Spis treści:
Przycinanie jeżyny bezkolcowej
Jeżyny to wieloletnie krzewy owocowe, które wydają plon tylko na pędach dwuletnich. Ich przycinanie to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych rośliny, który znacząco wpływa na jej zdrowie oraz obfitość i jakość plonu. Cięcie polepsza dostęp do światła i powietrza w obrębie krzewu oraz ogranicza ryzyko infekcji grzybowych. Przekłada się to na większy i zdrowszy plon w następnym sezonie, a także zachowanie dobrej kondycji krzewu przez wiele lat.
Szczególnie ważne jest dostosowanie czasu cięcia do cyklu rozwojowego rośliny – najważniejsze prace powinno wykonywać się w dwóch głównych terminach: po zakończeniu owocowania, czyli późnym latem (zazwyczaj we wrześniu lub na początku października, ale przed nadejściem przymrozków), oraz wczesną wiosną, zanim ruszy wegetacja (luty-marzec).
Co ważne, w pierwszym roku uprawy nie wykonuje się cięcia, aby nie osłabić rośliny – zabieg rozpoczyna się od drugiego sezonu, gdy pojawiają się już pierwsze owocujące pędy, a roślina ma już w pełni wykształcony system korzeniowy. Przycinanie starszych okazów jeżyny bezkolcowej pozwala usunąć stare pędy, które już zakończyły owocowanie i nie wydadzą więcej owoców. Dzięki temu roślina może skoncentrować się na silnych, zdrowych, jednorocznych pędach, które zaowocują w kolejnym sezonie.
Przeczytaj również: Te rośliny obowiązkowo trzeba przyciąć we wrześniu. Technika jest istotna
Jak przycinać jeżyny, by lepiej owocowały?
Jesienne cięcie wykonuje się bezpośrednio po zakończeniu owocowania, czyli we wrześniu lub na początku października, zanim wystąpią przymrozki. Usuwa się wtedy wszystkie dwuletnie pędy, które w danym sezonie wydały owoce. Trzeba je wyciąć tuż przy ziemi, robiąc miejsce dla nowych przyrostów, plonujących w kolejnym sezonie. Podczas cięcia warto wyeliminować słabe, uszkodzone i chore pędy. Przy bardzo zagęszczonych krzewach należy pozostawić tylko 6-8 najsilniejszych, zdrowych pędów jednorocznych, które przywiązuje się do podpór i skraca o 1/3 ich długości.
Jeżynę bezkolcową można przycinać dopiero w drugim roku od posadzenia. Fot. Kotenko Oleksandr/CanvaPro
Wczesną wiosną, jeszcze przed ruszeniem wegetacji, przeprowadza się cięcie sanitarne i formujące. Usuwa się wówczas wszystkie przemarznięte, uszkodzone oraz słabe fragmenty po zimie. Natomiast młode, zeszłoroczne pędy główne skraca się na długość 2-2,5 m lub ok. 30 cm w przypadku bocznych odrostów. Zabieg ten pobudza wzrost licznych bocznych rozgałęzień, które zaowocują w sezonie. Ważne, aby każde cięcie było przeprowadzone pod kątem przy pomocy czystego i ostrego sekatora.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Najpiękniejszy krzew do ogrodu. Nie wymaga wiele, powtarza kwitnienie, idealna na żywopłot
Co zrobić z liliami po przekwitnięciu? W następnym sezonie będą jeszcze bardziej zachwycać
Ostatnie ściółkowanie krzewów owocowych. Przygotowanie do zimy i sposób na większy plon