Jak wyhodować kiełki rzodkiewki? Jakie mają wartości odżywcze i jak wpływają na nasze zdrowie?
Tematem dzisiejszego odcinka będą kiełki rzodkiewki. Moim zdaniem są to chyba najprostsze kiełki w uprawie, więc jeżeli ktoś dopiero zaczyna kiełkową przygodę, może zacząć właśnie od nich. Można je wysiewać w kiełkownicach, słoikach, na ligninie czy nawet w ziemi. Za każdym razem możemy liczyć na udane zbiory. Zapraszam na garść informacji o kiełkach rzodkiewki.
Kiełki brokuła - https://youtu.be/OBycIRtKDj0
Kiełki lucerny - https://youtu.be/qcR5E7K_Jlo
Kiełki rzeżuchy - https://youtu.be/vSIbuK-u510
Kiełki w słoiku - https://youtu.be/neKEc_akhOM
Kiełki fasoli mung - https://youtu.be/w_CjfrXBQMo
A zacznijmy od ich walorów zdrowotnych, bo to one powinny nas w szczególny sposób zachęcić do uprawy tych kiełków. Ich spożycie korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia tkanki mięśniowe, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i śliny, przez co pobudza procesy trawienne i wzmaga apetyt. Powinni po nie sięgnąć ci, którzy mają obniżoną odporność. Kiełki rzodkiewki działają antyseptycznie, czyli odkażająco. Pozytywnie wpływają też na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Zawierają m.in. witaminy A, B1, B2, C oraz PP, a także takie minerały jak: żelazo, potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk i siarka. A oprócz tego że są zdrowe, są jeszcze bardzo smaczne. I to drugi powód, dla którego warto wprowadzić kiełki rzodkiewki do naszej codziennej diety.
Mają charakterystyczny, rzodkiewkowy smak, jednak nieco łagodniejszy niż dojrzałe już warzywa i są lepiej przyswajalne. Dlatego w kuchni mogą być zamiennikiem dla tych warzyw. Tam, gdzie użyliśmy rzodkiewek, np. do kanapek z twarogiem lub do sałatek, tam możemy użyć kiełków rzodkiewki. Ich smak wspaniale harmonizuje z białym serem i szczypiorkiem lub z jajkami. Spożywamy je na surowo, ale po ugotowaniu czy podsmażeniu w jakimś daniu też są bardzo dobre.
Jak je zatem wyhodować. Nasiona rzodkiewki są średnich rozmiarów jeżeli chodzi o nasiona kiełków, mniejsze niż fasola, ale większe niż np. brokuł czy lucerna. Bez względu na to jaką formę uprawy wybierzemy, zaczynamy od ich namoczenia w wodzie o temperaturze pokojowej, przez 6-8 godzin.
Następnie umieszczamy te nasiona w wybranej kiełkownicy lub odlewamy wodę ze słoika przykrytego gazą lub materiałem poprzez który powietrze bez problemu dotrze do kiełkujących roślin i który umożliwi swobodne wlewanie oraz wylewanie wody. Nie każdy materiał się więc nadaje. Na drugi dzień, nasiona rzodkiewki są już zazwyczaj popękane i zaczynają być widoczne niewielkie korzonki oraz żółte na początku liścienie z łodyżką. Od tego momentu mniej więcej 2 razy dziennie przepłukujemy kiełki czystą wodą o temperaturze pokojowej, w słoiku wlewając i wylewając wodę, w kiełkownicach ją wymieniając na świeżą.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
#kiełki #kiełkirzodkiewki #uprawakiełków #uprawa #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #ogrod_na_co_dzien