Spis treści:
Dlaczego cebula gnije?
Cebula jest podstawowym składnikiem w naszej kuchni – nadaje potrawom charakterystyczny smak i wzbogaca ich aromat, a dodatkowo jest skarbnicą cennych składników odżywczych, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Aby cieszyć się świeżością i intensywnym smakiem tego warzywa przez długi czas, ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Zapewnienie cebuli odpowiednich warunków pozwala uniknąć jej gnicia, dzięki czemu pozostanie ona świeża i jędrna przez długi czas. Z kolei niewłaściwe przechowywanie warzywa może prowadzić do różnych problemów, m.in. zwiększenie ryzyka chorób przechowalniczych. Najczęściej są one powodowane przez grzyby i bakterie, które znajdują się na cebulach już w trakcie zbioru lub w przechowalni. Rozprzestrzeniają się one bardzo szybko, a ich rozwojowi sprzyjają nieprawidłowe warunki przechowywania. Dlaczego cebula gnije?
- Szara pleśń – jest to jedna z najgroźniejszych chorób przechowalniczych cebuli, która może wystąpić zarówno przed wykopaniem warzyw z gruntu, jak i w trakcie ich przechowywania. Zainfekowana cebula gnije, brunatnieje i mięknie, a na jej powierzchni pojawia się szary, pylisty nalot.
- Mokra zgnilizna cebuli – pojawia się najczęściej w trakcie przechowywania, a jej rozwojowi sprzyjają wysokie temperatury i wilgotność. Choroba objawia się ciemnymi plamami, natomiast tkanki w miejscu porażenia miękną i ulegają rozkładowi. W rezultacie warzywa pękają, gniją i przekształcają się w śluzowatą ciecz.
- Sucha zgnilizna – rozwojowi choroby sprzyja uszkodzenie główek przy zbiorach, przemarznięcie czy przenawożenie azotem. W rezultacie w okolicach szyjki lub w miejscu uszkodzenia pojawia się niebieski bądź szarozielony nalot, z kolei cebule zaczynają gnić i wydzielać stęchły zapach.
Przed przechowywaniem cebulę należy wysuszyć oraz wyselekcjonować. Fot.badnews/123RF.com
Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Domowe sposoby
Do przechowywania nadają się wyłącznie cebule zdrowe, nieuszkodzone i pozbawione zmian chorobowych. Po wykopaniu zewnętrze łuski musimy całkowicie wysuszyć, co pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju pleśni i gnicia. Przechowywanie cebuli rozpoczyna się od stworzenia optymalnych warunków. Kluczowym elementem jest zapewnienie odpowiedniej temperatury. Warzywo najdłużej zachowuje swoją świeżość, gdy jest przetrzymywane w temperaturze około 0 st. C. (w tym celu idealnie sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub nieogrzewany garaż). Cebulę przechowujemy w suchym, zacienionym miejscu z dobrą wentylacją oraz wilgotnością powietrza 60-70 proc. W takich warunkach główki można trzymać przez kilka miesięcy. Ważne jest, aby w trakcie przechowywania sprawdzać warzywa pod kątem oznak chorób lub szkodników.
Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Wypróbuj prostą, a jednocześnie skuteczną metodę, dzięki której główki pozostaną świeże i jędrne przez długi czas. Wystarczy włożyć cebule do nylonowych rajstop lub pończoch, robiąc supełki między każdą z nich (główki nie powinny mieć ze sobą styczności). Trzymamy je w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Włożenie cebuli do rajstop pozwala na długie przechowywanie warzyw, gdyż chroni je przed wilgocią i światłem.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zbieraj odpadki kuchenne, by pokryć nimi grządki. Zima to najlepszy czas na kompostowanie
Uprawa pomidorów zimą na parapecie. Jak szybko rosną owoce?
Ziemniaki pozostaną twarde i jędrne aż do wiosny. Wystarczy włożyć po kilka do skrzyni