Spis treści:
- Przycinanie krzewów i drzew owocowych w lutym
- Jakie drzewa owocowe można przycinać w lutym?
- Jak przycinać drzewa owocowe?
- Jakie krzewy owocowe można przycinać w lutym?
- Jak przycinać krzewy owocowe?
Przycinanie krzewów i drzew owocowych w lutym
W lutym do prawdziwej wiosny jeszcze daleko, jednak można zacząć powoli przygotowywać się na jej nadejście. Ogrodnikom przybywa wtedy obowiązków – druga połowa lutego to doskonały czas na bielenie pni, usuwanie resztek owoców, montaż dodatkowych osłon czy opryski przeciwko szkodnikom. Jedną z koniecznych prac jest także przycinanie drzew i krzewów owocowych.
Jakie drzewa owocowe można przycinać w lutym?
Przeprowadzenie cięć prześwietlających ułatwi promieniom słonecznym dotarcie do wnętrza drzewa oraz stworzy warunki do swobodnego przepływu prądów powietrznych. Jakie drzewa owocowe można przycinać w lutym? Pod koniec lutego przycina się m.in. owocujące latem odmiany jabłoni czy gruszy.
Czas od połowy lutego do marca tradycyjnie można przeznaczyć na przycięcie orzecha włoskiego. Drugim popularnie praktykowanym terminem jest przełom maja i czerwca. Która pora będzie lepsza? Decyzja nie jest łatwa – pod koniec zimy z drzew tego gatunku wyciekają po przycinaniu bardzo duże ilości soków. To utrudnia zabliźnianie się ran, a co za tym idzie – wzrasta ryzyko zainfekowania.
Doświadczeni ogrodnicy skłaniają się ku cięciu zimowemu. Jednocześnie radzą, aby przed przystąpieniem do prac najpierw wykonać cięcie testowe i sprawdzić, jak duża ilość soku wycieknie z rany. Jeśli niewielka, można przystąpić do cięcia gałęzi na całym drzewie.
Gatunki takie jak brzoskwinie czy nektaryny są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Cięcie tych drzew należy wykonywać dopiero w kwietniu.
Ważne, aby zimą nie przycinać starszych drzew pestkowych owocujących wczesnym latem – np. wiśni i czereśni. Wymienione gatunki są szczególnie podatne na raka bakteryjnego oraz inne choroby kory i drewna. Przycina się je ok. 2 tygodnie po zebraniu owoców – od końca lipca do połowy sierpnia. Zimowe cięcie może być za to skuteczne w przypadku młodych drzew pestkowych.
Jak przycinać drzewa owocowe?
Zimowe cięcie drzew nie powinno być zbyt mocne, w przeciwnym wypadku wywoła bardzo silny wzrost i zwiększy ryzyko chorób.
Warto mieć świadomość, że dla niektórych gatunków roślin zaleca się kilka rodzajów cięcia w różnych terminach. Na przykład w przypadku jabłoni zimowe cięcie może spowodować pojawienie się tzw. „wilków”, czyli silnych pędów rosnących pionowo na konarach. Usuwa się je podczas letniego cięcia
Podcinanie trzeba wykonywać z dużą starannością. Gałęzie powinny być równo ścinane, a nie miażdżone. Dlatego tak ważny jest wybór ostrych narzędzi – sekatorów i nożyc. Gałęzie o średnicy do 4 cm dobrze zetnie sekator jednoręczny. Z kolei do cięcia grubszych gałęzi warto sięgnąć po sekator dwuręczny o wydłużonych ramionach. Do konarów przyda się piła ogrodnicza.
Po cięciu na rany warto nałożyć maść ogrodniczą, najlepiej z dodatkiem środka grzybobójczego. Ochroni ona gałęzie przed niskimi temperaturami, wysuszeniem oraz zainfekowaniem.
Niezależnie od terminu cięcia drzew, istotna jest sprzyjająca pogoda. Do tego typu prac należy wybrać dzień suchy, bezwietrzny i w miarę ciepły. W ten sposób zmniejsza się ryzyko zainfekowania drzewa – patogeny najłatwiej przenoszą się z wilgocią i wiatrem. Świeżo ścięte gałęzie łatwo przemarzają, warto więc spojrzeć na prognozy pogody i zaniechać prac w przypadku nagłych spadków temperatury.
Jak przycinać drzewa owocowe? Młode drzewa owocowe należy uformować i ukształtować im koronę. Przycinanie drzewa w tym przypadku ogranicza się do usunięcia martwych gałęzi, uszkodzonych oraz rosnących do środka korony zamiast na zewnątrz.
