Spis treści:
Listopad to dobry czas na siew
Co prawda listopad większości ogrodników kojarzy się głównie z końcem prac w ogrodzie warzywnym niżeli z sadzeniem. Jednak miesiąc ten z punktu widzenia praktyki ogrodniczej jest odpowiednim czasem na wysiew wybranych warzyw ozimych. Rośliny te charakteryzują się dobrą mrozoodpornością, dzięki czemu wysiane nasiona mogą przezimować w glebie. Siew w tym terminie pozwala na wcześniejsze kiełkowanie i intensywny wzrost wczesną wiosną, co skutkuje znacznie szybszym uzyskaniem plonów.
Ważne jest, aby ziemia była dobrze przygotowana na wysiew – lekka, dobrze przekopana i nasłoneczniona. Jednak wysiew warzyw w listopadzie wymaga ostrożności, przede wszystkim ze względu na ryzyko przedwczesnego kiełkowania nasion w cieplejsze dni i jednocześnie ich uszkodzenia podczas przymrozków. Dlatego wysiew w tym okresie wymaga nieco innej techniki w porównaniu do wiosny.
Aby zapobiec kiełkowaniu zimą, ziarna odmian ozimych powinny być umieszczane głębiej w glebie niż zwykle. Natomiast sam siew powinien być przeprowadzany w drugiej połowie listopada lub na początku grudnia (w przypadku łagodniejszej pogody). Korzystne jest także zwiększenie gęstości siewu. W ten sposób można uzyskać warzywa gotowe do zbioru już w maju.
Przeczytaj również: Dlaczego warto sadzić czosnek na przełomie października i listopada? O tych plusach ogrodnicy rzadko mówią
Co sadzić i siać w listopadzie w ogrodzie warzywnym?
W listopadzie można wysiewać przede wszystkim warzywa ozime, które dobrze znoszą niskie temperatury i mogą przejść przez zimę w stanie spoczynku. Do takich roślin należą m.in.:
- marchew – głębokość siewu ok. 2-3 cm, rzędy co ok. 25 cm;
- pietruszka (zarówno naciowa, jak i korzeniowa) – głębokość siewu ok. 2-2,5 cm, rzędy co 25 cm;
- koper ogrodowy – głębokość siewu ok. 2-2,5 cm, rzędy co 20 cm;
- pasternak – głębokość siewu ok. 2-3 cm, rzędy co 30 cm;
- szpinak – głębokość siewu ok. 2 cm, rzędy co 20 cm.

Jesienią cebulę sadzi się nieco głębiej niż wiosną – ok. 4-6 cm pod powierzchnią ziemi. Fot. smuki/123RF.com
Ich nasiona można wysiewać nawet tuż przed nadejściem mrozów – pod warunkiem, że temperatura gleby wynosi co najmniej 5-7 °C i nie zamarza. Zabieg przeprowadzony jesienią pozwala na wcześniejszy zbiór wiosną, nawet o 3-4 tygodnie wcześniej niż w przypadku siewu wiosennego. Dodatkowo nasiona, które przeszły naturalną stratyfikację w gruncie, mają bardziej wyrównany, mocny start na początku sezonu. Poza siewem, w listopadzie można również sadzić czosnek, topinambur, rabarbar, chrzan i cebulę.
Cenna rada: Po siewie nie powinno się podlewać nasion – warzywa ozime lepiej rozwijają się przy naturalnych warunkach wilgotności. Podobna zasada obowiązuje w przypadku sadzenia.
Źródła: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Będzie obficie owocować nawet 30 lat. Jak prawidłowo sadzić jagodę kamczacką jesienią?
Wiązanie traw ozdobnych na zimę. Jak zrobić to dobrze, by przetrwały mrozy
Salsefia – mało znane, ale bardzo wartościowe warzywo. Uprawa, zbiór i zastosowanie