Spis treści:
Jakie choroby atakują brzoskwinie?
Historia brzoskwini jest długa i bogata. Jest znana od tysięcy lat, a za jej ojczyznę uważa się Chiny. Owoc ten był symbolem długowieczności, nieśmiertelności i niewinności, dlatego często używany był w tradycyjnych ceremoniach. W Europie brzoskwinie pojawiły się dopiero w XIV wieku, a z czasem zaczęły być uprawiane na szeroką skalę. Obecnie spotykamy je w wielu ogrodach, dzięki czemu można cieszyć się smakiem własnoręcznie wyhodowanych owoców. Warto jednak wiedzieć, że uprawa brzoskwiń nie należy do łatwych. Są wrażliwe na mróz (szczególnie na wiosenne przymrozki), potrzebują dobrego podłoża, regularnego podlewania i nawożenia, a także systematycznego przycinania. Ponadto brzoskwinie bardzo często atakowane są przez choroby, które negatywnie wpływają na wzrost i plonowanie. W związku z tym należy zadbać o ich ochronę przed groźnymi patogenami. Jakie choroby atakują brzoskwinie?
- Kędzierzawość liści brzoskwini – jedna z najczęstszych chorób grzybowych, która poraża głównie liście. Pierwsze objawy można zaobserwować już wiosną – zniekształcone i poskręcane liście stopniowo przebarwiają się na czerwony kolor. Ponadto z czasem może pojawić się biały nalot grzybni. Blaszki liściowe stają się bardzo kruche, na skutek czego przedwcześnie opadają z drzewa. Kędzierzawość liści brzoskwini może doprowadzić do zmniejszenia plonów oraz znacznego osłabienia wzrostu drzew.
- Brunatna zgnilizna drzew pestkowych (monilioza) – groźna choroba grzybowa, która poraża nie tylko brzoskwinie, ale również wiśnie, czereśnie, śliwy i morele. Poraża najpierw kwiaty, co prowadzi do ich brunatnienia, usychania i zamierania. Następnie przedostaje się do liści i pędów, powodując ich brązowienie i zasychanie. Może też objawiać się na owocach, na których pojawia się charakterystyczny szarobrunatny nalot (brodawki z zarodnikami grzyba). Porażone owoce deformują się, brązowieją i często zasychają na drzewie, tworząc tzw. mumie.
Brzoskwinie często są atakowane przez rozmaite choroby. Fot.mukhina1/123RF.com
- Parch brzoskwini – choroba grzybowa, która występuje powszechnie na owocach. Objawia się drobnymi, zielonkawymi plamkami na skórce, które z czasem ciemnieją. Porażone owoce mogą pękać i gnić, przez co nie nadają się do spożycia. Patogen może też porażać liście i niezdrewniałe pędy.
- Mączniak prawdziwy – dość powszechna choroba grzybowa, która poraża nie tylko liście, ale również łodygi i owoce. Pierwsze objawy występują na blaszkach liściowych w postaci plam białego, mączystego nalotu. W wyniku rozwoju choroby liście zamierają, a następnie opadają.
Przeczytaj również: Mączniak, parch i brunatna zgnilizna niszczą drzewa owocowe. Możesz im pomóc i mieć duże plony
- Rak bakteryjnych brzoskwini – choroba bakteryjna, która poraża wszystkie naziemne części rośliny. Początkowo objawia się wodnistymi, żółtymi plamami na liściach, które z czasem brunatnieją i wykruszają się. Kwiaty wskutek infekcji brązowieją i zasychają, a na zainfekowanych pędach widoczne są wycieki substancji o odcieniu pomarańczowym.
- Szara pleśń – jest to choroba grzybowa, która charakteryzuje się szarym, pylącym nalotem, a także brunatnymi plamami na łodygach. Ponadto powoduje gnicie owoców, co przyczynia się do zmniejszenia plonów. Warto pamiętać, że szara pleśń bardzo szybko rozprzestrzenia się na inne rośliny.
- Guzowatość korzeni – choroba bakteryjna, która atakuje korzenie. Objawia się guzowatymi naroślami na częściach podziemnych (korzeniach i szyjce korzeniowej), co powoduje utrudnione pobieranie wody i składników pokarmowych.
