Spis treści:
Mięta ma wielką moc i wyjątkowe właściwości
Mięta kojarzy się przede wszystkim ze swoimi walorami smakowymi i zapachowymi. To także bogate źródło witamin — głównie A, C, B1 i B9. Zawiera sporo mikro- i makroelementów, takich jak potas, mangan, miedź, żelazo czy fosfor. Dzięki temu znalazła wiele praktycznych zastosowań.
Najczęściej kojarzymy ją z medycyną, bo łagodzi podrażnienia, rozluźnia mięśnie gładkie i tym samym zmniejsza bóle brzucha. Ogromne znaczenie ma mentol, który produkuje — często stosowany przy dolegliwościach układu pokarmowego. Napar z mięty świetnie sprawdza się po ciężkostrawnych daniach. Ponadto działa również lekko usypiająco.
Mięta znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Dodaje się ją do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Czasem pojawia się też w kremach, głównie tych łagodzących podrażnienia. Niezwykle szerokie zastosowanie ma również w kuchni. Pasuje zarówno do dań głównych, jak i do przystawek, deserów, sałatek czy zup. To także popularny dodatek do napojów, a wiele osób nie wyobraża sobie herbaty bez mięty.
Przeczytaj również: Odstrasza mrówki i mszyce, łagodzi dolegliwości trawienne, działa uspokajająco. Uprawa mięty wodnej
Jak uprawiać miętę – w doniczce i ogrodzie
Jeśli zdecydujesz się na uprawę mięty, wybierz odmianę, która najbardziej ci odpowiada. Wyróżnia się cztery główne:
- miętę pieprzową,
- miętę cytrynową,
- miętę zieloną,
- miętę polną.
W Polsce najczęściej uprawiana jest mięta pieprzowa i właśnie ona przydaje się na co dzień. Roślinę można hodować zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Trzeba jednak pamiętać o jednej ważnej zasadzie — mięta pozbawiona kontroli rozrasta się błyskawicznie.
Wybierając miejsce dla mięty, pamiętaj, że najlepiej rośnie na stanowiskach dobrze nasłonecznionych, choć poradzi sobie także w lekkim cieniu. Potrzebuje też sporej wilgotności, co jest szczególnie ważne przy uprawie w doniczce i podczas letnich okresów suszy.
Mięta jest bardzo prosta w uprawie, ale potrafi się błyskawicznie rozrastać. Fot. ChrisCCP/Canva Pro
Sadzonki kupisz nawet w sklepie spożywczym. Ich łodyżki powinny mieć ok. 10–15 cm długości, a większość liści możesz usunąć. Zostaw jedynie 2–3 na samej górze, by roślina nie traciła energii na rozrost większej liczby. Tak przygotowane sadzonki włóż do wody i odstaw w słoneczne miejsce lub posadź w małej doniczce z ziemią i podlej. Oba sposoby są dobre. Najlepszym terminem na sadzenie mięty jest przełom marca i kwietnia lub września i października.
Gdy zauważysz, że mięta wypuszcza korzenie — zarówno w wodzie, jak i w doniczce — przełóż ją do większego pojemnika, aby miała miejsce na dalszy rozwój. Z czasem możesz przesadzić ją na grządkę, jeśli planujesz uprawę w ogrodzie.
Nasza wskazówka: przy rozsadzaniu mięty nie musisz obawiać się jej mocno splątanych korzeni. Nic im się nie stanie, nawet jeśli podzielisz je za pomocą nożyczek lub innego ostrego narzędzia.
Jak poradzić sobie z szybko rosnącą miętą? Jeśli rozprzestrzenia się w stronę trawnika, śmiało przytnij zbędne pędy kosiarką. Świetnie sprawdza się też cięcie pielęgnacyjne. Najlepiej usuwać starsze i przerośnięte pędy, a w przypadku doniczkowej mięty można je skracać nawet o ⅔ długości. Dzięki temu roślina wygląda świeżo i zdrowo, a w krótkim czasie wypuści nowe łodyżki. Krzaczki w ogrodzie najlepiej przycinać tuż przy ziemi, zwykle na przełomie zimy i wiosny.
Nie zapominaj o regularnym zbieraniu plonów. Dzięki temu mięta nie zdrewnieje, a jej listki pozostaną zawsze delikatne i orzeźwiające.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zamiast do obiadu, dodaj do kompostu. W ziemi zaroi się od dżdżownic
Niewymagający krzew o zdrowych owocach. Nie powinno go zabraknąć w ogrodzie