Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Rośliny domowe

Niezwykły owoc obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy. Jak uprawiać kaki w doniczce?

Kaki, persymona, sharon, hurma – to tylko kilka określeń na owoc rośliny z rodziny hebanowców. Samo drzewko, na którym rośnie, jest piękne o każdej porze roku, łatwe w utrzymaniu i dobrze rozwija się zarówno w klimacie umiarkowanym, jak i na obszarach, gdzie zimy są dość mroźne. Co ciekawe, kaki można uprawiać także w doniczce w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak o nie zadbać.

Niezwykły owoc obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy. Jak uprawiać kaki w doniczce?
Persymona (Diospyros kaki) rodzi smaczne owoce, które mają lecznicze właściwości. Fot. EoNaYa /CanvaPro

Spis treści:

Kaki (persymona) – owoc z Azji

Persymona, a właściwie hurma wschodnia (Diospyros kaki) to drzewo liściaste pochodzące z Azji – z Korei Południowej, Japonii, Chin, Birmy i Nepalu. Jest popularnie znane jako kaki. Może osiągnąć maksymalną wysokość 18 metrów, jednak częściej spotykane są te, które sięgają 3-4 metrów. Jego pień jest prosty, może rozgałęziać się na niewielkiej wysokości. Liście są lancetowate, eliptyczne lub jajowate i opadają na zimę.

Kaki jest rośliną dwupienną, co oznacza, że występują osobniki żeńskie i męskie, a zatem do owocowania w pobliżu musi być drzewo innego rodzaju. Kwitnie w marcu, a latem wydaje owoce, które są jadalnymi jagodami. Bywają nazywane „pokarmem bogów”, co nawiązuje do ich bogatego smaku i odżywczych właściwości.

Istnieją setki odmian kaki, ale tylko niektóre można znaleźć u nas. W Polsce najczęściej można trafić na odmiany bezpestkowe, które są najsmaczniejsze. Najpopularniejsza jest hurma wschodnia, która pochodzi z Chin. Tuż po niej często spotykana jest hurma kaukaska, w starożytnej Grecji określana „owocem bogów”. Mniej popularna jest hurma czarna oraz amerykańska. Pierwsza rodzi zielone owoce, które w trakcie dojrzewania stają się czarne. Plony z tej drugiej nadają się do spożycia, dopiero gdy w pełni dojrzeją.

Kaki można uprawiać w domu, sadząc nasiona w doniczce. Kaki można uprawiać w domu, sadząc jego nasiona w doniczce. Fot. bouybin/123RF.com

Przeczytaj również: Do uprawy mandarynki wystarczy pestka. Jak pielęgnować drzewko mandarynkowe?

Uprawa kaki w doniczce

Kaki można wyhodować w domu, ale do tego potrzebne są nasiona. Zazwyczaj owoce, które są dostępne w sprzedaży detalicznej, nie mają pestek, bo takie są najchętniej wybierane przez konsumentów. Nasiona można jednak bez problemu kupić w sklepie ogrodniczym lub zamówić przez Internet. Jeżeli zdarzy się, że owoc kupiony w supermarkecie ma pestki, bez przeszkód wyhodujemy z nich swoje roślinki.

Nasiona ze sklepu są gotowe do zasadzenia, z kolei te znalezione w owocach persymony należy oczyścić z miąższu, zanim trafią do ziemi. Jak postępować dalej? Przedstawiamy najważniejsze wskazówki na temat uprawy kaki w doniczce.

  1. Włóż nasiona do miski napełnionej ciepłą wodę i trzymaj je w niej przez dobę.

  2. Namoczone pestki zawiń w zmoczony wodą ręcznik papierowy i umieść w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Możesz też wykorzystać zamykane pudełeczko z wilgotnym piaskiem. Taki pakunek przechowuj przez 3 miesiące w lodówce i często sprawdzaj, czy środowisko, w którym są nasiona, jest mokre. W razie potrzeby ponownie namocz ręcznik papierowy lub wlej odrobinę wody do piasku.

  3. Po upływie trzech miesięcy możesz posadzić nasiona na głębokość 1 cm w przygotowanej doniczce torfowej z żyzną ziemią do sadzenia (najlepiej torfem).

  4. Tak przygotowane doniczki umieść w pobliżu okna z bezpośrednim dostępem do promieni słonecznych, w miejscu o temperaturze 20-25°C.

  5. Po 2-3 tygodniach nasiona persymony powinny zacząć kiełkować. Gdy sadzonki kaki osiągną 4-5 cm wysokości i kilka (4-5 sztuk) prawdziwych liści, poczekaj jeszcze 2 tygodnie, zanim przesadzisz je do większej donicy.

