Spis treści:
- Niedobory składników pokarmowych papryki. Czym się objawiają?
- Jak wzmocnić paprykę? Będzie owocować jak szalona
Niedobory składników pokarmowych papryki. Czym się objawiają?
Delikatna papryka jest szczególnie narażona na niedobory pierwiastków. Pierwszym i jednym z najbardziej powszechnych objawów ich braku są żółknące liście. Owszem, to zjawisko bywa naturalne, zwłaszcza gdy roślina się starzeje, ale czasem może budzić niepokój. Szczególnie wtedy, gdy takich liści pojawia się coraz więcej. To sygnał, że papryka potrzebuje azotu. Dodatkowo owoce mają wtedy cienkie ścianki i niewielkie komory nasienne.
Teraz twoje papryki powinny obficie owocować, jednak jeśli tak się nie dzieje, a owoce są wyjątkowo małe, to znak, że potrzebują więcej potasu. Często takie warzywa przybierają dziwne kształty i słabo się wybarwiają. Z kolei niedobór fosforu sprawia, że papryki stają się podłużne, a na liściach pojawiają się fioletowe plamy.
Niekorzystny jest także brak wapnia, objawiający się brązową plamą na wierzchołkach owoców. Z czasem ciemnieje ona i powiększa się. Równie znaczący bywa niedobór magnezu, który daje o sobie znać poprzez chlorozy na liściach, zwłaszcza tych środkowych.
Przeczytaj również: Pielęgnacja papryki we wrześniu. Dlaczego papryka zmienia kolor?
Nie wolno zapominać o mikroelementach. Zbyt małe ich ilości także szkodzą papryce, szczególnie jeśli chodzi o bor. Objawia się to deformacją liści, które zmieniają kolor na czerwony lub żółty, a ich brzegi zaczynają wywijać się ku górze. Warto przyjrzeć się również młodym liściom — mogą na nich wystąpić charakterystyczne wybrzuszenia między nerwami.
Jak wzmocnić paprykę? Będzie owocować jak szalona
Gdy tylko zauważysz niedobory u papryki, reaguj od razu. Często najlepszym rozwiązaniem jest dolistne dokarmianie. Dzięki niemu roślina natychmiast ma dostęp do potrzebnych składników odżywczych. W sklepach ogrodniczych bez problemu znajdziesz mieszanki wzmacniające rośliny, a nawet takie stworzone specjalnie dla papryki.
By papryka obficie owocowała, musi mieć wystarczającą ilość składników pokarmowych. Fot. schan/123RF.com
Aby wzmocnić swoje warzywa, chroń je przed zbyt wysokimi temperaturami. To one powodują opadanie kwiatów i owoców. W czasie ekstremalnych upałów przydadzą się specjalne osłony zacieniające, natomiast papryki w doniczkach najlepiej przenieść w południe do półcienia.
Latem kluczowe jest regularne podlewanie i utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby. Bez wody liście papryki szybko klapną. Trzeba jednak uważać, by nie nawadniać zbyt obficie, bo grozi to gniciem korzeni. Najlepiej podlewać rzadziej, nawet raz w tygodniu, ale obficiej, tak aby woda mogła wnikać w głąb podłoża. Dzięki temu system korzeniowy dobrze się rozwinie.
Niezwykle ważne w uprawie warzyw jest też zapobieganie chorobom. Należy zapewnić im dobrą cyrkulację powietrza, co bywa utrudnione, gdy rośliny są posadzone zbyt gęsto. Podczas podlewania staraj się nie moczyć liści, bo to zwiększa ryzyko rozwoju grzybów i infekcji. Jeżeli zauważysz, że część rośliny została zaatakowana przez patogeny, usuń ją. Zwykle dotyczy to liści, które należy oberwać i spalić. Nie wrzucaj ich do kompostu, by nie zainfekować całego nawozu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Przypominają floksy i pną się jak winorośl. Ołownik uszkowaty – uprawa i zastosowanie
Czego potrzebują ogórki posadzone w lipcu i sierpniu? Zrób specjalną odżywkę
Sadzenie hortensji późnym latem i jesienią. Wrzuć do dołka, na pewno się przyjmą