Spis treści:
- Najlepsze odmiany bazylii
- Jak uprawiać bazylię w ogrodzie?
- Jak uprawiać bazylię w ogrodzie?
- Zbiór i przechowywanie bazylii
Najlepsze odmiany bazylii
Aromatyczną bazylię zawsze warto mieć pod ręką. Jednak kiedy pójdziesz do sklepu ogrodniczego z zamiarem kupienia sadzonek lub nasion bazylii, możesz spotkać się z kilkoma odmianami. Jak wybrać tę właściwą? Skorzystaj z naszych podpowiedzi dotyczących najlepszych odmian bazylii.
'Genovese Basil' (bazylia zielona, bazylia słodka) – czyli najpopularniejsza odmiana bazylii, którą zwykle widujesz w supermarketach. Ma lekko słodki smak i jest idealna do dań kuchni włoskiej.
Czerwona bazylia – ma charakterystyczny czerwonofioletowy kolor, intensywny aromat i korzenny posmak.
Bazylia grecka – ma bardzo drobne listki, dzięki czemu nie trzeba ich siekać przed dodaniem do potrawy – wystarczy oberwać je z łodygi.
Bazylia tajska – charakteryzuje się anyżowym aromatem i jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej.
Przeczytaj również: Sadzenie cukinii do gruntu. Wybór dobrej ziemi, pielęgnacja i najlepsze odmiany cukinii
Jak uprawiać bazylię w ogrodzie?
Jeśli masz ogród, koniecznie wygospodaruj w nim miejsce na posadzenie ziół, które sprawią, że twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze. O czym warto pamiętać, jeśli planujesz posadzić bazylię w swoim ogrodzie?
- Wysiewanie i sadzenie bazylii
Bazylię możesz wysiewać prosto do gruntu w drugiej połowie maja, kiedy gleba jest już rozgrzana i nie ma ryzyka nocnych przymrozków. Możesz również wysiać bazylię do pojemników wcześniej, od marca, a w maju wsadzić do ziemi gotowe sadzonki. Każda z nich powinna być sadzona w odległości ok. 20 cm od drugiej, by miała miejsce na swobodny wzrost.
- Podłoże i stanowisko
Bazylia najlepiej czuje się w wilgotnej, próchniczej glebie o pH ok. 6,0–7,5. Roślinę tę należy uprawiać w miejscu, które jest nasłonecznione i osłonięte od wiatru.
- Podlewanie i nawożenie
Bazylię należy podlewać regularnie, tak, by nie dopuścić do przesuszenia gleby. Nie można również nadmiernie jej przelewać, bo roślina może zgnić. Warto również kilka razy zasilić ją nawozem – w szczególności po dużych zbiorach, kiedy będzie ci zależało, by listki szybciej odrosły.
Bazyli zielona to najbardziej znana i najczęściej uprawiana odmiana. Fot. Antonio Sanchez/123RF.com
- Choroby i szkodniki bazylii
Bazylia, choć aromatyczna i popularna w kuchni, jest również podatna na różne choroby i szkodniki. Mączniak prawdziwy to jedna z najczęstszych chorób, objawiająca się białym, mączystym nalotem na liściach. W walce z nią skuteczne są fungicydy oraz zapewnienie roślinie odpowiedniej cyrkulacji powietrza.
Innym problemem może być gnicie korzeni, często wywołane przez nadmierną wilgoć i słabą drenaż. Szkodniki takie jak mszyce mogą przyczyniać się do rozprzestrzeniania wirusów, a ślimaki często atakują młode pędy. Regularne kontrole, odpowiednie nawożenie i stosowanie naturalnych środków obronnych, jak np. wyciąg z pokrzywy, mogą pomóc w ochronie bazylii przed tymi zagrożeniami.
Uprawa bazylii w donicach
Jeśli nie masz ogrodu – nic straconego. Bazylia świetnie nadaje się do uprawy w doniczkach – zarówno na balkonie, jak i na domowym parapecie.
Uprawa bazylii w donicach to nic trudnego. Możesz wysiać roślinę z nasion lub kupić gotowe sadzonki, które przesadzisz do przygotowanych doniczek. Zadbaj o to, by bazylia miała dostęp do światła słonecznego. Jeśli chcesz uprawiać ją w domu, postaw doniczkę na słonecznym parapecie – postawiona w głębi mieszkania szybko zwiędnie.
Dbaj o to, by nie przesuszyć swojej doniczkowej bazylii. Podlewaj ja regularnie, ale zachowaj umiar – zbyt duża wilgoć może jej zaszkodzić.
Jeśli nie mamy miejsca w ogrodzie, bazylię z powodzeniem można uprawiać w donicach. Fot. Claudio Divizia/CanvaPro
Kiedy twoja bazylia bujnie wyrośnie, pamiętaj o tym, by regularnie obrywać lub obcinać liście. Najlepiej ścinać listki od góry, by roślina pięknie rozrosła się na boki. Jeśli bazylia zacznie kwitnąć, jak najszybciej obetnij kwiaty. Podczas kwitnienia roślina koncentruje się na rozwoju kwiatów, a nie liści, na których przecież najbardziej nam zależy.
Przeczytaj również: Jak uprawiać zioła w doniczkach? Nie przepłacaj za nie w sklepie
Zbiór i przechowywanie bazylii
Zbiór bazylii najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem, kiedy roślina jest najbardziej aromatyczna. Należy wybierać zdrowe, pełne liście – te uszkodzone lub z oznakami chorób urwij i wyrzuć. Po zebraniu bazylia powinna być delikatnie umyta i osuszona.
Do przechowywania świeżej bazylii możesz użyć wilgotnego ręcznika papierowego i plastikowego pojemnika, co pomoże utrzymać świeżość przez kilka dni w lodówce.
Jeśli chcesz przechować bazylię jeszcze dłużej, najlepiej będzie ją zamrozić lub wysuszyć. Zamrożona bazylia zachowuje większość swojego smaku i jest idealna do sosów czy zup, podczas gdy suszona traci nieco z intensywności, ale jest doskonała do długotrwałego przechowywania i stosowania w różnych przyprawach.
Bazylia to bardzo wdzięczna roślina. Jeśli posadzisz ją w swoim ogrodzie lub na balkonie w maju, będziesz cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i aromatem aż do końca września. Uzupełnij swoje uprawy również o inne zioła, takie jak oregano, lubczyk czy rozmaryn, a potrawy wychodzące z twojej kuchni będą przepyszne i bardzo aromatyczne.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Czekoladowa, pomarańczowa, a może ananasowa? Najbardziej aromatyczne odmiany mięty
Sadzenie oberżyny w maju. Proste zasady i duże zbiory bakłażana
Jak i kiedy najlepiej siać ogórki gruntowe? Kluczowe są ziemia i głębokość siewu