Spis treści:
Siew marchwi – najważniejsze są warunki
Marchewka jest uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować zarówno dania wytrawne, jak i desery. Oprócz tego jest szczególnie bogate w beta-karoten (co jest ważne dla zdrowia oczu), a także w witaminy C i K, potas, mangan oraz błonnik. Uprawa marchwi wymaga starannego doboru stanowiska – powinno ono być słoneczne i przewiewne. Duże znaczenie w uprawie tego warzywa ma także odpowiednie podłoże. Choć dobrze rośnie na większości typów gleb występujących w Polsce, preferuje ziemię lekką, piaszczysto-gliniastą, o przepuszczalnym podglebiu i bogatą w próchnicę (o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego). Marchew wysiewa się wprost do gruntu. Termin wysiewu zależy od odmiany i trwa od końca marca do maja/czerwca.
Przed przystąpieniem do siewu marchwi, niezbędne jest przygotowanie gleby. Należy ją spulchnić, przekopując dość głęboko, usunąć wszelkie chwasty oraz wzbogacić w kompost lub przekompostowany obornik. Nasiona sieje się płytko na głębokości 1-2 cm w rzędach oddalonych od siebie o około 20-30 cm. Marchew dobrze jest uprawiać w towarzystwie cebuli, ponieważ chronią się nawzajem przed szkodnikami (cebula chroni marchew przed połyśnicą marchwianką, a marchew – przed śmietką cebuli).
Co zrobić, żeby marchew rosła w korzeń?
Aby marchew rosła w korzeń, a nie w nać, należy jej zapewnić jak najlepsze warunki wzrostu. Oprócz zapewnienia odpowiedniego stanowiska i podłoża należy również pamiętać o kilku kluczowych zabiegach pielęgnacyjnych, takich jak:
- podlewanie – optymalna wilgotność podłoża sprzyja prawidłowemu i bujnemu rozrostowi korzeni. Podlewanie marchwi powinno być regularne, szczególnie w okresach wschodów i intensywnego wzrostu. Z kolei niedobór wody powoduje duży spadek plonu oraz pogorszenie jakości korzeni. Jednocześnie należy unikać przelania, które może doprowadzić do gnicia i pękania korzeni;
Wysiew marchwi można rozpocząć już od marca. Fot.akchamczuk/CanvaPro
- odchwaszczanie – chwasty są poważnym zagrożeniem dla marchwi, gdyż konkurują z warzywem o wodę, światło, składniki pokarmowe i przestrzeń, utrudniając jego wzrost. Dlatego należy regularnie usuwać chwasty, wyrywając je wraz z korzeniami ręcznie lub za pomocą pazurków ogrodniczych;
- przerywanie – aby marchew rosła w korzeń, a nie w nać, należy usunąć słabsze siewki. Pozwala to stworzyć odstępy pomiędzy poszczególnymi warzywami, zapewniając im odpowiednią przestrzeń do wzrostu. Kilka godzin przed przerzedzaniem warto obficie podlać grządki, co ułatwi usunięcie wybranych siewek;
- nawożenie – jeśli chcesz, aby marchew była duża i soczysta, należy dostarczyć jej odpowiednich składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ważne jest, aby zachować równowagę poszczególnych pierwiastków w glebie (nadmiar azotu może prowadzić do nadmiernego wzrostu masy zielonej, z kolei przenawożenie fosforem może skutkować rozgałęzianiem korzeni). Aby marchew rosła w korzeń, a nie w nać, przed siewem warto wymieszać nasiona tego warzywa z kilkoma łyżkami fusów z kawy lub herbaty (powinny one być odpowiednio wysuszone). Poprawią one kiełkowanie, jakość siewek oraz sprawią, że marchew będzie duża i soczysta.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Siew nawozów zielonych na przedplony. Co wysiewać na grządkach i w tunelu, kiedy przekopać?
Niezawodne odmiany ogórka gruntowego. Plenne i odporne na choroby
Dlaczego siewki usychają? Jak rozpoznać i zapobiegać zgorzeli siewek