Wybór piekarnika
W zasadzie najlepszymi obecnie dostępnymi urządzeniami, w których możemy piec, są piekarniki parowe. Łączą one funkcje tradycyjnych piekarników, ale dodatkowo mają opcję pieczenia parą. Co to zmienia? Dania przygotowane w takim urządzeniu zachowują więcej smaku i składników odżywczych, nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu, szybciej je przygotujemy, a mięsa nie wysychają, dzięki czemu są bardziej soczyste. Dzięki takiemu piekarnikowi możemy przyrządzić dania smaczne, jak od profesjonalnych szefów kuchni!
Płyta grzewcza
Wyposażając kuchnię, zostajemy postawieni przed wyborem płyty kuchennej. Najpopularniejsze są płyty indukcyjne, elektryczne i gazowe. Te ostatnie budzą wątpliwości pod kątem bezpieczeństwa, poza tym nie każde mieszkanie ma dostęp do gazu. Jeśli zatem postawimy na rozwiązanie „na prąd”, pozostaje nam tradycyjna płyta elektryczna lub nowsze rozwiązanie – płyta indukcyjna. Co prawda na płytę elektryczną, w przeciwieństwie do indukcyjnej, możemy postawić każdy rodzaj garnka czy patelni (na indukcyjną potrzebujemy naczyń dostosowanych do współpracy z taką płytą). Poza tą jedną niedogodnością płyta indukcyjna pod każdym względem przewyższa tę elektryczną: jest bardziej wydajna i energooszczędna, zapewnia bezpieczeństwo, gdyż się nie nagrzewa, a w dodatku szybciej gotuje.
Zlewozmywak: jedna czy dwie komory?
Na zlewozmywaki jednokomorowe przeważnie decydują się osoby, które gotują rzadziej lub po prostu mają mniej miejsca do dyspozycji w swojej kuchni. Przeważnie wyposażone są w ociekacze, choć niektóre, w celu zaoszczędzenia jeszcze większej ilości miejsca, mają ociekacz podwieszany montowany na komorze lub całkowicie są go pozbawione.
Zlewozmywaki dwukomorowe montuje się z reguły w większych kuchniach. Takie rozwiązanie jest także szczególnie przydatne w kuchni, w której nie mamy miejsca na zmywarkę. W jednej z komór można przechowywać brudne naczynia, a w drugiej – te umyte. Niektóre zlewozmywaki tego typu dodatkowo wyposażone są w ociekacz, dzięki czemu zyskujemy więcej miejsca na brudne naczynia.
Idealna lodówka
Prawdopodobnie najtrudniej będzie nam wybrać lodówkę. Obecnie wybór na rynku jest ogromny. W pierwszej kolejności musimy zdecydować się, czy będzie to urządzenie wolnostojące, czy do zabudowy. Pierwsze rozwiązanie pozwoli nam uniknąć problemu, gdy zdecydujemy się w przyszłości na zmianę mebli. Jednak to drugie sprawia, że wystrój w kuchni wydaje się bardziej spójny. Wiele osób zastanawia się również nad wyborem lodówki side by side. To określenie odnosi się do urządzeń, których chłodziarka i zamrażarka przylegają do siebie, a nie tak jak w tradycyjnej lodówce – ułożone są jedno pod drugim. Co prawda taka lodówka zajmuje w kuchni więcej miejsca, ale jednocześnie ma większą pojemność, dzięki czemu z łatwością zmieścimy w niej zakupy i przyrządzone dania, a także zamrozimy nadwyżki.
Szeroką ofertę urządzeń kuchennych i innych sprzętów gospodarstwa domowego znajdziemy w internetowym i stacjonarnych sklepach RTV Euro AGD.
Materiały promocyjne