Fot.Pixabay.com
Możemy jednak pozostawić je na rabatach. Będą schronieniem np. dla jeży. 10 listopada przypadał Dzień Jeża, który ma zwrócić naszą uwagę na to sympatyczne zwierzę, które jest w naszym kraju objęte częściową ochroną gatunkową. Prowadzi ono nocny tryb życia, jeżeli więc zimą zauważymy go w dzień, może to oznaczać, że potrzebuje ono naszej pomocy. Jeże żerujące w ciągu dnia to zazwyczaj osobniki chore, ranne, głodne lub wyziębione.
Sprawdź: Jeż w ogrodzie - jak o niego zadbać?
11 listopada to z kolei dzień, w którym obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości. Dzień wolny od pracy możemy poświęcić na spacer po ogrodzie lub działce i złapanie oddechu na świeżym, jesiennym powietrzu. Zieleń widoczna jest już tylko w przypadku trawnika i iglaków oraz roślin zimozielonych.
Sprawdź: Zrób to sam: Biało-czerwony wieniec niepodległościowy
Z iglaków możemy teraz przygotować kompozycje balkonowe lub tarasowe (w tym artykule opisujemy najlepsze iglaki do donic), które będą stanowić dekorację przez całą zimę, a nawet przez wiele lat, ponieważ są to rośliny wieloletnie. Mogą być one również punktem wyjścia do późniejszych kompozycji bożonarodzeniowych.
Pamiętajmy o ich podlewaniu przez całą zimę, w czasie odwilży. Dotyczy to zarówno roślin zimozielonych posadzonych w donicach, jak również rosnących w gruncie, w ogrodzie. Nie wchodzą one w stan spoczynku tak samo jak rośliny liściaste z naszego klimatu, cały czas zachodzi w nich proces fotosyntezy, dlatego woda jest im potrzebna cały rok.
Autor: Ogrod_Na_Co_Dzien
Uprawę niektórych warzyw i ziół możemy o tej porze zamienić na uprawę doniczkową. Zimowy miniogródek na kuchennym parapecie mogą stanowić wykopane z ogrodu rośliny, jak np. szczypiorek, oregano, pietruszka, a także seler czy cebula na szczypior. Zdrowa i świeża zielenina urozmaici każdą potrawę. W ogrodowych warzywnikach pozostały jeszcze rośliny odporne na chłód. Zaliczyć do nich można m.in. por, jarmuż i brukselkę. Brukselka, podobnie jak jarmuż, smakuje nawet lepiej po przemarznięciu. W przypadku pora warto jednak pamiętać, że jego odmiany różnią się wytrzymałością na mróz. Te odporniejsze można zbierać w miarę potrzeby przez całą zimę, aż do wiosny.
Izabela Schick
Ogród na co dzień