Wysiew i sadzenie warzyw przed zimą - zalety i wady. Wysiew ozimy - marchew, pietruszka, cebula...
Jakie warzywa można wysiewać lub sadzić w listopadzie, jeszcze przed zimą? Jakie są tego korzyści i wady? Oraz jak taki wysiew i sadzenie poprawnie wykonać? O tym jest dzisiejszy film. Zapraszamy!
Uprawa ozima warzyw, choć nieco ryzykowna, pozwala uzyskać wcześniejsze i często zdrowsze zbiory. Jakie zatem warzywa możemy wysiać przed zimą? O tym będzie ten odcinek. Zapraszam.
Ozimy wysiew i sadzenie warzyw przeprowadza się najczęściej w listopadzie. Zaczynając od sadzenia cebuli z dymki i ząbków czosnku, co możemy robić już na przełomie października i listopada i kontynuować, w zależności od pogody, nawet do końca miesiąca. Z kolei w drugiej połowie miesiąca lub na przełomie listopada i grudnia w cieplejszych rejonach naszego kraju, możemy z kolei wysiać marchew, pietruszkę, szpinak i koper.
Uprawa ozima ma swoje wady i zalety. Zaletą jest z pewnością wcześniejsze uzyskanie plonów o około 2-3 tygodnie w porównaniu z tradycyjnym siewem wiosennym. Ale jeszcze większą zaletą jest to, że często warzywa z wczesnej, w tym ozimej uprawy, są zdrowsze. Tak np. było w przypadku mojej tegorocznej uprawy cebuli. Cebula z dymki posadzonej jesienią poprzedniego roku osiągnęła większe rozmiary i nie zdążyły jej zaatakować szkodniki, podczas gdy cebula z dymki posadzonej w kwietniu musiała zmierzyć się z atakiem śmietki cebulanki.
Z jesiennym wysiewem marchwi, pietruszki, szpinaku czy kopru nie należy się jednak spieszyć. Należy poczekać do momentu, gdy będą się już zbliżać chłody i mrozy. Ważne jest bowiem, by nasiona przed ich nastaniem jedynie spęczniały i tak przezimowały, by wiosną wcześniej rozpocząć wegetację. Gleba w czasie siewu powinna być jednak jeszcze niezamarznięta. Wyczucie czasu w tym przypadku jest najistotniejsze. O zaletach uprawy ozimej już było, pora więc wspomnieć o jej wadach. A wadą jest to, że należy wysiać o około 40% więcej nasion, niż robilibyśmy to wiosną. Część bowiem mimo wszystko może przemarznąć. W uprawie ozimej wysiewa się wczesne odmiany warzyw.
Nasiona wysiewamy w sposób tradycyjny, w rowkach, z tym że na nieco większej głębokości niż w przypadku siewu wiosennego, mniej więcej 2-3 cm głębiej, czyli na głębokości ok. 5-6 cm. Również cebulę z dymki i ząbki czosnku ozimego umieszczamy w ziemi głębiej niż wiosną, tak żeby ich wierzchołki nie wystawały ponad powierzchnię ziemi.
Sadząc czosnek w listopadzie, umieszczamy ząbki w dołkach lub rowkach pionowo, piętką w dół, na głębokości 5-8 cm, podczas gdy wiosną, ząbki sadzimy zazwyczaj na głębokości ok 3-5 cm. Następnie całość zasypujemy i delikatnie ugniatamy.
Najczęściej czosnek sadzi się w rzędach oddalonych o 20-30 cm, w odległości między ząbkami wynoszącymi 6-10 cm. Ale w niewielkim ogródku warzywnym lub na podwyższanych grządkach często sadzi się go nieco gęściej.
Dymkę cebuli również sadzimy dość głęboko, jesienią umieszczamy ją na głębokości mniej więcej dwu krotności wielkości cebulki, czyli wykopujemy dla nich dołki o głębokości od 4 do 6 cm. Przy sadzeniu wiosennym, koniuszek cebulki powinien nieco wystawać nad ziemię. Odstęp jaki powinniśmy zachować to ok. 8 cm między cebulkami i ok. 20 cm między rzędami. Jeżeli jednak wiemy, że na bieżąco będziemy robić przerywkę wyrywając wczesną wiosną cebulki z młodym szczypiorem, możemy je posadzić nieco gęściej.
Marchew, pietruszka, czosnek i cebula mogą być uprawiane współrzędnie, czyli mogą być wysiewane i sadzone w swoim bezpośrednim towarzystwie. Na mojej podwyższanej grządce będą więc rosły razem, a towarzyszyć im będą jeszcze dodatkowo wcześniej posadzone na obrzeżach truskawki.
Szpinak zajmie kolejną podwyższaną grządkę, po jego zebraniu, w maju, posadzę tu pomidory. Koper także znajdzie swoje miejsce na nieco mniejszej podwyższanej grządce, do niego wiosną dołączą ogórki.
Stanowisko pod uprawę ozimą powinno być dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, nienarażone na zalewanie podczas wiosennych roztopów. Najlepiej, żeby gleba była lekka, przewiewna i żyzna.
Kończąc, warto przedstawić jeszcze jedną zaletę jesiennego wysiewu warzyw. Jeżeli wszystko nam się uda, to zaoszczędzimy nieco czasu wiosną. A wiadomo, że wiosną w ogrodzie jest pracy co niemiara.
I to wszystko na dziś. Zapraszam do oglądania kolejnych filmów na kanale OGRÓD NA CO DZIEŃ.
Linki :
Facebook : https://www.facebook.com/izabella.schick
Blog : https://ogrodnacodzien.pl/
Instagram : https://www.instagram.com/ogrod_na_co_dzien/
#wysiew #wysiewnasion #wysiewanienasion #marchew #pietruszka #szpinak #koper #cebula #czosnek #jesień #warzywa #uprawa #warzywnik #ogrod_na_co_dzien #ogrod #ogród #ozime #listopad