Spis treści:
Jak sprawdzić wilgotność drewna?
Od 1 stycznia 2024 roku na terenie kilku województw zaczęły obowiązywać kolejne zapisy uchwał antysmogowych. Zakazane jest użycie pieców pozaklasowych, tzw. „kopciuchów”, ale nie tylko. Zostały też wprowadzone ograniczenia dotyczące rodzaju spalanego paliwa. Zgodnie z ustawą zabronione jest m.in. spalanie drewna o wilgotności powyżej 20 proc. Dlaczego?
Podczas spalania mokrego drewna w piecu panuje stosunkowo niska temperatura, co sprzyja tworzeniu się dymu i sadzy, która w połączeniu z wilgocią tworzy kreozot, czyli maź smolistą. Osadza się ona m.in. na przewodzie kominowym, w wyniku czego może łatwo ulec zapłonowi i spowodować natychmiastowy pożar. Warto też wiedzieć, że mokre drewno zawiera więcej siarki i innych szkodliwych substancji, które wydzielają się podczas spalania. Mogą one powodować choroby płuc, astmę i inne problemy zdrowotne. Ponadto przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza, co ma negatywny wpływ na środowisko. Za spalanie mokrego drewna grozi mandat, nawet do 5 tys. zł.
Drewno powinno być suszone przed użyciem go do palenia w kominku. Fot.123RF.com
Aby uniknąć kary, warto wiedzieć, jak sprawdzić wilgotność drewna. Można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia – wilgotnościomierza (może być w postaci elektronicznej lub mechanicznej). Jego ceny są bardzo zróżnicowane i zaczynają się od około 100 zł. Dzięki niemu będziemy w stanie zmierzyć bardzo szybko i precyzyjnie wilgotność danego kawałka drewna. Jeśli jednak nie masz pod ręką takiego urządzenia, zwróć uwagę na wygląd drewna. Należy przede wszystkim sprawdzić stan kory – jeśli stosunkowo łatwo odchodzi, to znaczy, że jest suche. Oprócz tego sezonowane drewno jest znacznie ciemniejsze niż świeże drewno tego samego gatunku. Warto też wiedzieć, że suchy opał jest wyraźnie spękany, a taki sam kawałek świeżego i sezonowanego drewna różni się masą dwukrotnie. Co więcej, mokre drewno włożone do paleniska syczy i gwiżdże, a na przekroju szczapy pojawia się para wodna.
Jak długo suszyć drewno do palenia?
Świeże drewno zaraz po ścięciu zawiera około 50 proc. wody, dlatego powinno być sezonowane przez 6-12 miesięcy (w zależności od rodzaju drewna i jego grubości). Aby uzyskać największą wartość opałową, powinno się suszyć w zadaszonym i przewiewnym miejscu minimum 2 lata. Warto wiedzieć, że drewno najlepiej ścinać pod koniec zimy (wtedy będzie miało najmniej soków). Powinno być suszone w odpowiednich warunkach temperatury i wilgotności. Najprostszą i najbardziej znaną metodą jest wysuszanie na powietrzu. Ścięte drewno należy układać korą do góry, by zapewnić cyrkulację powietrza między poszczególnymi kawałkami. Co więcej, należy przeznaczyć na ten cel miejsce zadaszone, aby zabezpieczyć surowiec przed czynnikami atmosferycznymi: deszczem, gradem czy śniegiem.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak suszyć drewno do kominka? Domowe metody suszenia
Jak zatrzymać ciepło w mieszkaniu? Nie dziw się, że rachunki za ogrzewanie ciągle rosną
Ekogroszek rozwala piece. Uważajcie na miks z importu. Jak rozpoznać dobry ekogroszek?