Choroby brzoskwini przyczyniają się do zmniejszenia plonów, a nawet obumarcia drzew. Fot. deviddo/123RF.com
Kiedy pryskać brzoskwinie?
Wiemy już, że brzoskwinie są podatne na występowanie różnych chorób, które mogą zniszczyć plony. Dlatego niezwykle ważnym zabiegiem w ich uprawie jest właściwe opryskiwanie. Czynność ta pomoże zapobiec patogenom i szkodnikom, dzięki czemu nasze uprawy będą zdrowe, a owoce smaczne i dorodne. Ważne jest jednak, aby przeprowadzić zabieg w odpowiednim czasie. Kiedy pryskać brzoskwinie? Jako wyznacznik powinniśmy wziąć pod uwagę ich fazę rozwojową. Opryski brzoskwini można wykonać w kilku terminach.
- Okres bezlistny – pierwsze opryski najlepiej przeprowadzić na przełomie lutego i marca, czyli w okresie nabrzmiewania pąków (zanim zaczną one pękać). Zabieg ten pomoże w zwalczaniu zarodników chorób, które mogą zimować na drzewie. Jest to dobry moment do wykonania opryski przeciwko kędzierzawości liści brzoskwini. Ważne jest też, aby wybrać odpowiedni środek do opryskiwania. Choć na rynku dostępnych jest mnóstwo preparatów do zwalczania chorób brzoskwini (tzw. fungicydów), zdecydowanie lepiej sięgnąć po opryski ekologiczne. W tym celu doskonale sprawdzi się wyciąg z krwawnika, który należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10. W walce z chorobami pomocny będzie też skrzyp polny – wyciąg z niego rozcieńczamy z wodą w proporcji 1:5.
- Przed kwitnieniem – jest to dobry czas, aby wykonać opryski na mączniaka prawdziwego, brunatną zgniliznę drzew pestkowych, a także mszyce, zwojówki i inne gąsienice. Do tego celu najczęściej wykorzystywane są preparaty zawierające miedź, które z powodzeniem można stosować w uprawach ekologicznych. Sprawdzą się też opryski z mniszka lekarskiego lub krwawnika pospolitego.
- W okresie kwitnienia – w tym okresie warto ponowić oprysk przeciwko brunatnej zgniliźnie brzoskwini. Doskonałą alternatywą dla preparatów chemicznych będzie wyciąg z krwawnika, który wykazuje działanie grzybobójcze. Może być używany zarówno profilaktycznie, jak i w walce z chorobami (w rozcieńczeniu z wodą 1:10). Alternatywnie można przygotować oprysk ze skrzypu polnego.
Opryski brzoskwinie należy przeprowadzić w odpowiednim terminie. Fot.levnat/123RF.com
- Po kwitnieniu – w okresie wzrostu owoców warto zabezpieczyć brzoskwinie przed szkodnikami, takimi jak mszyce, szpeciele i czerwce, które negatywnie wpływają na wzrost i plonowanie naszych drzewek. Co 2 tygodnie powtarzamy oprysk wyciągiem z mniszka lekarskiego lub pokrzywy (bez rozcieńczania). Do zwalczania zwojówek i innych gąsienic zjadających liście można zastosować wywar z liści i pędów pomidorów, rozcieńczony z wodą w stosunku 1:4.
- Podczas opadania liści – w tej fazie często stosuje się opryski jesienne (zazwyczaj ma to miejsce na początku listopada). Wszystkie pędy warto pokryć fungicydami miedziowymi, aby ograniczyć ryzyko występowania kędzierzawości liści brzoskwini. Natomiast wiosną kolejnego roku do walki z tą chorobą stosujemy preparaty ekologiczne.
Aby plony brzoskwini były zdrowe i obfite, oprócz oprysków należy też zadbać o inne zabiegi pielęgnacyjne. Pamiętajmy o regularnym podlewaniu, nawożeniu oraz cięciu, które pozytywnie wpływają na kondycję naszych drzew. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smacznymi i soczystymi owocami w sezonie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jakie drzewa można sadzić w maju? Sadzenie drzew owocowych, ozdobnych i iglastych
Jak mieć słodsze i większe owoce borówki amerykańskiej? Zalecenia po kwitnieniu