Rzodkiewki - najważniejsze zasady uprawy. Jak mieć udane zbiory rzodkiewek?
Przedstawiamy 10 najważniejszych zasad uprawy rzodkiewek. To warzywo zaczynamy uprawiać w pierwszej kolejności. Jeżeli wysialiście już rzodkiewki lub planujecie ich wysianie, warto przypomnieć sobie zasady gwarantujące udane plony. Szczegóły w dzisiejszym odcinku z cyklu "Ogród Warzywny". Zapraszamy!
Pierwsza WYSIEW
Rzodkiewki wysiewamy wprost do gruntu lub do większych donic na balkonach i tarasach. Do wyboru jest szereg odmian nasion rzodkiewek kulistych, cylindrycznych lub podłużnych, w różnych kolorach. Nasiona te umieszczamy w rowkach o głębokości ok. 1-2 cm, niezbyt gęsto, tak żeby zgrubienia miały miejsce do swobodnego rozwoju. Następnie przysypujemy je ziemią, delikatnie ugniatamy oraz podlewamy. Jeżeli nie ma zapowiadanych opadów po wysiewach, dbamy o regularne nawadnianie rzodkiewkowej grządki. Jeżeli wysialiśmy to warzywo w donicy, dbamy o podlewanie tym bardziej.
Zasada druga TERMIN WYSIEWU
Rośliny te, w zależności od pogody i odmiany możemy wysiewać od końca lutego do listopada. Większość odmian wysiewa się wczesną wiosną na przedplony i wczesną jesienią na poplony. Siew najlepiej rozpocząć, gdy ziemia nagrzeje się do ok. 8 stopni Celsjusza. Po wysiewie rośliny te wytrzymają niewielkie przymrozki, do mniej więcej -3 stopni Celsjusza. Ale im chłodniej tym dłużej rzodkiewki będą kiełkować. Są już także odmiany, które możemy wysiewać w cieplejszych miesiącach, nawet latem i są takie, które radzi się wysiewać np. tylko w sierpniu, jak np. odmiana „Sopel Lodu”. Warto zatem zawsze dostosować termin wysiewu do odmiany rzodkiewki, jaką planujemy uprawiać.
Po trzecie PRZYGOTOWANIE GLEBY
Rzodkiewki nie są bardzo wymagające jeżeli chodzi o glebę, urosną niemal w każdej, o ile nie jest zbyt kwaśna, lub zanadto zasadowa, od 6 do 7,4 pH. Ale najładniejsze plony wydaje, gdy ziemia jest żyzna, próchniczna, wilgotna i przewiewna oraz bogata w składniki pokarmowe. Przed wysiewem warto ją zasilić kompostem lub innym wybranym nawozem.
Zasada czwarta PRZERYWKA
Jeżeli zauważymy, że wysialiśmy nasze warzywa zbyt gęsto, warto po tygodniu lub dwóch od wysiewu wykonać przerywkę. Pamiętajmy, że w przypadku rzodkiewki jadalna jest nie tylko część podziemna, ale także część nadziemna rośliny. Możemy więc z młodych rzodkiewkowych liści przygotować np. sałatkę lub dodać je jako zieleninę do kanapek czy innych dań.
Piąta zasada MIEJSCE UPRAWY
Rzodkiewki lubią rosnąć w słońcu, zwłaszcza w przypadku wysiewu wczesnowiosennego i późnojesiennego, ale poradzą sobie także w miejscach lekko zacienionych. Gdy jednak ma za mało światła, tworzą dużo liści, ale nie wykształcają zgrubienia. Optymalna temperatura ich wzrostu to 12-14 stopni Celsjusza. Większość odmian w temperaturze powyżej 18 stopni wybija w pędy kwiatostanowe. Nie dotyczy to jedynie tych rzodkiewek, które są przeznaczone do letniej uprawy i są bardziej odporne na ciepło.
Po szóste NAWOŻENIE I PODLEWANIE
W związku z tym, że rzodkiewka ma bardzo krótki okres wegetacji wynoszący od trzech do pięciu tygodni, nie nawozi się jej pogłównie, czyli w trakcie wzrostu. Za to należy zwrócić szczególną uwagę na nawadnianie. Warzywa te są najsmaczniejsze, jeżeli gleba jest stale wilgotna. Przy niewystarczającej ilości opadów lub podlewania warzywa te stają się ostrzejsze w smaku, ponadto przesuszone korzenie szybciej parcieją, a same rośliny szybciej zaczynają wybijać w kwiaty. Nadmierna wilgotność gleby powoduje z kolei słabe wybarwienie zgrubień. Odpowiednia wilgotność gleby jest często kluczem do sukcesu w uprawie rzodkiewek.
Zasada siódma ODCHWASZCZANIE
Zawsze dbamy o odchwaszczanie naszych grządek, żeby rosnące warzywa nie musiały konkurować o wodę i składniki pokarmowe z innymi roślinami.
Punkt ósmy ZMIANOWANIE I PRZEDPLONY
Rzodkiewki najczęściej uprawiane są na przedplony i poplony. Możemy je siać przed lub po uprawach m.in. takich warzyw jak pomidor, ogórek i inne warzywa ciepłolubne.
Zasada dziewiąta UPRAWA WSPÓŁRZĘDNA
W uprawie współrzędnej rzodkiewki dobrze rosną w towarzystwie większości warzyw. Można ją więc wysiewać w międzyrzędach z innymi roślinami lub na obrzeżach grządek. Jako śródplon uprawia się ją często z marchwią i pietruszką, które dojrzewają później, więc zanim się rozrosną, rzodkiewki są już najczęściej zebrane.
I dziesiąta zasada DOGLĄDANIE I CZAS ZBIORU
Regularnie sprawdzajmy czy są widoczne na naszych warzywach objawy chorób lub żerowania szkodników. W razie konieczności, należy wykonać odpowiednie zabiegi.
Życzymy udanych upraw. I zapraszamy do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
#rzodkiewki #rzodkiewka #poplon #przedplon #ogródek #ogród #ogrod_na_co_dzień #zdrowejedzenie #uprawa #warzywniak #ogrodniczka #uprawawarzyw #warzywa #zdrowie #ogrodnik #ogrodek #ogrod #porady #poradnik