Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Wypróbuj stary, sprawdzony sposób

Gnicie cebuli podczas przechowywania jest zjawiskiem dość częstym. W optymalnych warunkach zachowuje swoją świeżość przez długi czas, dzięki czemu możemy cieszyć się jej smakiem również poza sezonem. W przeciwnym wypadku warzywo szybko się psuje, mięknie i pleśnieje, a dodatkowo roztacza nieprzyjemny zapach. Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Wypróbuj niezawodny sposób, dzięki któremu pozostanie świeża i jędrna.

Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Wypróbuj stary, sprawdzony sposób
Poznaj sprawdzony sposób na przechowywanie cebuli, dzięki któremu główki będą twarde i zdrowe. Fot.donikz/123RF.com

Spis treści:

Dlaczego cebula gnije?

Cebula jest podstawowym składnikiem w naszej kuchni – nadaje potrawom charakterystyczny smak i wzbogaca ich aromat, a dodatkowo jest skarbnicą cennych składników odżywczych, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Aby cieszyć się świeżością i intensywnym smakiem tego warzywa przez długi czas, ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Zapewnienie cebuli odpowiednich warunków pozwala uniknąć jej gnicia, dzięki czemu pozostanie ona świeża i jędrna przez długi czas. Z kolei niewłaściwe przechowywanie warzywa może prowadzić do różnych problemów, m.in. zwiększenie ryzyka chorób przechowalniczych. Najczęściej są one powodowane przez grzyby i bakterie, które znajdują się na cebulach już w trakcie zbioru lub w przechowalni. Rozprzestrzeniają się one bardzo szybko, a ich rozwojowi sprzyjają nieprawidłowe warunki przechowywania. Dlaczego cebula gnije?

  • Szara pleśń – jest to jedna z najgroźniejszych chorób przechowalniczych cebuli, która może wystąpić zarówno przed wykopaniem warzyw z gruntu, jak i w trakcie ich przechowywania. Zainfekowana cebula gnije, brunatnieje i mięknie, a na jej powierzchni pojawia się szary, pylisty nalot.

  • Mokra zgnilizna cebuli – pojawia się najczęściej w trakcie przechowywania, a jej rozwojowi sprzyjają wysokie temperatury i wilgotność. Choroba objawia się ciemnymi plamami, natomiast tkanki w miejscu porażenia miękną i ulegają rozkładowi. W rezultacie warzywa pękają, gniją i przekształcają się w śluzowatą ciecz.  

  • Sucha zgnilizna – rozwojowi choroby sprzyja uszkodzenie główek przy zbiorach, przemarznięcie czy przenawożenie azotem. W rezultacie w okolicach szyjki lub w miejscu uszkodzenia pojawia się niebieski bądź szarozielony nalot, z kolei cebule zaczynają gnić i wydzielać stęchły zapach.

jak przechowywać cebulę Przed przechowywaniem cebulę należy wysuszyć oraz wyselekcjonować. Fot.badnews/123RF.com

Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Domowe sposoby

Do przechowywania nadają się wyłącznie cebule zdrowe, nieuszkodzone i pozbawione zmian chorobowych. Po wykopaniu zewnętrze łuski musimy całkowicie wysuszyć, co pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju pleśni i gnicia. Przechowywanie cebuli rozpoczyna się od stworzenia optymalnych warunków. Kluczowym elementem jest zapewnienie odpowiedniej temperatury. Warzywo najdłużej zachowuje swoją świeżość, gdy jest przetrzymywane w temperaturze około 0 st. C. (w tym celu idealnie sprawdzi się piwnica, spiżarnia lub nieogrzewany garaż). Cebulę przechowujemy w suchym, zacienionym miejscu z dobrą wentylacją oraz wilgotnością powietrza 60-70 proc. W takich warunkach główki można trzymać przez kilka miesięcy. Ważne jest, aby w trakcie przechowywania sprawdzać warzywa pod kątem oznak chorób lub szkodników.   

Jak przechowywać cebulę, żeby nie gniła? Wypróbuj prostą, a jednocześnie skuteczną metodę, dzięki której główki pozostaną świeże i jędrne przez długi czas. Wystarczy włożyć cebule do nylonowych rajstop lub pończoch, robiąc supełki między każdą z nich (główki nie powinny mieć ze sobą styczności). Trzymamy je w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Włożenie cebuli do rajstop pozwala na długie przechowywanie warzyw, gdyż chroni je przed wilgocią i światłem.    

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Zbieraj odpadki kuchenne, by pokryć nimi grządki. Zima to najlepszy czas na kompostowanie

Uprawa pomidorów zimą na parapecie. Jak szybko rosną owoce?

Ziemniaki pozostaną twarde i jędrne aż do wiosny. Wystarczy włożyć po kilka do skrzyni

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.