Spis treści:
- Najlepsze jesiennie odmiany kapusty pekińskiej
- Zbiór kapusty pekińskiej – o czym pamiętać?
- Jak przechowywać kapustę pekińską, by była długo świeża?
Najlepsze jesiennie odmiany kapusty pekińskiej
Wybór odpowiedniej odmiany kapusty pekińskiej ma duże znaczenie – na rynku znajdziemy mnóstwo gatunków, które różnią się m.in. długością okresu wegetacji, kształtem główek, odpornością na choroby czy skłonnością do jarowizacji, czyli przedwczesnego kwitnienia.
Ze względu na wymagania tego warzywa, do uprawy najlepiej nadają się odmiany jesienne. Uprawę zaczyna się w lipcu, a kapusta ma zapewnione ciepło w fazie rozwoju. Z kolei zbiory wypadają jesienią – na przełomie września i października. Spośród odmian tego rodzaju warto wybrać np.:
- 'Granaat' – tworzy zwarte, długie główki o wysokości ok. 50 cm i szerokości 12 cm. Idealna do siewu bezpośrednio do gruntu w okresie letnim.
- 'Bristol' – odmiana wymagająca regularnego podlewania, szczególnie ze względu na delikatny system korzeniowy. Nasiona wysiewa się w połowie czerwca, a rozsadę sadzi w drugiej połowie lipca. Zbiory możliwe są jesienią, we wrześniu lub październiku. Główki tej odmiany najlepiej smakują świeżo po zbiorze.
Warto również zwrócić uwagę na odmiany o zwiększonej odporności na choroby. Przykładowo, ‘Chorus’ i ‘Parkin’ dobrze znoszą obecność kiły kapusty, natomiast wczesna ‘Nerva’ ma dużą odporność na brunatnienie brzegów liści i jarowizację. Z kolei ‘Sapporo’ docenią miłośnicy świeżych sałatek – jej liście są wyjątkowo kruche, delikatne i soczyste.
Przeczytaj również: Uprawa kapusty pekińskiej - o czym warto pamiętać?
Zbiór kapusty pekińskiej – o czym pamiętać?
Kapustę pekińską z upraw jesiennych zbiera się zazwyczaj od końca września do końca października, a niektóre odmiany nawet do połowy listopada. Główki po zbiorze można oczyścić z zewnętrznych liści i owinąć folią, co zapobiegnie utracie wilgoci i pomoże zachować świeży wygląd – tak robi się z główkami przeznaczonymi na sprzedaż. W większych gospodarstwach proces ten jest zmechanizowany – wykorzystuje się specjalne maszyny z podajnikami, które potrafią obsłużyć nawet kilkanaście rzędów jednocześnie, znacznie przyspieszając pracę i minimalizując ryzyko uszkodzenia główek.
Główki kapusty, które mają być przechowywane dłużej, najlepiej ścinać jeszcze przed nadejściem przymrozków – pod koniec okresu wegetacji. Choć kapusta pekińska potrafi znieść spadki temperatury do około –5°C, to zbiory po przemarznięciu znacznie gorzej się przechowują – takie główki szybciej więdną i gniją.
Najlepiej ścinać kapustę razem z kilkoma liśćmi ochronnymi, przycinając głąb tuż pod nimi. Następnie główki warto układać pionowo w przewiewnych skrzyniach i jak najszybciej przenosić do chłodnego miejsca. Warto też unikać zbiorów po deszczu – wilgotne liście sprzyjają rozwojowi chorób i pleśni. Również przejrzałe główki nie nadają się do długiego przechowywania.
Najlepiej ścinać kapustę razem z kilkoma liśćmi ochronnymi, przycinając głąb tuż pod nimi. Fot. Saito Fam/CanvaPro
Jak przechowywać kapustę pekińską, by była długo świeża?
Kapusta pekińska to jedno z najbardziej wytrzymałych warzyw, jakie możemy zasiać w naszym ogrodzie – odpowiednio przechowywana może być spożywana nawet kilka miesięcy po zbiorach.
Najprościej przechowywać ją w lodówce. Po dokładnym oczyszczeniu główki z zewnętrznych liści wystarczy umieścić ją w szufladzie na warzywa. Dodatkowo, owinięcie jej wilgotną ściereczką lub folią spożywczą sprawi, że liście dłużej pozostaną jędrne. W ten sposób kapusta może pozostać świeża nawet przez cztery tygodnie.
Jeśli masz dostęp do chłodnej, wilgotnej piwnicy – to jeszcze lepsze rozwiązanie. Kapusta pekińska dobrze znosi przechowywanie w temperaturze od 3 do 5°C i przy wysokiej wilgotności powietrza (powyżej 95 proc.). Główki można umieścić w drewnianych skrzynkach wypełnionych lekko wilgotnym piaskiem lub owinąć je papierem woskowanym czy gazetą i ustawić pionowo, ciasno obok siebie.
Ważne, by nie myć kapusty przed przechowywaniem. Co pewien czas warto sprawdzić, czy na liściach nie pojawiły się plamy lub oznaki gnicia – te fragmenty należy od razu usunąć. Zewnętrzne, lekko przesuszone liście można natomiast zostawić – stanowią naturalną ochronę przed utratą wilgoci i pomagają utrzymać świeżość główki przez dłuższy czas.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Zimowanie drzewa figowego. Pamiętaj o 4 zasadach, a przetrwa mrozy i będzie dobrze owocować
10 rzeczy, które musisz zrobić na rabatach w listopadzie. W zobaczysz ogromną różnicę
W listopadzie jeszcze możesz posadzić te byliny i krzewy. Chłodne dni nie są dla nich problemem