co będziemy wysiewać w takim miejscu, powinniśmy odpowiednio zadbać o glebę. Trzeba ją przede wszystkim oczyścić, ale też użyźnić, aby stworzyć jak najlepsze warunki dla następnych roślin.
Jak przygotować grządkę po czosnku i cebuli? Zacznijmy od usunięcia z ziemi wszelkich pozostałości uprawianych roślin, a także chwastów czy większych kamieni. W kolejnym kroku glebę możemy płytko przekopać (na głębokość ok. 20 cm), aby ją spulchnić i napowietrzyć. To znakomita okazja na wzbogacenie podłoża w dodatkowe składniki odżywcze, których może brakować po zakończeniu poprzednich upraw. W celu użyźnienia gleby zastosujmy dojrzały kompost albo obornik granulowany. Możemy wykorzystać też wieloskładnikowy nawóz mineralny.
Co uprawiać po czosnku i cebuli, a czego lepiej nie? Fot. rigsby8131/123RF.com
Przeczytaj również: Jak sadzić por w czerwcu na zbiór zimowy? Najlepsze odmiany i pielęgnacja po posadzeniu
Co uprawiać po czosnku i cebuli, a czego lepiej nie?
Szkoda by było, aby grządka po zbiorze czosnku i cebuli pozostała pusta. W takim miejscu możemy uprawiać wiele roślin, a najlepiej te, które charakteryzują się krótkim okresem wegetacji. Szybko dadzą nam zdrowe i obfite plony, o ile oczywiście nie będą należały do tej samej rodziny botanicznej co ich przedplon. Pamiętajmy, aby na opustoszałej grządce nie uprawiać roślin cebulowych, czyli czosnku, cebuli, szczypiorku i porów.
Na szczęście do wyboru mamy wiele warzyw, owoców oraz ziół, które są znakomitym poplonem po czosnku i cebuli. Śmiało wysiewajmy takie rośliny jak:
- sałata,
- koperek,
- pietruszka,
- rzodkiewka,
- fasola,
- cukinia,
- ogórki,
- dynia,
- patison,
- jarmuż,
- fenkuł,
- groch,
- kapusta pekińska,
- kapusta brukselska,
- kalafior,
- marchewka,
- buraki,
- truskawki.
Rośliny strączkowe, warzywa dyniowate, sałaty czy zioła doskonale rosną w miejscu, w którym wcześniej był uprawiany czosnek lub cebula. Pamiętajmy o ich dalszej pielęgnacji dostosowanej do potrzeb danego gatunku, aby otrzymać wyjątkowo udane plony.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Usuwanie pędów bocznych pomidorów. Dlaczego to ważny zabieg?
Siew warzyw na późny jesienny zbiór. Jakie warzywa wysiać w czerwcu?
Nietypowy nawóz do ogórków, pomidorów i cukinii. Użyźnia glebę i wzmacnia rośliny