  6. Przesadzając kaki, pamiętaj, że lubią gliniastą, żyzną, dobrze przepuszczalną glebę o pH między 6,5 a 7,5. Drzewka wolą pełne nasłonecznienie, dlatego latem możesz wystawiać je na taras lub balkon.

Podczas uprawy persymony w domu pamiętaj o regularnym nawadnianiu podłoża. Musi być stale wilgotne, zwłaszcza w upalne dni. Zimą roślinę należy podlewać umiarkowanie, sprawdzając wcześniej, czy podłoże w ogóle wymaga dostarczenia wody.

W owocach kaki nie zawsze są nasiona, więc musimy je specjalnie zakupić. W owocach kaki nie zawsze są nasiona, więc musimy je specjalnie zakupić. Fot. DarioZg/CanvaPro

Jakie właściwości mają owoce kaki?

Kaki to niezwykły owoc. Dostarcza węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy, dzięki czemu jest pożywnym i energetycznym pokarmem. Zawiera dużo pektyn, które regulują pracę jelit i łagodzą zapalenie żołądka. Jest bogaty w antyoksydanty: witaminy A, C, B6, K i E. Są one niezbędne dla dobrej kondycji kości, skóry, włosów, błon śluzowych, a także prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Spożywanie kaki wskazane jest w przypadku stresu, problemów ze wzrokiem, przy nadmiarze cholesterolu oraz anemii (owoc ten stymuluje tworzenie czerwonych krwinek). Jeśli chodzi o minerały, zawiera dużo manganu (150 g kaki pokrywa 11% dziennego zapotrzebowania), miedź, potas, magnez oraz fosfor. Dzięki wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu kaki jest polecane osobom, które cierpią na nadciśnienie i choroby układu krążenia.

Jak jeść kaki? Miłośnicy kulinarnych eksperymentów uznają ten owoc za atrakcyjny składnik w kuchni. Najczęściej spożywa się go na surowo, gdy jest idealnie dojrzały. Owoc wystarczy rozłupać na pół i wyjeść środek łyżeczką. Jasnoczerwony miąższ jest nieco galaretowaty i słodki jak dżem, smakiem trochę w przypomina dojrzałe śliwki. Można też spotkać odmiany, które są łagodniejsze i mniej słodkie, a ich miąższ jest twardszy.

Owoce kaki można podawać także z serami, jogurtami i orzechami. Warto dodawać je do warzywnych dań, pizzy, wytrawnych tart. Persymona dobrze komponuje się ze smakiem egzotycznych potraw, podawana wraz z kuskusem, ryżem basmati, kaszą bulgur lub komosą ryżową. Z dojrzałych owoców można też zrobić kompot lub dżem.

Owoce kaki są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Owoce kaki są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Fot. pixelshot/CanvaPro

Owoc kaki – ciekawostki

Czy wiesz, że owoce kaki na początku są bardzo cierpkie? Wynika to z obecności w miąższu garbników, których zawartość zmniejsza się wraz z dojrzewaniem. Warto poznać również inne ciekawostki związane z persymoną:

  • Podobno spożywanie owoców kaki pozwala na dłużej zachować letnią opaleniznę;

  • Liście persymony mają liczne właściwości, takie jak obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie miażdżycy i oczyszczanie krwi. Stosujmy je jednak tylko po konsultacji lekarskiej;

  • Zgodnie z popularną tradycją krajów azjatyckich kwiaty hurmy wschodnie są używane do leczenia odry, a jej kora do łagodzenia oparzeń;

  • Kaki jest pomocne w przypadku kolki u dzieci i niestrawności u dorosłych;

  • Z dojrzałej persymony można zrobić nawilżającą maseczkę dla suchej skóry. Wystarczy łyżkę miąższu rozdrobnić na purée, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i wszystko dobrze wymieszać. Po umyciu twarzy i szyi nałożyć mieszankę, omijając skórę pod oczami, a po 30 minutach spłukać letnią wodą.

Warto podkreślić, że oprócz wszystkich swych wartości odżywczych persymona jest ceniona jako roślina ozdobna.

Artykuł został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się 11.01.2022 roku.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Zielenina w wersji mini – zdrowo i szybko. Uprawa mikrolistków na parapecie

Domowa uprawa drzewek cytrusowych. Co zrobić, żeby wydawały owoce?

Przynosi do domu szczęście i dobrobyt. Jak pielęgnować drzewko laurowe zimą?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.