Spis treści:
Nawozy zielone to rozwiązanie, które swoją popularność zaczęło zdobywać już w XIX wieku. Sprawdź, dlaczego warto je stosować.
Co to są nawozy zielone?
Nawozy zielone to świeża masa roślinna, której wprowadzenie do gleby skutkuje podniesieniem jej żyzności oraz wzbogaceniem jej w składniki odżywcze i bakterie cenne dla roślin. Mogą być wysiewane jako plon główny, poplon lub międzyplon.
Rośliny, które nadają się na nawozy zielone, charakteryzują się szybkim wzrostem oraz dużą masą organiczną. Mają małe wymagania glebowe, dlatego dobrze radzą sobie na ziemiach wyjałowionych, które należy wzbogacić przed kolejnym sezonem.
Wyróżnia się trzy rodzaje roślin, które nadają się na nawozy zielone. Są to:
- rośliny, które wzbogacają glebę w azot,
- rośliny, które mają działanie fitosanitarne,
- rośliny, które wytwarzają dużą ilość masy zielonej.
Nawozy zielone można stosować w każdym ogrodzie. Najczęściej jednak ogrodnicy decydują się na zastosowanie ich w ogrodzie warzywnym. Skutecznie regenerują glebę i ułatwiają uprawę roślin ozdobnych i użytkowych w przyszłości.
Jak działają nawozy zielone?
Nawozy zielone niezależnie od tego, kiedy je posiejemy oraz jakiego gatunku nasion użyjemy, przyniosą nam wiele korzyści. Podstawową i dość oczywistą zaletą jest dostarczenie glebie niezbędnych składników do prawidłowego wzrostu roślin w przyszłości. Gleba jest wzbogacona o próchnicę oraz o aktywność mikrobiologiczną, która wynika z obecności bakterii brodawkowych.
Dodatkowo nawozy zielone działają podobnie jak ściółkowanie. Zapewniają ziemi ochronę przed erozją, wymywaniem składników pokarmowych oraz wysuszeniem. Dzięki dużemu zagęszczeniu utrudniają rozwój chwastom, tym samym ograniczając go. Nawozy zielone mogą równie poprawiać zdrowie roślin w przyszłości – chronią je przed szkodnikami oraz niektórymi chorobami.
Nawozy zielone można stosować w dowolnym terminie. Od lipca do sierpnia warto wysiać rośliny, które mają zostać przekopane jesienią, takie jak gorczyca czy łubin. Natomiast na przełomie sierpnia i września korzystne będzie posianie gatunków zimotrwałych, jak żyto, ozima, czy wyka – będzie można przekopać je wiosną.
Przeczytaj również: Najlepszy czas na gnojówki roślinne. Z jakich roślin je zrobić i co nimi podlewać?
Jakie rośliny nadają się na nawozy zielone?
Kiedy wybieramy rośliny na nawóz zielony, warto szczególnie zwrócić uwagę na rośliny motylkowe. Żyją one w symbiozie z bakteriami brodawkowymi, które mają zdolność do wiązania wolnego azotu z powietrza. Oznacza to, że gleba po zastosowaniu nawozu będzie nasycona tym pierwiastkiem i gotowa na posianie roślin, które mają wyższe wymagania glebowe.
-
Gorczyca biała
Gorczycę najlepiej siać jako międzyplon letni. Ogranicza zachwaszczenie gleby oraz dostarcza dużo próchnicy. Dobrze znosi suszę i jest rośliną miododajną.
Nie sprawdzi się jednak na glebach podmokłych, ubitych oraz kwaśnych. Nie warto jej siać przed uprawą warzyw z rodziny kapustowatych.
-
Łubin wąskolistny
Jeden z kilku gatunków łubinu, który można stosować jako nawóz zielony. Najlepiej sprawdza się jako międzyplon letni. Wiąże azot z powietrza, dostarcza glebie dużo próchnicy, a ziemię użyźnia głęboko. Jest odporny na mróz.
Jego największym minusem jest to, że słabo rośnie na ziemiach kwaśnych i bardzo kwaśnych. Dodatkowo nie nadaje się pod warzywa strączkowe.
-
Facelia błękitna
Nasiona facelii głęboko użyźniają glebę. Ograniczają również rozwój nicieni, co zapewni przyszłym rośliną mniejsze ryzyko ataku szkodników. Ma małe, ozdobne kwiaty, które są miododajne. Jej zaletą jest to, że sprawdzi się jako poplon pod każde warzywo.
Jej wadą jest to, że nie jest rośliną, która wiąże azot z powietrza oraz to, że źle rośnie na glebach podmokłych i zaskorupiających.
-
Bobik
Bobik wiąże azot z powietrza. Oznacza to, że wzbogaci ziemię w ten pierwiastek oraz w próchnicę. Ma jednak kilka wad.
Bobik wymaga stosunkowej żyznej gleby. Nie poradzi sobie w kwaśnej, jałowej ziemi. Co więcej, źle znosi suszę – oznacza to, że będzie wymagał podlewania. Dodatkowo nie będzie on odpowiednim nawozem zielonym pod warzywa strączkowe.
-
Saradela
Saradela to kolejna roślina, którą można stosować, jako międzyplon letni. Wzbogaca glebę w azot oraz próchnicę. Dodatkową zaletą jest to, że doskonale ją spulchnia. Poradzi sobie na glebach słabych oraz przeciętnych. Dobrze toleruje suszę oraz jest rośliną miododajną.
Niestety roślina może na początku rozwoju być zagłuszana przez chwasty, szczególnie w ogrodach, które są nowo założone. Nie nadaje się również pod warzywa strączkowe.
-
Peluszka
Peluszka to inaczej groch polny. To roślina, która dostarcza glebie dużo próchnicy oraz azotu. Można ją stosować jako przedplon oraz międzyplon letni – warto ją siać zarówno na przełomie marca i kwietnia, jak i w lipcu.
Niestety słabo rośnie w suchej i kwaśnej ziemi. Nie nadaje się również pod warzywa strączkowe.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również: Choroby rododendronów – postaw na naturalne opryski i nawozy. Jak pobudzić rododendrona do wzrostu?
Nie wyrzucaj skórek bananów. Dzięki nim rośliny łatwiej zniosą mrozy lub suszę na INTERIA.TV.