Art. Spons.

Jak wybrać garnki i patelnie na lata?

Czeka Cię zakup nowych kuchennych akcesoriów i już na samą myśl o tym boli Cię głowa? Nie wiesz, które garnki i patelnie wybrać, a im więcej sprawdzasz informacji, tym trudniej podjąć Ci decyzję? Spokojnie! Zebraliśmy najważniejsze dane, dzięki którym szybko określisz, czego potrzebujesz, a zakupy wreszcie okażą się przyjemnością!

Jak wybrać garnki i patelnie na lata?
Z czego wykonane są kuchenne akcesoria? / materiały promocyjne

Sprawdź, z czego wykonane są kuchenne akcesoria

Na początek zastanów się, z jakiego materiału powinien być wykonany komplet patelni lub garnków, który zamierzasz kupić. To zdecydowanie ułatwi Ci zakupy – poszukiwania idealnych elementów zawęzisz tylko do tych z konkretnego surowca. Jakie są najpopularniejsze możliwości?

  • Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej. To ekonomiczne rozwiązanie, które ma wielu swoich zwolenników. Garnki ze stali są odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, a przez to bardzo trwałe. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z żywnością, a garnki łatwo utrzymać w czystości. Minusem jest jednak fakt, że garnki ze stali nierdzewnej dość długo się nagrzewają. Mogą też zawierać nikiel, co nie służy alergikom.
  • Naczynia aluminiowe, czyli lekkie, odporne na uszkodzenia i przede wszystkim łatwo dostępne wersje patelni i garnków. Zależnie od rodzaju, mogą być dodatkowo pokryte jedną z wielu powłok (np. ceramiczną, teflonową albo granitową). Ich minusem jest fakt, że aluminium łatwo zarysować. Takie garnki nie nadają się też do przygotowywania kwaśnych potraw.
  • Zestaw patelni ceramicznych lub ceramicznych garnków. Naczynia, które uznawane są za jedne z najzdrowszych. Przygotujesz w nich także potrawy dla alergików oraz osób na diecie (możesz smażyć i gotować z wykorzystaniem małej ilości tłuszczu). Ceramiczną powłokę łatwo jednak zarysować, a same garnki są droższe niż np. wersje aluminiowe.
  • Garnki i patelnie emaliowane – równie zdrowe, co wersje ceramiczne. Powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcje z żywnością, garnki są lekkie i wygodne w użyciu. Dodatkowo wprowadzają do kuchni więcej przytulności i rodzinnego ciepła. Wybierając takie garnki, uważaj jednak na nagłe zmiany temperatur – emalia może pęknąć!
  • Naczynia żeliwne – świetnie przewodzą ciepło i długo je utrzymują. Dodatkowo są bardzo zdrowe i wyjątkowo wytrzymałe – wybrane przez Ciebie żeliwne garnki i patelnie prawdopodobnie posłużą nawet Twoim dzieciom! Minusy? Konieczność okresowej konserwacji garnków (m.in. ich natłuszczania) oraz waga naczyń.
  • Szklane garnki i patelnie. Naczynia wyjątkowo praktyczne – użyjesz ich na kuchence, w piekarniku i mikrofalówce. Szkło jest materiałem antybakteryjnym, nie chłonie smaków ani zapachów przyrządzanych potraw. Szklane naczynia łatwo utrzymasz w czystości. Garnki i patelnie szklane należą jednak do jednych z najdroższych. Trzeba także uważać, aby nie potłuc ich albo nie wyszczerbić!

Zwróć uwagę na detale

Kiedy wiesz już, z jakiego materiału garnków lub patelni szukasz, zwróć uwagę na szczegóły. Sprawdź np. grubość dna. Im grubsze lub złożone z większej liczby warstw, tym lepiej – naczynie będzie nagrzewało się bardziej równomiernie i dłużej utrzymywało ciepło.

Przyjrzyj się też dobrze pokrywce i uchwytom. Pokrywka powinna idealnie przylegać do garnka oraz dobrze odprowadzać parę. To dla Ciebie gwarancja, że przyrządzana właśnie zupa lub sos nie wykipi. Na koniec sprawdź, z jakiego materiału pokrywka została wykonana. Najczęściej będzie to stal nierdzewna, stal emaliowana, szkło albo silikon. W tym ostatnim przypadku upewnij się, że producent zadbał o odpowiednie atesty gwarantujące bezpieczeństwo korzystania z pokrywki!

Uchwyty Twojego garnka lub patelni powinny mieć wygodny kształt. Muszą też być solidnie zamontowane, aby zapewnić Ci bezpieczeństwo w czasie przenoszenia naczynia (zwłaszcza gdy znajduje się w nim gorąca potrawa).

Skup się na swoim stylu życia

Wybrane przez Ciebie zestawy garnków i patelni powinny też być funkcjonalne. Jeśli masz dużo obowiązków i zawsze się spieszysz, postaw na takie naczynia, które szybko się nagrzewają, a po ugotowaniu potrawy można je umyć w zmywarce.

Zastanów się też, dla ilu osób na co dzień gotujesz – ma to znaczenie, gdy będziesz wybierał pojemność nowych garnków i patelni.

Garnki i patelnie to kuchenne akcesoria, które będą służyć Ci przez co najmniej kilka lat. Dlatego też warto dobrze przemyśleć ich wybór – tylko wówczas korzystanie z nich stanie się przyjemnością!

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.