Warzywnik w maju i czerwcu. Jakie prace czekają na nas? Uprawa warzyw
Jakie prace czekają na nas w warzywniku w drugiej połowie maja i na początku czerwca? To temat dzisiejszego filmu z cyklu „Ogród Warzywny”. Zapraszam!
A odpowiedź na to pytanie w dużym stopniu zależy od tego, co do tej pory zrobiliśmy w warzywniku, co w nim posadziliśmy i posialiśmy. Nie ulega jednak wątpliwości, że maj jest w warzywniku miesiącem bardzo pracowitym, ponieważ jest to czas zarówno zbiorów, jak i pielęgnacji roślin oraz dosadzania i dosiewania kolejnych. Dla przykładu to zadania, które czekają na mnie w ogrodzie warzywnym.
Zaczynając od tematu zbiorów, bo pora już kończyć zbiór szpinaku. Kiedy robi się cieplej, dni stają się coraz bardziej upalne, roślina ta zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe, przestając rodzić duże, mięsiste i smaczne liście, na których nam właśnie zależy. Jeżeli zauważymy, że łodygi szpinaku zaczynają się wydłużać, jest to ostatni moment na jego zbiór. Liście w szczelnych pojemnikach mogą w lodówce przetrzymać kilka, a czasami nawet kilkanaście dni, możemy je też po umyciu zamrozić.
Podobnie sprawa wygląda z rokiettą siewną, nazywaną także rukolą, wysianą na przełomie marca i kwietnia, u mnie akurat w donicy. Ona również zaczyna wybijać już w kwiaty, co oznacza, że należy zebrać jej liście. One również mogą przez jakiś czas być trzymane w lodówce, ale ich już nie zamrażamy. Kto skusił się na marcowy wysiew roszponki, także ma już zapewne do zbioru spore rozety. W mojej donicy zostało już tylko kilka.
Na grządkach pięknie rozwija się za to sałata. To warzywo liściowe będziemy mogli zbierać od maja do czerwca, a jeżeli pokusimy się o wysianie jeszcze teraz tzw. odmian letnich, to zbiory możemy przedłużyć o kolejne miesiące. Na moich grządkach rośnie zarówno sałata masłowa, jak również różne odmiany sałaty liściowej, sałata krucha, lodowa oraz sałata rzymska. Można ją zbierać na każdym etapie wzrostu. Zarówno w takiej młodej formie, jak również nieco później, już całkiem wyrośniętą.
Jeżeli ktoś będzie bardzo tęsknił za szpinakiem, to przypominam, że w maju może posadzić szpinak nowozelandzki lub tzw. szpinak sałatkowy. Cały czas możemy też wysiewać też rukolę i rokiettę siewną oraz inne warzywa liściowe, o których była mowa w filmie o tym co siać w maju na naszym kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ. Zainteresowanych zachęcam do obejrzenia.
Tymczasem wracając do zbiorów, w maju możemy ścinać lub obrywać już wiele ziół. Między innymi młode liście kopru, idealne do doprawiania młodych ziemniaków i innych potraw, zup i sosów. Możemy tym roślinom pozwolić rosnąć dalej, zwłaszcza jeżeli będą nam potrzebne potem kwiatostany podczas kiszenia ogórków. Młode liście z kolei możemy również poszatkować i zamrozić na później. Przydadzą się zwłaszcza zimą lub wtedy, gdy skończą nam się w ogrodzie koperkowe zbiory.
W tym miesiącu wyrywamy też rzodkiewki wysiane w marcu i kwietniu. Odmiany typowo wiosenne i jesienne nie lubią ciepłych, długich dni i niedoborów wody. Tak samo jak szpinak wybijają wtedy w pędy kwiatostanowe kosztem zgrubienia korzenia, na którym nam zależy. Zbieramy więc pomału to co nam już wyrosło, robiąc miejsce po tych przedplonach dla innych roślin. Możemy jeszcze wysiewać rzodkiewki, ale tak samo jak w przypadku sałaty, lepiej sięgnąć po tzw. odmiany letnie, które nie mają tendencji do tworzenia kwiatów i parcenia.
O tej porze nie zbieramy jedynie warzyw, maj to czas kiedy w niektórych ogrodach możemy zbierać też owoce, np. wcześnie dojrzewające jagody kamczackie. Podczas gdy borówki i truskawki dopiero zawiązują owoce, a maliny i jeżyny dopiero kwitną, jagody kamczackie są już w pełni dojrzałe. U mnie w ogrodzie na dwóch krzaczkach nie ma ich dużo, ale zawsze jest coś do podjadania.
A wracając do warzywnika i przechodząc do zabiegów pielęgnacyjnych, jakie czekają nas w tym miesiącu, to na pierwszy plan wysuwa się odchwaszczanie. Warto to robić regularnie, żeby chwasty nie zabierały naszym warzywom składników odżywczych z gleby, wody oraz światła, gdyby miały szansę się mocno rozrosnąć. Niektóre chwasty są też siedliskiem dla szkodników, które mogą się na nich rozwijać i przenosić na nasze warzywa.
Niektóre grządki w tym czasie mogą wymagać już także dodatkowego nawożenia. Zwłaszcza jeżeli wcześniej rosły na nich przedplony lub jeżeli nie przygotowaliśmy ich dostatecznie przedsiewnie. Ja akurat posadziłam niedawno rozsadę warzyw kapustnych i cebulę, które nieco za długo były w niewielkich pojemnikach i zdecydowanie potrzebują dodatkowej łatwo i szybko przyswajalnej dawki składników odżywczych. Są też rośliny, jak...
Życzę wspaniałych zbiorów przedplonów i zdrowych, pięknie rosnących roślin w warzywniku. I zapraszam do oglądanie kolejnych filmów z cyklu „Ogród Warzywny” oraz pozostałych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
#warzywnik #warzywa #uprawa #uprawawarzyw #ogród #działka #ogródek #ogrod_na_co_dzien