Porady ogrodnicze

Co zrobić ze starych nasion? Wysiej, szybko wyrosną mikrolistki

Na początku sezonu ogrodniczego siejemy mnóstwo roślin. Często zdarza się, że pozostają nam nasiona z poprzednich lat. Okazuje się, że wcale nie musimy ich wyrzucać. Stare nasiona lub te, których mamy za dużo można z powodzeniem wykorzystać do wysiewu mikrolistków. Są one nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Jak siać stare nasiona? Jakie warzywa nadają się na mikrolistki? Podpowiadamy.     

Co zrobić ze starych nasion? Wysiej, szybko wyrosną mikrolistki
Masz stare nasiona? Sprawdź, jak je wykorzystać. Fot.123RF.com

Spis treści:

Jak wykorzystać stare nasiona?

Wybór nasion jest tak duży, że każdy, nawet najbardziej wymagający ogrodnik z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jednak często się zdarza, że pozostają nam nasiona z poprzednich sezonów, o których po prostu zapomnieliśmy lub mamy ich za dużo. Co z nimi robić? Nasiona, których data ważności upłynęła, zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Tymczasem jest to spory błąd. Okazuje się, że można je z powodzeniem jeszcze wykorzystać, m.in. do wysiewu mikrolistków. Jest to świetny sposób na uzupełnienie naszej codziennej diety. Dzięki temu w ciągu kilkunastu dni będziemy mogli cieszyć się młodymi, świeżymi, zdrowymi listkami warzyw.     

Przeczytaj również: Jak czytać opisy nasion? Symbole, typy, odmiany - to musisz wiedzieć, zanim posiejesz  

Co to są mikrolistki?

Mikrolistki (z ang. microgreens) zyskują coraz większą popularność w świecie kulinarnym. To nic innego jak młode siewki warzyw jadalnych. Warto też wiedzieć, że jest to forma pośrednia między kiełkami a dojrzałymi roślinami. Co ciekawe, uprawa mikrolistków została zapoczątkowana w Stanach Zjednoczonych już w latach 80. XX wieku. Pierwotnie były serwowane w najlepszych restauracjach jako dekoracja posiłków, z czasem jednak stały się powszechnie dostępne dla każdego.    

Mikrolistki najsmaczniejsze są na surowo, dodają potrawom wyjątkowego smaku i chrupkości. Warto jednak wiedzieć, że ze względu na dużą koncentrację witamin i składników mineralnych są zalizane do superfoods. Według badań mikrolistki zawierają od 4 do 40 razy więcej składników odżywczych niż ich dojrzałe odpowiedniki warzyw. Są dobrym źródłem witamin C, E, K, a także wapnia, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu, cynku czy selenu. To sprawia, że są wspaniałym wzbogaceniem codziennej diety, w tym niskowęglowodanowej i wegańskiej.  

Oprócz tego mikrolistki wykazują szereg właściwości prozdrowotnych: m.in. chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, regulują pracę układu hormonalnego i nerwowego, wspomagają układ krwionośny, regulują poziom cukru we krwi, a nawet poprawiają wygląd skóry. W dodatku uprawa mikrolistków jest niezwykle prosta oraz nie wymaga dużo czasu ani miejsca. W zależności od gatunku są gotowe do spożycia już po 7-14 dniach po wysiewu.        

mikrolistki Mikrolistki uważane są za superfoods. Fot.123RF.com

Jakie warzywa nadają się na mikrolistki?

Nasiona do uprawy mikrolistków można znaleźć w sklepach ogrodniczych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić taką mieszankę samemu. W tym celu można wykorzystać stare nasiona, które zostały z poprzednich sezonów. Na mikrolistki nadają się głównie nasiona warzyw liściowych. Sprawdzą się też niektóre gatunki warzyw korzeniowych. Ważne jest jednak, aby to rośliny o podobnym czasie kiełkowania i wzrostu.

Jakie warzywa najlepiej nadają się na mikrolistki? Są to przede wszystkim takie rośliny, jak:

  • sałaty (np. liściowa czy masłowa);
  • warzywa kapustne;
  • musztardowiec;
  • rukola;
  • szpinak;
  • bazylia;
  • mizuna;
  • jarmuż;
  • cykoria;
  • kalarepa;
  • rzodkiewka;
  • burak.

Jak siać stare nasiona na mikrolistki?

jak wykorzystać stare nasiona Stare nasiona można wykorzystać do wysiewu mikrolistków. Fot.CanvaPro

W celu uprawy mikrolistków należy przede wszystkim przygotować własną mieszankę nasion. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pojemnika wypełnionego ziemią uniwersalną lub innym podłożem o dobrej przepuszczalności. Mikrolistki nie potrzebują dużo ziemi (wystarczy kilka centymetrów), gdyż nie mają rozbudowanego systemu korzeniowego. Następnie należy wyrównać podłoże (można to zrobić dłonią lub za pomocą deseczki, lekko dociskając). Dalej rozsypujemy na nim nasiona – powinny one być rozmieszczone dosyć gęsto, ponieważ niektóre nasiona mogą nie wykiełkować. Na koniec przykrywamy wszystko cienką warstwą podłoża lub wermikulitem.   

Wysiane nasiona delikatnie podlewamy. Pojemnik dobrze jest też przykryć przezroczystą pokrywką lub folią. Po wykiełkowaniu nasion warto go przestawić na parapet, aby zapewnić roślinom dostęp do światła. Młode siewki nie wymagają nawożenia, wystarczy je tylko regularnie podlewać. Mikrolistki są gotowe do zbioru tuż po pojawieniu się ich pierwszych prawdziwych liści, zwykle po 1-2 tygodniach od zasiania.       

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.