Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Uprawa kapusty pekińskiej. Siew na rozsadę, do gruntu i pielęgnacja

Kapusta pekińska uznawana jest za jedną z najbardziej wartościowych odmian tego warzywa. Niestety, kupowana w sklepach może zawierać spore ilości metali ciężkich. Z tego powodu kapustę pekińską warto posadzić w swoim ogródku. Podpowiadamy, w jaki sposób ją pielęgnować, aby cieszyć się zdrowymi i obfitymi plonami.

Uprawa kapusty pekińskiej. Siew na rozsadę, do gruntu i pielęgnacja
Uprawa kapusty jest bardzo prosta i niewymagająca. Dlaczego warto ją mieć w ogrodzie. Fot. seagames50/123RF.com

Spis treści:

Kapusta pekińska to roślina, która oczywiście należy rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się główkami o wydłużonym, owalnym kształcie. Tworzy szerokie, żyłkowate i pomarszczone liście, które mają faliste brzegi, a na zewnątrz jasny, kremowo-żółty kolor. Kapusta pekińska nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, a także kiszenia. Jej zaletą jest to, że podobnie jak inne gatunki kapusty, nie ma dużych wymagań i poradzi sobie nawet w trudnych warunkach atmosferycznych. Wystarczy, że zapewnimy jej odpowiednie warunki już na starcie, a szybko będziemy mogli cieszyć się obfitymi i zdrowymi plonami.

Odmiany kapusty pekińskiej

Dzięki wybraniu odpowiedniej odmiany kapusty pekińskiej do naszego ogrodu będziemy mieć pewność, że warzywo będzie odporne na choroby, szkodniki oraz warunki atmosferyczne. Różne gatunki charakteryzują się również inną wielkością główki oraz plennością. Do najczęściej wybieranych odmian kapusty pekińskiej należą:

  • kapusta Kiseki – to odmiana przeznaczona na zbiór letni oraz jesienny, doskonale nadaje się do długiego przechowywania i jest odporna na niskie oraz wysokie temperatury. Główki mają lekko cylindryczny kształt oraz ciemnozielony kolor. Mogą osiągać wagę do 1,5 – 2 kg. Jest odporna na choroby i ataki szkodników;
  • kapusta Forco – wczesna odmiana, która nadaje się do uprawy całorocznej, ze względu na wysoką odporność na niskie temperatury. Ma smaczne, chrupiące, jasnozielone liście i jest odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Może osiągać wagę do 1,5 kg;
  • kapusta Bilko – późna odmiana kapusty pekińskiej, którą sadzi się dopiero w kwietniu i czerwcu. Jest odporna na zmienne temperatury i nadaje się do długiego przechowywania – nie traci koloru, ani świeżości nawet przez kilka miesięcy. Tworzy główki z zamkniętym wierzchołkiem;
  • kapusta Marrio – to odporna odmiana, która również doskonale radzi sobie podczas długiego przechowywania. Tworzy główki o ładnym, cylindrycznym kształcie i zielonym kolorze, które mogą osiągać wagę od 1,2 do 2 kg.

Kapusta pekińska występuje w wielu ciekawych odmianach, które sadzi się o różnych porach roku. Fot. lnzyx/CanvaPro

Siew i sadzenie kapusty pekińskiej

Kapustę pekińską można siać na dwa sposoby — wprost do gruntu albo z rozsady. Może być uprawiana w okresie wiosennym, letnim oraz jesiennymi. Niestety, jedynie tylko w tym ostatnim rozwija się prawidłowo z siewu do gruntu.

Kapusta pekińska nadaje się do uprawy w szklarni oraz tunelu. Może być hodowana już wczesną wiosną. W takim wypadku należy ją zebrać do połowy kwietnia, aby zapobiec jarowizacji, czyli wybijania w pęd kwiatostanowy. Jeśli uprawiamy późne odmiany, zbierane jesienią, siewu nie należy rozpoczynać przed połową lipca.

