Porady ogrodnicze

Te jabłka przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Smakują jak od dziadka z sadu – stare odmiany jabłoni

Stare odmiany jabłek wciąż mają swoich wiernych miłośników – nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i na sentymentalne wspomnienia związane z sadami dziadków. Wyróżniają się naturalną odpornością, aromatem i różnorodnością, której często brakuje nowoczesnym odmianom. Poznaj 10 najlepszych starych jabłoni i sprawdź, czym się wyróżniają.

Te jabłka przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Smakują jak od dziadka z sadu – stare odmiany jabłoni
Czym charakteryzują się stare odmiany jabłoni? Fot. Slatan/Canvapro

Spis treści: 

Stare a nowe odmiany jabłek

Stare odmiany jabłoni wracają do łask – i słusznie. Chociaż obecnie w sadach towarowych dominują nowoczesne, odporne i plenne odmiany, to w przydomowych ogrodach coraz częściej wybiera się te tradycyjne. Dlaczego? Bo żadne nowe jabłko nie dorówna smakiem 'Alancie', 'Szarej Renecie' czy 'Grafszynku' – owocom, które zachwycają aromatem i przywołują wspomnienia dzieciństwa. Dodatkowo często charakteryzują się wysoką odpornością na mróz i niektóre choroby.

Stare odmiany stosunkowo rzadko chorują i nie wymagają intensywnej ochrony chemicznej, a ich owoce są bogate w składniki odżywcze, naturalną kwasowość oraz doskonale nadają się do przetworów i długotrwałego przechowywania. Często jednak dojrzewają naprzemiennie (owocują obficie co drugi rok), a same drzewa są wysokopienne o szerokiej koronie, co znacznie utrudnia zbiór i pielęgnację. Ich owoce nie bywają także zbyt efektowne wizualnie i są mniej odporne na transport niż owoce nowych odmian.

Nasza rada: Sadząc stare odmiany jabłoni, dbasz nie tylko o różnorodność w ogrodzie, ale też o zachowanie cennego dziedzictwa – część tych drzew uprawiano w Polsce już w XVI wieku. To idealny wybór do ogrodów amatorskich, sadów ekologicznych i dla osób ceniących tradycyjny smak.

Nowe odmiany jabłek, takie jak 'Topaz', 'Rajka', 'Galiwa' czy 'Florina', zostały wyhodowane przede wszystkim z myślą o towarowej produkcji. Cechuje je coroczne, obfite owocowanie, niższy wzrost (drzewa karłowe), atrakcyjny wygląd owoców oraz lepsza trwałość w transporcie. Nowe odmiany często wykazują podwyższoną odporność, np. na parcha jabłoni, ale za to wymagają bardziej intensywnej pielęgnacji oraz nawożenia. Smak i aromat owoców bywa mniej wyrazisty niż u starych odmian.

Przeczytaj również: Niemieccy ogrodnicy tak "konserwują" jabłka. Są soczyste i jędrne przez wiele tygodni

Stare odmiany jabłek – 10 najlepszych

Przed wyborem konkretnej odmiany do przydomowego sadu, warto zastanowić się, w jaki sposób chcemy wykorzystać owoce – spożywanie na surowo, a może wypieki i przetwory? Dobrze jest także poznać najważniejsze cechy danej odmianyodporność na mróz, choroby i szkodniki oraz termin zbioru owoców. Przedstawiamy 10 najlepszych starych odmian jabłoni:

1. 'Grafsztynek Prawdziwy'

Odmiana o średnich lub dużych, kulistych i wyraźnie żebrowanych owocach z czerwonym, prążkowanym rumieńcem, które dojrzewają we wrześniu. Ich miąższ jest biały, bardzo soczysty ze słodkawym aromatem i smakiem. Odmiana umiarkowanie odporna na mróz i najlepiej rośnie w rejonach o łagodnych zimach – w niekorzystnym mikroklimacie bywa podatna na przemarzanie i choroby, zwłaszcza parcha jabłoni.

2. 'Kantówka Gdańska'

Ta stara polska odmiana jest wyjątkowo odporna na mróz i mało wymagająca w pielęgnacji. Dobrze rośnie nawet bez oprysków. Jej jabłka mają kruchy, słodko-kwaśny miąższ i jasnożółtą skórkę. Co ciekawe, najlepiej smakują po przechowywaniu w chłodzie  dojrzewają późnym latem i można je przechowywać do stycznia.