Starsze drzewa potrzebują mocniejszego cięcia. Najpierw przeprowadza się cięcie konarów, a następnie gałęzi. Usunięcie kilku konarów umożliwi dotarcie promieni słonecznego do środka korony. Obcięcie wierzchołka zmniejszy wysokość drzewa, przez co ułatwi zabiegi pielęgnacyjne i zbieranie owoców. Z kolei rozrzedzenie gałęzi pozwoli dostarczyć jeszcze więcej światła.
Dużą wagę należy przywiązywać do sposobu cięcia – proste i gładkie cięcie pozwala na jak najszybsze gojenie się rany i zmniejszenie ryzyka infekcji.
Jak przycinać drzewa owocowe? Technika cięcia jest inna w przypadku gałęzi, a inna dla cieńszych pędów. Gałęzie wycina się tuż za miejscem przynasadowego zgrubienia (tzw. obrączką) lub rozwidlenia. Pędy skraca się tuż za pąkiem. Cięcie powinno się wykonywać pod kątem 45°. Nowe gałęzie będą wyrastać w tym samym kierunku co pąk, więc unikaj cięcia nad pąkami skierowanymi do wnętrza korony. Takie gałązki będą krzyżować się z innymi i zagęszczać koronę.
Jakie krzewy owocowe można przycinać w lutym?
Kiedy tylko zrobi się cieplej i minie ryzyko wystąpienia dużych mrozów, należy zabrać się za przycinanie krzewów owocowych. Cięcie drzew można ostatecznie opóźnić do wiosny, ale krzewy dość pilnie potrzebują tego rodzaju czynności pielęgnacyjnych.
Jakie krzewy owocowe można przycinać w lutym? Dokładne terminy zależą od konkretnego gatunku. Na przykład druga połowa lutego to dobry czas na przycinanie agrestu i porzeczek. Z usunięcia zbędnych pędów ucieszą się też jagoda kamczacka, pigwa i świdośliwa.
W zimie przycina się także niektóre gatunki malin, konkretnie maliny jesienne (powtarzające). Można przycinać je jesienią, tuż po zbiorach lub wybrać porę zimową.
Przypadek winorośli jest nieco bardziej skomplikowany. Jej pędy można skracać wyłącznie wtedy, kiedy znajduje się ona w stanie uśpienia – w przeciwnym wypadku wypływa z niej duża ilość soków. Zbyt wczesnym przycięciem ryzykuje się jej przemarznięcie. Odpowiednim terminem na przycięcie winorośli wydaje się więc przełom lutego i marca.
Jak przycinać krzewy owocowe?
Sposób przycinania krzewów owocowych różni się w zależności od tego, czy owoce powstają na pędach jednorocznych, czy starszych.
W przypadku porzeczek wycina się wszystkie pędy stare, słabe i opadające. Ten gatunek wydaje owoce na pędach ubiegłorocznych i kilkuletnich.
Agrest przycina się tak jak porzeczkę. Warto pamiętać, że ten gatunek ma tendencję do płożenia się po ziemi, więc trzeba przycinać go pędem skierowanym ku górze.
Z kolei owoce jeżyny rosną na pędach jednorocznych. Dobrą praktyką jest prowadzenie ich oddzielnie od młodszych pędów. Po zbiorze (następującym od połowy sierpnia nawet do października) należy przyciąć je tuż nad ziemią. Podobnie przycina się krzewy maliny.
W porównaniu z jeżyną borówka amerykańska daje owoce na pędach nieco starszych: 2- lub 3-letnich. Z tego względu przez pierwsze trzy lata krzewy nie potrzebują mocnego cięcia, a jedynie usuwania słabych pędów. Po tym czasie krzew borówki amerykańskiej powinien być pobudzany do rozwoju młodych pędów podcinaniem u nasady krzewu.
Jak przycinać krzewy owocowe? Podobnie jak w przypadku drzew owocowych, bardzo ważna jest czystość i precyzja cięcia. Zadowalający efekt uzyskuje się, tnąc cienkie gałęzie do około 2,5 cm przy pomocy sekatora ręcznego. Grubsze gałęzie lepiej przetnie sekator dwuręczny.
Przeczytaj również:
Co trzeba zrobić w ogrodzie w lutym? Przycinanie, siew i opryski
Prosta metoda cięcia drzew owocowych na piłkę. Jak i kiedy to zrobić?
Zimę przetrwają bez problemu. Na wiosnę odwdzięczą się pięknymi kwiatami na INTERIA.TV.