Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Czy używać soli Epsom do pomidorów? Jak ją wykorzystywać i czego unikać?

Sól Epsom, czyli siarczan magnezu lub sól gorzka, to substancja, o której słyszał prawdopodobnie każdy doświadczony ogrodnik. Wielu z nich stosuje ten środek jako nawóz w różnego rodzaju uprawach, także do pomidorów, wierząc w jego dobroczynne działanie. Czy wykorzystywanie go to na pewno dobry pomysł? Jak sól Epsom wpływa na pomidory? W artykule wyjaśniamy, jak bezpiecznie używać siarczanu magnezu, by nie zaszkodzić krzaczkom.

Czy używać soli Epsom do pomidorów? Jak ją wykorzystywać i czego unikać?
Wyjaśniamy, jak sól Epsom wpływa na pomidory. Fot. krrad/123RF.com

Spis treści:

Jak sól Epsom wpływa na pomidory?

Sól Epsom, której nie powinniśmy mylić ze zwykłą solą kuchenną, jest często wykorzystywanym w ogrodzie nawozem. Nazywamy ją również solą gorzką lub angielską bądź po prostu siarczanem magnezu. Niejeden ogrodnik uważa, że środek ten potrafi zdziałać cuda w przypadku rozmaitych upraw – zwłaszcza pomidorów. Dobroczynne działanie ma wynikać z obecności magnezu i siarki w soli gorzkiej, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu tych roślin. Czy sól Epsom można zatem uznać za najlepszy nawóz dla pomidorów?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że sól Epsom jest lekarstwem na wszystkie problemy występujące w uprawie pomidorów. Trzeba jednak zaznaczyć, że stosowana w odpowiednich proporcjach i w określonych przypadkach, może korzystnie wpłynąć na te rośliny. O jakich sytuacjach mowa? Sól Epsom pozytywnie zadziała na pomidory, jeśli będą one cierpiały z powodu niedoboru magnezu.

Sól Epsom obfituje w magnez, który jest składnikiem budulcowym chlorofilu – związku biorącego udział w fotosyntezie. Pomidory są bardzo wrażliwe na niedobór tego pierwiastka w glebie, co objawia się żółknięciem ich liści. Chlorozy, bo tak właśnie nazywa się to zjawisko, najczęściej widzimy na najstarszych liściach, czyli tych, które znajdują się na samym dole krzaczków. Bez magnezu pomidory nie mogą efektywnie przeprowadzać fotosyntezy i słabną. Na te kłopoty zaradzi sól Epsom, która uzupełni niedobory, poprawiając tym samym kondycję roślin i ich wygląd. Nie jest to jednak lekarstwo na wszystkie przyczyny żółknięcia liści pomidorów.

Sól Epsom stosujemy do pomidorów tylko w uzasadnionych sytuacjach. Sól Epsom stosujemy do pomidorów tylko w uzasadnionych sytuacjach. Fot. goldenfamilyfoto/123RF.com

Pomidory do zdrowego wzrostu i tworzenia owoców o bogatym smaku potrzebują też siarki. Pierwiastek ten, podobnie jak magnez, znajduje się w soli gorzkiej. Stosowanie tego środka ma również inne zalety. Poprawia zdolność roślin do pobierania innych niezbędnych składników odżywczych z gleby, np. azotu i fosforu. Jest to szczególnie ważne na takich etapach rozwoju pomidorów jak kwitnienie oraz zawiązywanie owoców. Wszystko to sprawia, że z upraw zasilanych solą Epsom, możemy uzyskać obfitsze plony i większe owoce.

Nie oznacza to jednak, że nawóz ten nie ma żadnych wad i możemy używać siarczanu magnezu do pomidorów bez ograniczeń. O czym trzeba pamiętać?

  • Substancja ta pomoże tylko w przypadku upraw zmagających się z niedoborami.

  • Siarczan magnezu stosowany w nadmiarze zaburza równowagę składników odżywczych w glebę, a to zaszkodzi pomidorom.

  • Sól Epsom nie stanowi remedium na wszelkie problemy w uprawie pomidorów. To mit, że zapobiega suchej zgniliźnie wierzchołkowej – choroba ta spowodowana jest niedoborem wapnia, którego sól gorzka nie zawiera. Dodatek siarczanu magnezu nie uchroni pomidorów przed tą infekcją.

