Spulchnianie gleby - dlaczego warto to robić regularnie?
Spulchnianie ziemi na grządkach i rabatach to ważny zabieg pielęgnacyjny o każdej porze roku. Czasami zdarza nam się o nim zapominać. Dlatego w dzisiejszym odcinku z cyklu "Ogród Warzywny" przypomnienie i wyjaśnienie, dlaczego warto regularnie dbać o spulchnianie gleby. Zapraszam.
Spulchnianie gleby ma dwa główne zadania, po pierwsze odchwaszczanie, a po drugie rozbijanie tworzącej się na powierzchni ziemi skorupy.
O odchwaszczaniu raczej też wszyscy pamiętają. Wyrywamy niechciane rośliny z grządek, żeby rośliny warzywne, które uprawiamy, nie musiały konkurować z nimi o wodę, składniki pokarmowe, a w najgorszym wypadku o światło. Ponadto niektóre chwasty mogą być wabikiem dla szkodliwych owadów lub ślimaków. Częste spulchnianie gleby za pomocą widełek lub motyczki, większej lub mniejszej, niszczy już młode chwasty. Przez co potem mamy mniej lub w ogóle nie mamy pracy z odchwaszczaniem.
Ale o drugim powodzie spulchniania gleby już nie wszyscy pamiętają, a tymczasem ważne jest, aby skorupę, która tworzy się na powierzchni gleby co jakiś czas rozbić. Jeżeli nie będziemy tego robić, woda z opadów czy też z podlewania i składniki odżywcze, które chcemy dostarczyć roślinom będą miały utrudnione zadanie z wsiąkaniem. Z drugiej strony spulchnianie ma także na celu dostarczenie roślinom powietrza. Jest to bardzo wskazany zabieg, zwłaszcza na glebach ciężkich, niepiaszczystych, który dodatkowo zapewni napowietrzenie podłoża, m.in. życiodajnym tlenem. Dzięki niemu rośliny mają lepszy dostęp do wilgoci, potrzebnych im składników pokarmowych i tlenu właśnie.
Gdy ziemia będzie spulchniona i napowietrzona, woda opadowa lub tą, którą podlewamy warzywa, wypełni bez problemu wszystkie szczeliny powstałe podczas rozbijania zaskorupionej gleby, nie będzie więc stała na powierzchni, ale będzie wnikała w głąb, tym samym lepiej nawodnione będą rośliny. Ma to niebagatelne znaczenie podczas coraz suchszych okresów, zwłaszcza latem.
Nie musimy wgryzać się widełkami lub motyczką w ziemię głęboko, wystarczy na mniej więcej 2-4 cm, uważając, żeby nie uszkodzić systemu korzeniowego roślin uprawnych.
Spulchnianie gleby w szczególny sposób docenią warzywa korzeniowe, dla których struktura gleby ma bardzo duże znaczenie, marchew, pietruszka, buraki, seler czy rzodkiewki. Ich korzenie w glebie niezaskorupionej o odpowiedniej strukturze mogą swobodnie się rozwijać, będą kształtne i zdrowsze.
Zbita, zaskorupiona gleba na grządkach nie stanowi odpowiedniego gruntu pod nasze warzywa. A warto zadbać o to, żeby przez cały sezon czuły się jak najlepiej, żebyśmy potem mogli zbierać wspaniałe, obfite plony... których wszystkim gorąco życzę. I zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/