Spis treści:
- Zaprawianie cebuli dymki przed posadzeniem
- Sadzenie cebuli dymki na wiosnę – jak najlepiej to zrobić
Zaprawianie cebuli dymki przed posadzeniem
Uprawa cebuli dymki nie jest skomplikowana. Z tego powodu, wielu początkujących ogrodników decyduje się posadzić ją w swoich ogródkach. Jej niewątpliwym atutem jest również to, że można ją wykorzystać do przyrządzania różnego rodzaju dań. Ogrodnicy, którzy decydują się na uprawę dymki, mogą liczyć na wcześniejsze zbiory, w porównaniu z cebulą z siewu.
Cebulę dymkę zazwyczaj sadzi się pod koniec marca. Warto jednak wiedzieć, że przed umieszczeniem w gruncie, cebulę należy zaprawić. Jest to niezbędny zabieg, który ma na celu ochronić ją przed chorobami bakteryjnymi i grzybowymi. Dzięki temu plony będą zdrowe, a rośliny rosnące w sąsiedztwie nie będą narażone na ewentualne choroby, które cebula dymka mogłaby przenieść.
Przeczytaj również: Nawożenie cebuli. Czym podlewać cebulę, żeby plony były duże i zdrowe?
Sadzenie cebuli dymki na wiosnę – jak najlepiej to zrobić
Istnieje kilka metod zaprawienia cebuli dymki przed jej wiosennym sadzeniem. Można kupić gotowe preparaty w sklepie ogrodniczym bądź przygotować je samodzielnie.
Jednym z domowych sposobów na wykonanie środka do zaprawienia cebuli dymki jest sporządzenie roztworu nadmanganianu potasu. Substancja ta wykazuje działanie antyseptyczne i odkażające, można ją nabyć niemal w każdej aptece.
Jest kilka sposobów na zaprawienie cebuli dymki przed wiosennym sadzeniem. Fot.simol1407/jastock/123RF.com
Do zaprawiania należy użyć 2% roztworu nadmanganianu z wodą. Cebulę dymkę trzeba wsypać do miski, zalać sporządzonym specyfikiem i dokładnie wymieszać. Po 20 minutach całość można wyciągnąć. Co ciekawe, rzeczonego środka można również użyć do zaprawiania nasion innych roślin.
Innym wartym uwagi sposobem na zaprawianie cebuli dymki, jest potraktowanie jej preparatem wykonanym z tymolu. Jest to składnik olejków eterycznych zawartych m.in. w oregano lub tymianku. Zazwyczaj wykorzystuje się go do zwalczania warrozy – choroby pszczół.
Tymolu z powodzeniem można użyć do wykonania domowej roboty środka do zaprawiania cebuli dymki. Jak go zrobić? Wystarczy rozpuścić naprawdę niewielką ilość tymolu – około 0,8-0,9 g w 5 ml spirytusu, a następnie całość bardzo dokładnie wymieszać z litrem wody. Potem, w celu zaprawienia cebuli dymki, należy postępować tak samo, jak w przypadku zaprawiania z wykorzystaniem nadmanganianu potasu.
W przypadku obydwóch przytoczonych metod zaprawianie powinno odbyć się kilka godzin przed posadzeniem cebuli dymki do gruntu. Zabieg ten z pewnością przyczyni się do uzyskania zdrowych plonów.
Źródła: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zaprawianie nasion warzyw i cebul kwiatowych. Jak to zrobić krok po kroku?
Zaprawianie czosnku przed sadzeniem. Czy trzeba to robić i co daje ten zabieg?
Zaprawianie nasion pomidora przed siewem. To gwarancja doskonałych i obfitych plonów