Urządzanie wnętrz

Piekarnik parowy, elektryczny czy gazowy? Zalety i wady piekarnika parowego

Piekarnik to podstawowe wyposażenie prawie każdej kuchni. Pozwala na przyrządzanie wielu potraw, których nie da się ugotować w inny sposób. Do najbardziej klasycznych modeli należą piekarniki gazowe oraz piekarniki elektryczne. Na rynku pojawiła się jednak nowość – piekarnik parowy. Czym cechuje się to urządzenie i czy warto w nie zainwestować?

Piekarnik parowy, elektryczny czy gazowy? Zalety i wady piekarnika parowego
Wykorzystanie pary w procesie gotowania wydaje się być sensownym i zdrowym rozwiązaniem. Fot.123RF.com

Spis treści:

Piekarnik parowy – co to za urządzenie?

Piekarnik parowy to piekarnik, do którego dodany został system parowy umożliwiający wykorzystanie pary w procesie pieczenia. Takie modele zwykle są wyposażone również w klasyczne funkcje, takie jak termoobieg, timer, automatyczne programy pieczenia oraz inne znane z tradycyjnych modeli. Nowością i głównym elementem piekarnika parowego jest jednak możliwość wykorzystania pary.

Piekarniki parowe dzielą się na dwa rodzaje. W niektórych z nich para używana jest tylko na pewnym, ściśle określonym etapie pieczenia. Z kolei w drugim typie (tzw. piekarnikach fullsteam) para jest obecna w całym procesie pieczenia. 

Piekarnik parowy a elektryczny

Piekarnik parowy różni się od elektrycznego tym, że można w nim piec, korzystając z funkcji pary. W standardowych piekarnikach elektrycznych nie ma takiej funkcji. Jeśli cenisz sobie wyjątkowy aromat potraw, a gotowanie jest dla ciebie przyjemnością i rytuałem, z pewnością docenisz funkcje piekarnika parowego. Jeśli jednak sporadycznie sięgasz po książkę kucharską, nie jesz mięsa i nie pieczesz ciast – zwykły piekarnik elektryczny powinien ci wystarczyć.

Piekarnik parowy a gazowy

Piekarnik parowy różni się od gazowego tym, czym od elektrycznego – funkcją pieczenia na parze. Dodatkowo, piekarniki gazowe są znacznie tańsze w eksploatacji niż parowe – te drugie pochłaniają naprawdę dużą ilość energii, co przekłada się na różnice w rachunkach za prąd. Z pewnością klasyczny gazowy piec jest także łatwiejszy w obsłudze i prostszy do naprawienia w razie awarii. Nie daje jednak możliwości przyrządzenia dań tak smacznych, jak parowy.

Przeczytaj również: Jak wyczyścić szybę piekarnika? Przypalenia i tłuszcz znikną raz-dwa

Piekarnik parowy – zalety i wady

Piekarniki parowe nazywane są rewolucyjnymi – podobno pieczenie w nich na zawsze zmienia podejście do gotowania? Ile w tym prawdy? Poznaj zalety i wady takiego urządzenia.

Piekarnik parowy - zalety

Wykorzystanie pary w procesie gotowania wydaje się być sensownym i zdrowym rozwiązaniem, choć przecież samo pieczenie też zalicza się do najbardziej korzystnych dla zdrowia metod gotowania. Jakie więc zalety ma piekarnik parowy?

