Porady ogrodnicze

Ścinanie naci marchwi. Po co i kiedy to robić?

Powoli przygotowujemy się do zbiorów późnych odmian marchwi, która będzie przeznaczona do długoterminowego przechowywania. Nie każdy uprawiający te warzywa pamięta o zabiegu, który ułatwia korzeniom osiągnięcie pełnej dojrzałości przed zbiorem. Czy wiesz, co daje ścinanie naci marchwi i jak prawidłowo je przeprowadzić? Oto garść informacji na ten temat.

Ścinanie naci marchwi. Po co i kiedy to robić?
Skrócenie naci marchwi stymuluje wzrost smacznych korzeni tej rośliny. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Ścinanie naci marchwi – co daje ten zabieg?

Skracanie naci rosnącej na grządce marchwi ma na celu poprawę wzrostu korzenia. Zabieg ten sprawia, że składniki pokarmowe obecne w podłożu są w pełni wykorzystywane właśnie przez podziemną część rośliny, nie zaś jej zieloną nać. Musimy jednak mieć na uwadze fakt, iż nać marchwi odgrywa ważną rolę ochronną, dlatego nie możemy ściąć jej w dowolny sposób i w przypadkowo wybranym momencie. W gorące, bezdeszczowe dni lata pędy i liście tego warzywa zabezpieczają korzenie przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz chronią glebę przed wysuszeniem. Narażona na działanie wysokiej temperatury, zmagająca się z niedoborem wody marchew pozbawiona naci stałaby się miękka i odznaczałaby się pogorszoną wartością przechowalniczą.

Przeczytaj również: Kiedy nie wolno podlewać marchwi? Nie popełniaj błędu początkujących ogrodników

Kiedy i jak ścinać nać marchwi?

Wyznaczając termin ścięcia naci marchwi, musimy bacznie obserwować prognozę pogody. Jeśli istnieje ryzyko wystąpienia upałów, wstrzymajmy się z zabiegiem, aby nie zaszkodzić uprawie. Wczesną jesienią, gdy temperatury się ustabilizują, możemy przystąpić do skracania nadziemnej części marchewki. Jak ścinać nać tego warzywa? Pamiętajmy, że nie możemy zrobić tego za nisko, czyli tuż przy ziemi. W ten sposób zetniemy stożki wzrostu, co jest niekorzystne, ponieważ ograniczy dalszy rozwój marchewki. Nać obcinamy na takiej wysokości, aby zostawić pędy o długości co najmniej 10 cm. Dzięki temu zielona część marchewki i korzeń będą nadal zdrowo wzrastać. Cięcie najlepiej przeprowadzić za pomocą ostrego, zdezynfekowanego sierpa.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Pozyskiwanie nasion warzyw. Dlaczego warto zbierać je własnoręcznie i kiedy to robić?

Domowe sposoby na drutowce. Wyłap larwy, nim zamienią się w chrząszcze i zniszczą warzywa w ogrodzie

"Na zdrowie": Śliwka węgierka. Źródło cennych przeciwutleniaczy na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.