Porady ogrodnicze

Odświeżająca, zdrowa, do ogrodu i doniczki. Chwila nieuwagi, a rozrośnie się jak szalona

Kto choć raz nie próbował mięty lub potrawy z jej dodatkiem? Każdy kojarzy jej smak, ale czy równie często jest uprawiana w naszych domach? Tymczasem okazuje się, że wcale nie trzeba mieć ogrodu, by cieszyć się tą rośliną. Wystarczy zwykła doniczka i odrobina pracy. Czas dobrze poznać wymagania oraz właściwości mięty. W końcu teraz jest idealny moment na jej sadzenie.

Odświeżająca, zdrowa, do ogrodu i doniczki. Chwila nieuwagi, a rozrośnie się jak szalona
Miętę z własnej uprawy możesz wykorzystywać na co dzień w kuchni. Fot. maximkostenko/123RF.com

Spis treści:

Mięta ma wielką moc i wyjątkowe właściwości

Mięta kojarzy się przede wszystkim ze swoimi walorami smakowymi i zapachowymi. To także bogate źródło witamin — głównie A, C, B1 i B9. Zawiera sporo mikro- i makroelementów, takich jak potas, mangan, miedź, żelazo czy fosfor. Dzięki temu znalazła wiele praktycznych zastosowań.

Najczęściej kojarzymy ją z medycyną, bo łagodzi podrażnienia, rozluźnia mięśnie gładkie i tym samym zmniejsza bóle brzucha. Ogromne znaczenie ma mentol, który produkuje — często stosowany przy dolegliwościach układu pokarmowego. Napar z mięty świetnie sprawdza się po ciężkostrawnych daniach. Ponadto działa również lekko usypiająco.

Mięta znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Dodaje się ją do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Czasem pojawia się też w kremach, głównie tych łagodzących podrażnienia. Niezwykle szerokie zastosowanie ma również w kuchni. Pasuje zarówno do dań głównych, jak i do przystawek, deserów, sałatek czy zup. To także popularny dodatek do napojów, a wiele osób nie wyobraża sobie herbaty bez mięty.

Przeczytaj również: Odstrasza mrówki i mszyce, łagodzi dolegliwości trawienne, działa uspokajająco. Uprawa mięty wodnej

Jak uprawiać miętę – w doniczce i ogrodzie

Jeśli zdecydujesz się na uprawę mięty, wybierz odmianę, która najbardziej ci odpowiada. Wyróżnia się cztery główne:

  • miętę pieprzową,
  • miętę cytrynową,
  • miętę zieloną,
  • miętę polną.

W Polsce najczęściej uprawiana jest mięta pieprzowa i właśnie ona przydaje się na co dzień. Roślinę można hodować zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Trzeba jednak pamiętać o jednej ważnej zasadzie — mięta pozbawiona kontroli rozrasta się błyskawicznie.

Wybierając miejsce dla mięty, pamiętaj, że najlepiej rośnie na stanowiskach dobrze nasłonecznionych, choć poradzi sobie także w lekkim cieniu. Potrzebuje też sporej wilgotności, co jest szczególnie ważne przy uprawie w doniczce i podczas letnich okresów suszy.

Mięta jest bardzo prosta w uprawie, ale potrafi się błyskawicznie rozrastać. Fot. ChrisCCP/Canva Pro

Sadzonki kupisz nawet w sklepie spożywczym. Ich łodyżki powinny mieć ok. 10–15 cm długości, a większość liści możesz usunąć. Zostaw jedynie 2–3 na samej górze, by roślina nie traciła energii na rozrost większej liczby. Tak przygotowane sadzonki włóż do wody i odstaw w słoneczne miejsce lub posadź w małej doniczce z ziemią i podlej. Oba sposoby są dobre. Najlepszym terminem na sadzenie mięty jest przełom marca i kwietnia lub września i października.

Gdy zauważysz, że mięta wypuszcza korzenie — zarówno w wodzie, jak i w doniczce — przełóż ją do większego pojemnika, aby miała miejsce na dalszy rozwój. Z czasem możesz przesadzić ją na grządkę, jeśli planujesz uprawę w ogrodzie.

Nasza wskazówka: przy rozsadzaniu mięty nie musisz obawiać się jej mocno splątanych korzeni. Nic im się nie stanie, nawet jeśli podzielisz je za pomocą nożyczek lub innego ostrego narzędzia.

Jak poradzić sobie z szybko rosnącą miętą? Jeśli rozprzestrzenia się w stronę trawnika, śmiało przytnij zbędne pędy kosiarką. Świetnie sprawdza się też cięcie pielęgnacyjne. Najlepiej usuwać starsze i przerośnięte pędy, a w przypadku doniczkowej mięty można je skracać nawet o ⅔ długości. Dzięki temu roślina wygląda świeżo i zdrowo, a w krótkim czasie wypuści nowe łodyżki. Krzaczki w ogrodzie najlepiej przycinać tuż przy ziemi, zwykle na przełomie zimy i wiosny.

Nie zapominaj o regularnym zbieraniu plonów. Dzięki temu mięta nie zdrewnieje, a jej listki pozostaną zawsze delikatne i orzeźwiające.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Zamiast do obiadu, dodaj do kompostu. W ziemi zaroi się od dżdżownic

Czy torf jest dobrym podłożem dla kaktusów i sukulentów? Przestrzegaj tych zasad, będą rosły jak na drożdżach

Niewymagający krzew o zdrowych owocach. Nie powinno go zabraknąć w ogrodzie

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.