  • Gotowanie na parze pozwala zachować naturalny smak, aromat i wartości odżywcze przyrządzanych potraw.
  • Pieczenie w piekarniku parowym pozwala ograniczyć zużycie tłuszczu, co czyni dania doskonałymi dla osób będących na różnych dietach.
  • Parowy piec daje również możliwość zmniejszenia lub całkowitej eliminacji szkodliwych substancji w potrawach.
  • Piekąc w piekarniku parowym można zmniejszyć kaloryczność potraw, zachowując ich wartości odżywcze. 
  • Piekarnik parowy można dostosować do swoich potrzeb, ponieważ ma bardzo różnorodne funkcje. Można w nim gotować na parze albo włączyć tylko funkcję pieczenia.
  • Dużą zaletą korzystania z pieca parowego jest piękny wygląd i doskonały smak przyrządzanych wypieków. Można na przykład ustawić pieczenie kurczaka w taki sposób, by w środku był soczysty, ale skórkę miał chrupiącą. W piekarnikach gazowych czy elektrycznych takiej funkcji nie ma.

Piekarniki parowe mają również szereg funkcji, których często nie znajdziemy w klasycznych modelach, takie jak:

  • rozmrażanie – nie chodzi tutaj o zwykłe rozmrażanie w niskiej temperaturze; produkty spożywcze powinno rozmrażać się za pomocą wody, co umożliwia piec parowy, łącząc ciepło z parą w odpowiednich proporcjach,
  • podtrzymywanie ciepła – podobną funkcję mają niektóre piekarniki tradycyjne, natomiast w klasycznym piecu danie trzymane w 50-70°C szybko wyschnie; piekarnik parowy zapewni zaś odpowiednią ilość wilgoci, żeby potrawy były ciepłe, ale jednocześnie nie suche,
  • czyszczenie parowe – tę funkcję mają niektóre piekarniki tradycyjne, natomiast warto podkreślić, że w piecach parowych występuje ona zawsze; to opcja, która naprawdę ułatwia życie: po zakończonym pieczeniu wystarczy włączyć tę opcję, aby para zmiękczyła brud, a później wystarczy jedynie przetrzeć wnętrze ściereczką.

piekarnik parowy Piekarniki parowe uznawane są za pewnego rodzaju rewolucję na rynku urządzeń do pieczenia i gotowania. Fot.123RF.com

Piekarnik parowy – czy ma jakieś wady?

Dania są zdrowsze, smaczniejsze i pięknie wyglądają – czy więc parowy piekarnik ma jakieś wady? Jak każde rozwiązanie – i on ma kilka minusów.

Pierwszym jest cena. Piece parowe są droższe niż klasyczne modele, choć różnice w cenie nie są ogromne. Zwykle jest to około kilkuset złotych – w zależności od modelu.

Drugą wadą jest duży pobór energii elektrycznej, co przekłada się na wysokie rachunki za prąd.

Pewną niedogodnością może być również fakt, że piekarniki parowe są przeznaczone wyłącznie do zabudowy. Nie ma więc możliwości ustawienia ich samodzielnie. Jest to jednak minus, na który większość osób pewnie nie zwróci uwagi, gdyż w większości przypadków klasyczne modele też się zabudowuje.

Ile kosztuje piekarnik parowy?

Tak jak w przypadku każdego sprzętu AGD i RTV, ceny piekarników parowych są bardzo różne i zależą od producenta oraz wbudowanych funkcji. Najtańsze modele można kupić już za około 2000 złotych – trafiając na promocję nawet za 1700-1800 złotych. Piekarniki z zaawansowanymi funkcjami – na przykład same wykrywające moment, w którym potrawa jest gotowa – to koszt rzędu 5000-6000 złotych.

Piekarniki parowe uznawane są za pewnego rodzaju rewolucję na rynku urządzeń do pieczenia i gotowania. Choć nie są tanie, sprawiają, że gotowanie staje się łatwe i przyjemne, a rezultaty zachwycające. Do tego wszystkiego dochodzą jeszcze korzyści smakowe potraw przygotowanych z użyciem pary!

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Co można przechowywać pod piekarnikiem?

Sprytny trik na wyczyszczenie piekarnika. Wykorzystaj tabletkę do zmywarki!

Jak usunąć przypalony tłuszcz z blachy piekarnika? Od tej mieszanki znów będzie błyszczał

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.