Lipiec w ogrodzie. Kalendarz ogrodnika na 13.07 - 19.07. Prace ogrodnicze w lipcu
„Upały lipcowe wróżą mrozy styczniowe.” Rozpoczynamy kolejny „Tydzień w Ogrodzie”
A w niejednym ogrodzie wzrok o tej porze przyciągają kobierce cudownie pachnącej lawendy. Jej kwiaty wabią motyle i pożyteczne owady. W lipcu możemy ją ścinać do suszenia. Kwiaty tej rośliny bez problemu zachowają swój kolor, nawet jeżeli pozostawimy je w jasnym pomieszczeniu. Wystarczy wstawić bukiet lawendy do wazonu bez wody, samoistnie pięknie się zasuszy. A oprócz tego, że może być ozdobą naszego mieszkania, suszonej lawendy możemy też użyć w celach użytkowych.
Rośliny balkonowe i tarasowe w lipcu są już często bardzo okazałe. Te, które są bardzo ekspansywne mogą wymagać przycięcia. Niektóre ze względu na częste opady lub atak szkodników mogły zmarnieć. Nasze kompozycje balkonowe możemy wtedy uzupełnić o nowe rośliny, pamiętając jednocześnie o ich podlewaniu i odżywianiu.
Regularnie więc sprawdzamy w jakiej kondycji są nasze rośliny doniczkowe, czy nie zostały zaatakowane przez szkodniki: mszyce, miseczniki czy przędziorki. Jeżeli zauważymy objawy ich żerowania, należy rozpocząć walkę z nimi jak najszybciej, zanim zniszczą nasze rośliny. Możemy zastosować gotowe do użycia, naturalne preparaty na bazie wielocukrów lub na bazie oleju rydzowego. Jeżeli walka ze szkodnikami jest utrudniona, np. przez brak bezpośredniego kontaktu z nimi, możemy sięgnąć po preparat systemiczny, który wnika do wnętrza rośliny, gdzie krążąc z sokami dociera do wszystkich niepożądanych szkodników. Pamiętajmy przy tym o pożytecznych owadach. Zawsze przestrzegajmy zaleceń podanych na etykiecie, a opryski wykonujmy wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Lato jest sezonem jagód. Zbieramy już pierwsze borówki, a także maliny, jeżyny, porzeczki i agrest. Ze świeżo zebranych owoców możemy wyczarować odświeżające napoje i desery. Nadwyżki przeznaczamy na przetwory, np. na dżemy, soki i kompoty własnej roboty.
Podczas zbiorów ziół możemy pomyśleć o okazach, które chcemy rozmnożyć. O tej porze możemy pobrać np. sadzonki wierzchołkowe rozmarynu czy mięty. Wystarczy je odciąć i umieścić w wodzie lub bezpośrednio w podłożu. Po kilku tygodniach powinny się ukorzenić.
W warzywniku zbieramy m.in. bób, kalarepę i ostatnie strąki grochu cukrowego. Oprócz pomidorów, owoce zawiązują się też na papryce, ogórkach i innych warzywach dyniowatych. W tym czasie musimy dbać o wilgotność gleby, w której rosną. Dbamy też o wilgotność grządek, na których posialiśmy letnie odmiany rzodkiewki, sałaty lub warzywa na poplony. Jest to bardzo ważne, ponieważ początek ich wegetacji wypada często akurat w porze największych upałów i okresów suszy.
Wakacyjny czas w ogrodzie możemy połączyć z grillowaniem. A na grillu możemy przygotowywać nie tylko potrawy z mięsa czy ryb, ale także z warzyw, a nawet owoców. Przepisów na zdrowe smakowitości przygotowane w ten sposób jest wiele. A posiłki spożywane na świeżym powietrzu smakują najlepiej.