  • Zbyt częste wykorzystywanie siarczanu magnezu lub stosowanie za wysokich dawek prowadzi do zasolenia gleby, co może skutkować uszkodzeniem systemu korzeniowego roślin. W efekcie pomidory mogą stać się niezdolne do pobierania składników pokarmowych oraz wody z podłoża, więc zwiędną i obumrą.

Sól gorzka stosowana w nadmiarze może zaszkodzić pomidorom. Sól gorzka stosowana w nadmiarze może zaszkodzić pomidorom. Fot. avoferten/123RF.com

Przeczytaj również: Co wpływa na smak pomidorów z ogrodu? Prosty zabieg na słodsze owoce

Jak stosować sól Epsom do pomidorów?

Decydując się na stosowanie soli Epsom do pomidorów, trzeba zachować ostrożność. Przede wszystkim musimy mieć pewność, że cierpią z powodu niedoboru magnezu. Aby ją zyskać, powinniśmy wykonać badanie gleby w pobliskim laboratorium. Dopiero w momencie, gdy ustalimy, że w miejscu uprawy faktycznie brakuje magnezu, możemy sięgnąć po siarczan magnezu.

Jak stosować sól Epsom do pomidorów? W pierwszym kroku przygotowujemy roztwór z 1/2 łyżeczki tego środka i 1 l wody (najlepiej deszczówki lub odstanej wody z kranu). Gdy starannie wymieszamy płyn i sól całkowicie się rozpuści, możemy użyć go w wybrany sposób:

  • Do podlewania – przygotowanym roztworem podlewamy pomidory, zwilżając wyłącznie podłoże wokół krzaczków. Uważamy, aby nie moczyć liści ani pędów;

  • Do opryskiwania – uzyskany płyn możemy wykorzystać jako oprysk dolistny, przelewając go do butelki z atomizerem. Metoda ta najlepiej się sprawdza w przypadku żółknięcia liści pomidorów z powodu niedoboru magnezu.

Sól Epsom możemy wykorzystać do podlewania pomidorów. Sól Epsom możemy wykorzystać do podlewania pomidorów. Fot. goldenfamilyfoto/123RF.com

Oba wymienione zabiegi powtarzamy nie częściej niż raz na 2-4 tygodnie. Warto uważać, aby nie stosować soli Epsom zbyt często, ponieważ zamiast pomóc pomidorom, na pewno im zaszkodzimy. Jeśli jednak zachowamy umiar i będziemy sięgać po siarczan magnezu tylko wtedy, gdy będą ku temu wskazania, uzyskamy dzięki niemu bardziej obfite plony i zadbamy o zdrowie roślin.

***

Najczęściej zadawane pytania

  • Jak często nawozić pomidory solą Epsom?

Pomidory można zasilać solą Epsom co 2-4 tygodnie, obserwując rośliny, by uniknąć przenawożenia.

  • Czy zbyt duża ilość soli Epsom może zaszkodzić pomidorom?

Sól Epsom stosowana w nadmiarze może szkodzić pomidorom, ponieważ w takiej sytuacji zaburza równowagę składników odżywczych w glebie. Zbyt duża ilość magnezu w glebie może zakłócać wchłanianie innych niezbędnych dla tych roślin pierwiastków, np. wapnia i potasu.

  • Czy można podsypywać pomidory solą Epsom?

Tak, pomidory mogą być podsypywane solą Epsom, choć jest ona wchłaniana przez rośliny dużo szybciej, gdy wcześniej zostanie rozpuszczona w wodzie. Jeśli chcemy rozsypać sól gorzką pod krzaczkami, od razu po zabiegu podlejmy je wodą, by składniki miały szansę szybko dotrzeć do korzeni.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Wzmacniająca odżywka do pomidorów i ogórków. Stosuj zwłaszcza w upały

Pielęgnacja i nawożenie selera w lipcu. Stosuję specjalny nawóz i szybko mam efekty

Żółte liście pomidorów – niedobory czy choroba? Jak to sprawdzić?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.