Spis treści:
- Sikorki powinny mieć zróżnicowaną dietę
- Energetyczny przysmak dla sikorek
- Czego nie podawać sikorkom?
Sikorki powinny mieć zróżnicowaną dietę
Dieta sikorek jest bardzo zróżnicowana i zmienia się w zależności od pory roku. Latem opiera się głównie na owadach, ich larwach i innych bezkręgowcach, co dostarcza ptakom potrzebnego białka, szczególnie ważnego podczas odchowu młodych. Wraz z upływem czasu i nadejściem jesienno-zimowego okresu owadów jest coraz mniej, a sikorki zmieniają swoje menu na nasiona, orzechy, tłuszcze oraz owoce, które pozwalają im przetrwać trudniejsze warunki i uzupełnić niezbędną energię.
Opisana różnorodność pokarmu, obejmująca zarówno elementy pochodzenia zwierzęcego (owady, tłuszcze), jak i roślinnego (nasiona, orzechy, owoce), jest niezwykle ważna dla zdrowia i kondycji sikorek. Dzięki temu ptaki są w stanie zaspokoić swoje potrzeby energetyczne i odżywcze przez cały rok.
Jesienią sikorki potrzebują przede wszystkim dużej ilości łatwo przyswajalnej energii. Ptaki chętnie skorzystają z mieszanek ziaren zbóż i roślin oleistych, np.:
- słonecznika;
- rzepaku;
- czarnuszki;
- prosa;
- kukurydzy;
- płatków owsianych;
- nasion dyni;
- rozdrobnionych orzechów: włoskich, laskowych lub ziemnych.
Wśród ulubionych zimowych pokarmów sikorek są jeszcze np. larwy mączniaków, kawałki niesolonej słoniny nabite na gwóźdź lub kulki tłuszczowe (z dodatkiem wymienionych ziaren). Jednak to nie wszystko, mało kto wie, że niekiedy ptaki korzystają również z innych źródeł witamin, minerałów i energii – suszonych lub świeżych owoców.
Przeczytaj również: Rozgnieć i włóż do karmnika, rudziki będą często przylatywać. Śpiewają do późnej jesieni
Energetyczny przysmak dla sikorek
Owoce pojawiają się w jadłospisie sikorek przede wszystkim w okresie, gdy inne źródła pokarmu są mniej dostępne, czyli właśnie jesienią i zimą. Suszone lub świeże owoce dostarczają im witamin oraz łatwo przyswajalnej energii w postaci cukrów prostych. Dlatego są cennym, dodatkowym urozmaiceniem ich diety, ale nie powinny stanowić jej podstawy – należy pamiętać o zróżnicowaniu pokarmu (nasiona, orzechy, tłuszcze).
Ptaki chętnie zjadają suszone jagody, owoce jarzębiny, bzu czarnego, jałowca, żurawiny, berberysu czy rokitnika. Warto jednak zaznaczyć, że sikorki nie przepadają równie mocno za wszystkimi owocami – np. wyłożone w karmniku kawałki jabłka czy gruszek zjadają sporadycznie, główne w celu uzupełnienia płynów. Zdecydowanie większymi wielbicielami tego typu owoców są inne ptaki, np. kosy czy kwiczoły.

Sikory są oportunistami pokarmowymi co oznacza, że zmieniają dietę w zależności od panujących warunków i dostępnego pożywienia. Fot. Denja1/CanvaPro
Czego nie podawać sikorkom?
Sikorkom – tak samo, jak wszystkim innym ptakom – nie powinno podawać się produktów przetworzonych, zawierających sól (np. resztki ze stołu, chleb, orzeszki, słonecznik) oraz produktów zepsutych, spleśniałych czy zjełczałych, ponieważ mogą im poważnie zaszkodzić. Co prawda ptaki chętnie zjadają słoninę, ale nie może być ona wędzona. Niewskazane są także tłuszcze przetworzone i margaryna.
Przed rozpoczęciem dokarmiania warto mieć świadomość, że to bardzo odpowiedzialne zajęcie, które trzeba kontynuować aż do wiosny, dbając o regularne czyszczenie karmnika. Sikorki szybko przyzwyczajają się zarówno do miejsca wykładania pokarmu, jak i pory dnia, o której pojawia się on w karmniku. Ptaki często rezygnują wówczas z samodzielnego poszukiwania pożywienia, dlatego w dokarmianiu tak ważna jest systematyczność.
Źródła: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Chroni ogród przez cały rok, bo nie zrzuca liści. Kalina wawrzynowata – uprawa i zastosowanie
Jesienny oprysk drzew i krzewów owocowych mocznikiem. Najpierw pryskać mocznikiem czy miedzianem?