Spis treści:
- Co to jest brykiet?
- Brykiet drzewny – zalety
- Brykiet drzewny - wady
- Brykiet drzewny - kaloryczność
- Czy brykiet drzewny nadaje się do kominka?
Brykiet to nowoczesne paliwo, które z sezonu na sezon cieszy się coraz większą popularnością. Jest ekologiczne, czyste i wydajne. Czy jednak jego kaloryczność dorównuje tradycyjnemu drewnu?
Co to jest brykiet?
Brykiet to materiał opałowy pozyskiwany ze sprasowanych odpadów drewnianych, takich jak trociny, zrębki czy wióry. Zazwyczaj pozyskiwany jest w zakładach produkcyjnych, takich jak stolarnie, warsztaty, fabryki mebli, drewnianych okien i drzwi itp. Posiada charakterystyczny wygląd brył, które w zależności od rodzaju, mogą mieć różną wielkość. Zazwyczaj kupuje się go w foliowych opakowaniach, które ułatwiają transport oraz przechowywanie.
Brykiet drzewny jest tylko jednym z dostępnych na rynku brykietów. Dużą popularnością cieszą się również brykiet węglowy, torfowy, a także roślinny (np. pozyskiwany z rzepaku, słonecznika czy słomy).
Brykiet drzewny – zalety
Wykorzystywanie tego rodzaju opału niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim jest to czysty, ekologiczny surowiec. W czasie jego spalania wytwarza się bardzo niewielka ilość popiołu, nie wydziela sadzy ani siarki, nie emituje również do atmosfery szkodliwych gazów. Pod kątem ekologii wypada znacznie lepiej niż paliwa kopalne. Dzięki temu, że wykonuje się go z resztek drzewnych, zapobiega wylesianiu – do jego produkcji nie ścina się kolejnych drzew, a jedynie wykorzystuje odpady powstałe podczas produkcji.
Dodatkowo brykiet drzewny jest ogólnodostępnym materiałem sprzedawanym przez cały rok i nie ma problemów z jego dostępnością.
Ponadto użytkownicy brykietu cenią sobie wygodę przechowywania – sprasowane bryłki są kompaktowe i poręczne (zazwyczaj pakuje się je w 10 kg worki) co sprawia, że można je przechowywać nawet na niewielkiej powierzchni. Należy jednak uważać, by nie zamokły – wilgotny brykiet pali się znacznie gorzej. Jeśli jednak znajduje się w suchym miejscu, nadaje się do użytku przez wiele lat.
Przeczytaj również: Jak rozpalić w kominku i utrzymać ogień? Oto sprawdzone triki
Sprawdźcie, jak palić w kominku, by ogień jak najdłużej się utrzymywał. Fot. East News: Piotr Kamionka/Reporter
Brykiet drzewny – wady
Jak każdy materiał opałowy, również ten nie jest wolny od wad. Najczęściej wymieniany przez użytkowników jest dłuższy czas rozpalania. Minusem może też być wyższa cena – za tonę brykietu drzewnego trzeba obecnie zapłacić ok. 1500 -2000 zł.
Kupując ten rodzaj opału, należy również zwrócić uwagę na jego jakość i zaopatrywać się u sprawdzonych sprzedawców. Zdarza się, że w sprzedaży pojawia się brykiet gorszej jakości, wykonany z płyt MDF, który jest znacznie mniej kaloryczny, a ponadto może zawierać szkodliwe substancje chemiczne, zawarte w klejach, lakierach itp.
Brykiet drzewny – kaloryczność
Brykiet posiada dużą kaloryczność, dzięki czemu daje dużo ciepła. Przyjmuje się, że 1 tona brykietu zastępuje 4-5 m3 drewna, co stanowi równowartość 1,5-2 ton.
Dzięki temu, że nie pali się dużym ogniem, lecz żarzy, długo utrzymuje wysoką temperaturę. Brykiet drzewny coraz częściej wykorzystywany jest do ogrzewania domów jednorodzinnych o powierzchni 100 -150 mkw. Oczywiście im lepszy jakościowo materiał, tym większą posiada kaloryczność.
Czy brykiet drzewny nadaje się do kominka?
Ten rodzaj opału może być wykorzystywany zarówno przez osoby posiadające specjalny piec grzewczy, jak i właścicieli kominków. Brykiet jest czystym paliwem – nie tylko nie powoduje emisji szkodliwych substancji do atmosfery, ale też likwiduje problem sypiącego się popiołu, sadzy i dymu. Dzięki temu nie zanieczyszcza przewodów kominowych.
Niewielkie bryłki są lekkie i poręczne, nie wymagają rąbania na mniejsze elementy, tak jak duże polana drewna. Dodatkowo brykiet przechowywany w odpowiedni sposób ma niewielką zawartość wilgoci – zaledwie ok. 10 proc. – co sprawia, że nie trzeba go sezonować. Bryłki nadają się do użytku zaraz po zakupie.
Stosując brykiet drzewny do kominka, należy pamiętać, by jednorazowo nie umieszczać w nim więcej materiału, niż zostało określone przez producenta.
Wpływ ogrzewania na zdrowie. Tak reaguje organizm na INTERIA.TV.