Spis treści:
- Jak rozpoznać czasznicę olbrzymią?
- Gdzie rośnie czasznica olbrzymia?
- Co zrobić z czasznicy olbrzymiej?
Jak rozpoznać czasznicę olbrzymią?
Czasznica olbrzymia (inaczej purchawica olbrzymia) to imponujący grzyb należący do rodziny purchawkowatych. Jego średnica sięga od 10 do 60 cm, a obwód nawet 135 cm. Rekordowy okaz znaleziono w Czechach – warzył on prawie 21 kg, a jego obwód wynosił ponad dwa metry. Jak rozpoznać czasznicę olbrzymią? Grzyb ten ma kulistą formę i biały kolor zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Z czasem ciemnieje i zmienia kolor na żółty czy brązowy. Czasznica olbrzymia na pierwszy rzut oka przypomina ogromną piłkę lub czaszkę (stąd jej nazwa).
Gdzie rośnie czasznica olbrzymia?
Czasznica olbrzymia występuje głównie w Ameryce Północnej i Europie. W Polsce można najczęściej ją spotkać w północnych rejonach kraju, rzadziej w południowych. Warto zaznaczyć, że do 2014 roku grzyb ten był gatunkiem chronionym, natomiast dziś grzybiarze mogą śmiało po niego sięgać.
Czasznice olbrzymie rosną pojedynczo lub po kilka na łąkach, trawnikach, a także w parkach, ogrodach i lasach. Mogą też pojawiać się na wysypiskach śmieci. Najlepiej rosną na glebie żyznej, bogatej w azot. Grzyby te pojawiają się w okresie od sierpnia do października. Do spożycia nadają się młode owocniki czasznicy olbrzymiej. Warto je zbierać w drugiej połowie lata, gdyż na jesień mogą być już przejrzałe.
Czasznica olbrzymia ma dość intensywny, lekko pieczarkowy smak. Fot.123RF.com
Co zrobić z czasznicy olbrzymiej?
Okazuje się, że czasznica olbrzymia ma sporo wartości odżywczych. Jest niskokaloryczna (gdyż w 90 proc. składa się z wody), a przy tym stanowi bogate źródło łatwo przyswajalnych białek oraz błonnika pokarmowego, który występuje pod postacią beta-glukanów. W grzybie znajdziemy też kalwacynę, czyli substancję o działaniu bakteriobójczym. Oprócz tego zawiera fosfor, potas, selen, miedź i jod. Spożywanie tego grzyba pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspomaga układ nerwowy, a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Co zrobić z czasznicy olbrzymiej? Przygotowanie tego grzyba jest stosunkowo proste i nie wymaga spędzane wielu godzin w kuchni. Z czasznicy olbrzymiej można zrobić kotlety schabowe. Wystarczy pokroić ją w dwucentymetrowe plastry, doprawić solą i pieprzem, opanierować, a następnie usmażyć. Z czasznicy można też przygotować sosy, zupy, a nawet pizzę. Na podsmażonych plastrach grzyba wystarczy ułożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, pomidory, zioła), a następnie zapiec w piekarniku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Paskudnie wygląda, śmierdzi i uczula. Jak pozbyć się mądziaka malinowego z ogrodu?
Jak zrobić dobry kompost? Wypróbuj tę metodę, będzie gotowy w 4 tygodnie
Kania – pyszny i zdrowy grzyb. Jak ją rozpoznać? na INTERIA.TV.