Wiosną uprawa kapusty pekińskiej w polu udaje się jedynie z rozsad. Na początku, kiedy temperatury jeszcze mocno spadają, należy zabezpieczyć młode rośliny, przykrywając je np. agrowłókniną. Najpierw sieje się ją do doniczek, a potem delikatnie umieszcza w gruncie. Należy uważać na jej korzenie, które są wrażliwe na uszkodzenia. Podczas amatorskiej uprawy poleca się wykorzystanie doniczek torfowych. Kiedy wysadzamy sadzonki na grządki, sadzimy je razem z doniczkami, które szybko się rozkładają i użyźniają podłoże.

Przeczytaj również: Uprawa kapusty pekińskiej - o czym warto pamiętać?

Pielęgnacja kapusty pekińskiej

Kapusta najlepiej rozwija się na lekkiej, przepuszczalnej wilgotnej glebie, której odczyn wynosi od 6,5 do 7,5 pH. Źle reaguje na ciężką, zbitą ziemię oraz stojącą wodę. Jeśli ma niższy odczyn, roślina może być podatna na porażenie kiłą kapusty. Przed sadzeniem warto wzbogacić ziemię o próchnicę. Można to zrobić za pomocą dużej dawki kompostu lub obornika.

Podczas uprawy kapusty pekińskiej należy zwrócić uwagę na zmianowanie. Można ją sadzić w tym samym miejscu nie częściej niż raz na trzy lata. Dobrym przedplonem będą dla niej ziemniaki.

Kapusta przez płytki system korzeniowy jest wrażliwa na niedobory wody. Z tego powodu podlewanie jest bardzo ważne. Należy je jednak dostosować do panujących warunków. Nadmiar wody może przyczynić się do rozwoju chorób grzybowych, ataku szkodników oraz gnicia.

Kapusta ma niskie wymagania i nie wymaga podczas wzrostu nawożenia. Wystarczy, że wzbogacimy glebę w próchnicę, a będzie się dobrze rozwijać.

Kapusta do rozwoju potrzebuje słonecznego stanowiska, ale toleruje również półcień. Warto ją sadzić w zacisznych miejscach, osłoniętych od wiatru. Bardzo ważne jest regularne odchwaszczanie. Niechciane rośliny mogą obniżyć plony oraz pogorszyć jakość kapusty, ze względu na to, że zajmują wolną przestrzeń i blokują dostęp do słońca.

Kapustę można zbierać podczas bezdeszczowej pogody. Główki powinny być suche. Ścinamy je nożem i od razu usuwamy uszkodzone oraz chore liście zewnętrzne. Układamy je w pojemnikach w pozycji stojącej.

Kapusta pekińska to warzywo o wielu cennych wartościach odżywczych. Warto uprawiać ją w ogodzie. Fot. okugawa/CanvaPro

Właściwości kapusty pekińskiej. Dlaczego warto mieć ją w ogrodzie?

Kapusta pekińska to uniwersalne i smaczne warzywo, które kryje w sobie mnóstwo właściwości odżywczych. Bogata jest w witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały, jak potas, wapń, magnez czy żelazo. Jest źródłem błonnika, dzięki któremu wspomaga proces trawienia i reguluje perystaltykę jelit. Pomaga w pracy układu pokarmowego oraz może chronić przed zaparciami.

Dzięki sporej dawce antyoksydantów wykazuje właściwości przeciwzapalne. Chroni komórki naszego organizmu przed zniszczeniem w wyniku szkodliwego działania wolnych rodników. Dodatkowo chroni przed stresem oksydacyjnym. Wspiera działanie układu odpornościowego i chroni przed łapaniem infekcji.

Kapusta pekińska ma także pozytywny wpływ na zdrowie skóry. Wspomaga produkcję kolagenu, poprawia elastyczność skóry i chroni przed przedwczesnym starzeniem się. Działa oczyszczające, ponieważ wspomaga proces detoksykacji organizmu i pozbywania się nadmiaru wody.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Jak przyspieszyć kompostowanie? Przygotuj drożdżową mieszankę, a resztki błyskawicznie zmienią się w nawóz

Możesz hodować w ogrodzie i ogrzewać dom. Uprawa wierzby energetycznej - zalety i wady

Czy laurowiśnie trzeba podlewać w zimie? Proste zabiegi pomogą im pięknie odrodzić się na wiosnę

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.