Róże przesadzanie - iglaki przycinanie - wysiew ozdobnych dyni i kapusty
W dzisiejszym odcinku z cyklu „Ogród Ozdobny” powiemy m. in. o przycinaniu iglaków, przesadzaniu róży i wysiewie ozdobnych form dyni i kapusty. Zapraszamy!
Ostatnio rośliny iglaste straciły nieco na popularności. Często słyszy się hasła typu więcej kwiatów, mniej iglaków. Jak najbardziej zgadzam się z częścią dotyczącą kwiatów. Warto otaczać się ich pięknem i często kojącym zapachem. Nie można jednak zapominać, że rośliny iglaste też mogą pełnić ważną funkcję w ogrodzie. Najczęściej jest to funkcja ogrodzenia - zbudowania z nich zielonej ściany, która stworzy szczelną osłonę, również zimą.
W przypadku wysokich szpalerów najczęściej sadzi się żywotniki, ale także cyprysiki, jałowce oraz cisy czy świerki. Jak najbardziej możemy tworzyć żywopłoty iglaste z naszych rodzimych gatunków. Iglaki sadzi się zazwyczaj w jednym rzędzie i gdy osiągną już pożądane przez nas rozmiary, należy się zastanowić czy chcemy mieć żywopłot formowany regularnym cięciem czy rosnący swobodnie.
Jeżeli zdecydujemy się na przycinanie, zabieg ten przeprowadza się najczęściej wiosną, gdy minie ryzyko przymrozków. Drugie cięcie roślin iglastych z reguły nie jest konieczne. Najbardziej popularne tuje możemy przycinać w kwietniu, a nawet w maju. Najlepiej zrobić to w słoneczny dzień. Może być wietrzny.
Wysokości cięcia skracającego nie sposób dokładnie określić w centymetrach, zależy ono od rodzaju rośliny i osobistych obserwacji lub doświadczeń. Najczęściej przyjmuje się, że młode przyrosty skracamy o ok. 30%, w przypadku tui mogą być one skrócone nawet o połowę. Można też przyjąć zasadę, że utrzymujemy wybraną przez nas wysokość szpaleru i skracamy żywopłot do przyjętej przez nas wysokości.
Róże rosnące w naszych ogrodach przycina się wcześniej, najczęściej na przełomie marca i kwietnia. W drugiej połowie kwietniowego miesiąca widoczne są już kilkucentymetrowe przyrosty. Jeżeli zachodzi potrzeba przesadzenia tego krzewu, nie czekajmy dłużej. Zmiana miejsca uprawy to stres dla rośliny, która może odreagować słabszym kwitnieniem w danym sezonie.
Pamiętajmy, że róże mają palowy system korzeniowy. Należy więc wkopać się dość głęboko. Starsze róże mają też rozgałęzione korzenie i nie unikniemy ich uszkodzenia podczas wykopywania. W miarę możliwości przenosimy różę z bryłą ziemi, im więcej jej zostanie wokół korzeni, tym lepiej.
W nowym miejscu wykopujemy dół, najlepiej dwukrotnie większy niż wykopana bryła. Warto wsypać w niego żyzną ziemię kompostową lub gotowe podłoże do róż i delikatnie wymieszać z glebą. Uszkodzony system korzeniowy będzie miał wtedy lepsze warunki do wzrostu i regeneracji. Umieszczamy nasz krzew w dole i obsypujemy korzenie żyznym podłożem, które nam jeszcze zostało, oraz glebą z wykopanego dołu. Delikatnie ubijamy ziemię wokół posadzonej róży i dokładnie ją podlewamy. Wszystkie róże lubią światło i powietrze. Warto więc uprawiać je na stanowisku słonecznym i ciepłym, z wystarczającą ilością miejsca na swobodny rozwój.
A teraz kilka słów o jesieni. Bo jeżeli chcemy mieć rośliny ozdobne w ogrodzie we wrześniu, październiku i listopadzie, to warto pomyśleć o tym już teraz. Możemy przygotować rozsady przeróżnych dyń ozdobnych oraz ozdobnej kapusty.
Dynie ozdobne uprawiamy podobnie jak jadalne formy tej rośliny. Nasiona możemy wysiać wprost do gruntu w drugiej połowie maja lub nieco wcześniej przygotować ich rozsadę. Wysiewamy je do większych lub mniejszych doniczek na wilgotne podłoże, przykrywamy około centymetrową warstwą ziemi, dokładnie podlewamy i stawiamy w ciepłym oraz jasnym miejscu. Przez cały czas dbamy o stałą wilgotność podłoża.
Owoce dyni przyniesione do domu prezentują się pięknie przez całą jesień i zimę, możemy z nich tworzyć przeróżne dekoracje. Mogą być one delikatne, białe i okrągłe, poprzez różne nakrapiane formy do odmian o finezyjnych, niesamowitych kształtach. W ogrodzie, latem, możemy je potraktować jako rośliny płożące lub pnące, np. do obsadzania ogrodzeń lub altan, czy nawet balkonów.
Kapusta ozdobna zauroczyła mnie nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim swoją odpornością na mróz. Posadzona jesienią w tarasowych lub balkonowych donicach będzie się idealnie prezentować przez całą zimę. Do tej pory kupowałam jesienią gotowe sadzonki, w tym roku postanowiłam wysiać ją sama.
W marcu lub kwietniu wysiewamy ją na rozsady. Gdy podrośnie czeka nas pikowanie, a w okolicach maja lub czerwca, sadzenie na miejsce stałe w ogrodzie lub w pojemnikach. Jesienią wewnętrzne liście przebarwiają się na intensywne odcienie różnych barw. Mogą być białe, żółtawe, fioletowe, różowe lub czerwone. Teoretycznie kapusta ozdobna jest rośliną jadalną, ale ma ona gorzki i nieco cierpki smak.