3. 'Szara Reneta'

Charakteryzuje się średnią odpornością na mróz, ale za to mało choruje. Jej owoce są lekko spłaszczone, średniej wielkości o grubej, chropowatej i oliwkowo-szarej skórce. Ich miąższ jest zielonożółty, kwaskowaty i delikatnie słodki w smaku. Jabłka tej odmiany doskonale sprawdzają się w kuchni, co ciekawe mają opinię najlepszych na jabłeczniki. Dojrzewają po koniec września lub z początkiem października, ale do spożycia nadają się dopiero w grudniu.

Przeczytaj również: Czego nie lubi jabłoń? Takie sąsiedztwo to proszenie się o problemy

4. 'Alant'

Odmiana znana od ponad 500 lat o wyjątkowo wysokiej plenności i odporności. Praktycznie nie choruje i nie wymaga ochrony na zimę, a jej owoce o cytrynowo-żółtej skórce i kremowym, pachnącym miąższu można przechowywać przez długi czas. Dojrzewają późną jesienią.

5. 'Bursztówka Styryjska'

Jabłoń ta bardzo lubi słońce, dobrze znosi mróz i nie wymaga oprysków. Jej niewielkie jabłka z brązowymi plamkami dojrzewają w drugiej połowie października. Choć nie wyglądają okazale, dzięki średnio słodkiemu i odświeżającemu smakowi świetnie nadają się na przetwory i wypieki, a także do domowych nalewek.


Nowe odmiany jabłoni przewaznie charakteryzują się bardziej artakcyjnym wyglądem owoców, w porównaniu do starszych odmian. Fot. ThomFoto/CanvaPro

6. 'Cesarz Aleksander' (Aporta) 

To odmiana bardzo odporna na mróz i choroby, która najlepiej sprawdza się w przydomowych sadach. Jabłoń daje bardzo duże, okrągłe jabłka o słodko-kwaśnym smaku i niezwykle aromatycznym zapachu. Ich zbiór przypada na koniec września. 

7. 'Głogówka'

Jej drzewo jest łatwe w prowadzeniu i dobrze znosi polski klimat, w tym zimy. Owoce tej odmiany charakteryzują się czerwonym rumieńcem i kwaskowatym smakiem, który może się kojarzyć z głogiem (stąd też nazwa odmiany). Można je zbierać od połowy września, są doskonałe na przetwory i ciasta

Przeczytaj również: Co zrobić, gdy jabłka gniją na drzewie? 12 sposobów, by mieć zdrowe i soczyste owoce

8. 'Golden Noble'

Odmiana opisywana już w 1820 r., do dziś cieszy się popularnością wśród pasjonatów starych odmian. Nie ma dużych wymagań, świetnie znosi mróz i wykazuje się dobrą odpornością na choroby. Jej jabłka są lekko kwaskowate, z ciekawą, korzenną nutą smakową. Dzięki temu świetnie nadają się zarówno do jedzenia prosto z drzewa, jak i wykorzystania w kuchni. Dojrzewają w drugiej połowie września.

9. 'Charłamówka'

Owoce tej odmiany smakiem przypominają znane wszystkim papierówki. Jabłoń ma niewielkie wymagania glebowe i dobrze rośnie nawet w półcieniu. Charakteryzuje się dobrą odpornością na mrozy i choroby, dzięki czemu to odmiana idealna dla początkujących. Owoce dojrzewają jesienią.

10. 'Klaudiusz'

Ta stara odmiana jabłoni jesienią daje soczyste i kruche jabłka o słodkim smaku z delikatną kwaskowatością, które są idealne do jedzenia na surowo. Drzewo dobrze plonuje nawet w słabszej glebie i wykazuje wysoką odporność na choroby, szkodniki i zimowe chłody.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

We wrześniu trzeba przyciąć te rośliny. Wiosną będą kwitły i owocowały dużo lepiej

Masz dużo w ogrodzie, przerabiaj na "czarne złoto". Na wiosnę wykorzystasz do sadzenia i ściółkowania roślin

Jak zbierać nasiona pomidorów? Prosta metoda, która gwarantuje, że solidne zdrowe, sadzonki

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.