Spis treści:
Siew i uprawa rzodkiewki na wiosnę
Rzodkiewka przywędrowała do nas z Chin, natomiast w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku. Ma niewielkie wymagania uprawowe, dlatego jest chętnie sadzona w przydomowych ogrodach. Rzodkiewka to jedna z pierwszych nowalijek, a czas jej wegetacji jest bardzo krótki. To sprawia, że można ją wysiewać kilkakrotnie w ciągu roku. Z racji tego, że rzodkiewka nie jest wrażliwa na niskie temperatury, najlepszym terminem siewu będzie wczesna wiosna (od marca aż do pierwszych dni maja). Natomiast w przypadku, gdy zapowiadane są większe przymrozki, warto ją przykryć np. agrowłókniną. Aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów, nasiona najlepiej siać partiami, w kilku- lub kilkunastodniowych odstępach.
Jak siać rzodkiewkę na wiosnę? Nasiona wysiewa się wprost do ziemi na głębokość około 1 cm (zbyt głęboki siew sprawi, że korzenie będą wydłużone i zniekształcone). Wysiewamy je dość gęsto (w odstępach co około 5 cm), w rzędach oddalonych od siebie co najmniej 20-30 cm. W dobrych warunkach nasiona kiełkują bardzo szybko, a od momentu wysiewu nie trzeba długo czekać na zbiory (zwykle wystarczy kilka tygodni).
Pod uprawę rzodkiewki należy przeznaczyć stanowisko słoneczne, z kolei zbyt mała ilość światła sprawi, że warzywo będzie rosło w liście, a nie w korzeń. Preferuje gleby lekkie, żyzne, próchnicze, przepuszczalne oraz szybko nagrzewające się (o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego). Nie mogą one być zbyt kwaśne lub zanadto zasadowe, gdyż mogą doprowadzić do jej więdnięcia. Podlewanie rzodkiewki powinno być regularne, ale niezbyt obfite, ponieważ zbyt duża ilość wody powoduje przerost liści kosztem rozwoju korzeni (ponadto warzywa stają się gorzkie w smaku). Natomiast nieregularne podlewanie powoduje pękanie korzeni, a sama rzodkiewka będzie rosła wolno.
Jeśli zapewnimy rzodkiewce słoneczne stanowisko, plony będą zdrowe i obfite. Fot.elenamasiutkina/123RF.com
Odżywka na zdrową i dużą rzodkiewkę
Chcesz mieć duże, chrupiące rzodkiewki o wyjątkowym smaku? Choć warzywa te nie potrzebują intensywnego nawożenia, należy im dostarczyć niezbędnych składników odżywczych. Ważne jest, aby nie przesadzić z ilością azotu, ponieważ nadmiar tego pierwiastka powoduje drewnienie korzeni oraz pogarsza smak rzodkiewki. Warto również wiedzieć, że warzywa te mają tendencję do kumulacji azotanów, które mogą przekształcić się w szkodliwe dla człowieka azotyny.
Czym zatem nawozić rzodkiewkę, aby była duża i zdrowa? Sięgnij po suche drożdże, które są doskonałym źródłem potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wystarczy rozpuścić 100 g produktu w 10 litrach ciepłej wody, po czym wymieszać i odstawić na noc. Tak przygotowanym roztworem podlewamy rzodkiewki co 10-14 dni, a urosną duże i chrupiące.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Niezawodne odmiany ogórka gruntowego. Plenne i odporne na choroby
Nowatorski sposób na siew pomidorów. Dodatek do podłoża sprawia, że sadzonki są mocniejsze
Jak odkwasić glebę w ogrodzie warzywnym? Utrzymanie odpowiedniego pH gleby w warzywniku