Piwonie - w Chinach uprawiane już 1000 lat temu i cały czas wzbudzają w nas zachwyt. Są to rośliny długowieczne. Posadzone w ogrodzie mogą rosnąć na tym samym stanowisku nawet kilkanaście lat. Kwiaty piwonii możemy ścinać do letnich bukietów. Sprawdź: Uprawa peonii w ogrodzie. Jak sadzić piwonie?
Kwitnie też wiele krzewów, niektóre niepozornie. Przykładowo irga błyszcząca kwiaty ma niewielkie, za to miododajne. Pszczoły, trzmiele i inne pożyteczne owady zapylające mają o tej porze w takim żywopłocie istny raj. Często w gęstych nasadzeniach ptaki zakładają gniazda. W bardzo upalne dni, warto dla nich w ogrodzie wystawić poidełka. Z uwagi na to życie w ogrodzie, warto odłożyć przycinanie kwitnących formowanych nasadzeń na nieco później. Wcześniej sprawdźmy, czy nie ma w nich skrzydlatych lokatorów. O tej porze można za to przyciąć za bardzo rozrastające się rośliny okrywowe, np. trzmieliny. Niektóre zanadto wyrosły lub zajmują ścieżkę. W przypadku takich roślin przycinanie jest bardzo pożądane. Zabieg ten wpływa na lepsze zagęszczenie krzewów, które po cięciu tworzą nowe przyrosty.
Autor: Ogrod_Na_Co_Dzien
Podczas gdy jedne rośliny zaczynają teraz kwitnąć inne już dawno przekwitły, dotyczy to m.in. roślin cebulowych. Teraz gdy liście tulipanów, narcyzów lub szafirków pożółkły, możemy wykopać cebule i bulwy i odłożyć do przesuszenie. Po lecie, w okolicach września posadzimy je na nowo. Wykopywanie to nie jest konieczne, w wielu ogrodach rośliny te rosną w tym samym miejscu przez wiele lat. Warto jednak pamiętać, że w ich przypadku lato powinno być suche. Jeżeli będzie zanadto wilgotne, cebule i bulwy mogą zagniwać. Wtedy o ponowne kwitnienie wiosną może być trudno.
Za to wilgotne podłoże jest jak najbardziej wskazane w uprawie warzyw. Jeżeli na dworze jest przez dłuższy czas gorąco, słonecznie i bezdeszczowo, koniecznie musimy zadbać o regularne podlewanie naszych upraw w warzywnikach. Przesuszone rośliny warzywne będą rosły słabiej i będą bardziej narażone na ataki różnych chorób. Jeżeli niepokoi nas kondycja posadzonych lub wysianych wcześniej roślin możemy zastosować opryski wzmacniające ich kondycję. Może być to oprysk np. naturalnym preparatem na bazie ekstraktu z grejpfruta, którego głównym zadaniem jest wzmocnienie odporności roślin na ataki chorób grzybowych. A na takie ataki często narażone są pomidory, ogórki i inne warzywa dyniowate. Tego typu oprysk nie szkodzi pożytecznym owadom czy innym zwierzętom żyjącym w ogrodzie.
Wiele warzyw z naszych upraw już dojrzewa, możemy zbierać m.in. cebulę dymkę ze świeżym szczypiorem, sałatę, kalarepę i groszek cukrowy. Jeżeli zrobi się miejsce po zbiorach, możemy nadal dosadzać lub dosiewać kolejne rośliny, np. kolejne sadzonki sałaty, pomidorów lub ogórków, czy też fasolkę szparagową. O zagospodarowanie każdej wolnej przestrzeni warto szczególnie zadbać w przypadku niewielkich warzywników lub uprawy pojemnikowej.
Zbierać możemy też pierwsze owoce, a są to np. jagody kamczackie. Nie zapominajmy o krzewach owocowych i truskawkach, które teraz kwitną i zawiązują owoce. One również potrzebują regularnego podlewania i jeżeli to konieczne, nawożenia. Przesuszone rośliny mogą zrzucać kwiaty lub tworzyć niewielkie czy też zdeformowane owoce.
Autor Tekstu: Izabela Schick
Ogród na co dzień