REKLAMA
Owoce aceroli przypominają 3-centymetrowe „czereśnie". Różnią się od nich tym, że w środku mają 3 pestki zamiast jednej. Mają czerwoną skórkę i są miękkie w środku. Są dość kwaśne w smaku. Trudno jest sprowadzać świeże owoce ze względu na ich delikatność, dlatego w sklepach można kupić soki i preparaty z tych owoców (np. proszki), a w wersji świeżej raczej nie są dostępne. No chyba że zaczniemy uprawiać je w domu.
Trzeba pamiętać, że właściwości aceroli zmniejszają się wraz z obróbką. W świeżych owocach i świeżym soku jest więcej witamin niż w sokach i dżemach przetworzonych.
Trzeba pamiętać, że właściwości aceroli zmniejszają się wraz z obróbką. W świeżych owocach i świeżym soku jest więcej witamin niż w sokach i dżemach przetworzonych.
Fot. 123RF.com
Jak uprawiać acerolę w domu?
Acerola pochodzi z Wysp Karaibskich, obecnie można ją spotkać w cieplejszych rejonach globu: w południowej części Ameryki Północnej, Ameryce Środkowej i północnej części Ameryki Południowej. Potrzebuje ciepłego środowiska, ale poza tym nie jest wymagająca. Należy tylko regularnie ją podlewać, nie dopuszczać ani do przesuszenia, ani do nadmiernego zawilgocenia gleby.
Można uprawiać ją w domu, w ciepłym miejscu. Acerola rośnie w zasadzie do rozmiarów krzewu lub małego drzewka – przyda się więc spora donica. Ze względu na to, że dobrze znosi przycinanie, jest często wybierana jako drzewko do bonsai. Nasiona aceroli można kupić w Polsce, tak jak i sadzonki. Nasiona przed wysiewem trzeba namoczyć w ciepłej wodzie przez około godzinę. Nasion nie sadzi się głęboko, wystarczy przysypać je cieniutką warstwą ziemi.
Sadzonki natomiast sadzi się w glebie o dużej zawartości piasku lub wermikulitu. Początkowo najkorzystniejsze będzie ciepło i rozproszone światło, a także sporo wilgoci. Przyjmowanie się rośliny ułatwi ukorzeniacz. Acerola powinna ukorzenić się po około 6 tygodniach. Acerole nie lubią kwaśnej gleby, za to lubią światło (zarówno naturalne, jak i sztuczne). Najlepsza dla nich będzie temperatura 29-30 st. C. Najlepiej więc będzie postawić ją niedaleko kaloryfera.
Owoce aceroli pojawią się dopiero po 3-4 latach uprawy. W sprzyjających warunkach będzie pięknie kwitła i owocowała przez cały rok - najczęściej jednak okres kwitnienia trwa około miesiąca, w czasie zimy.
Fot. 123RF.com
Skondensowane zdrowie
Acerola to najbogatsze i najbardziej „skondensowane" znane nam źródło witaminy C w owocach uprawnych. Witamina C to aż 4,5 proc. całego owocu. Acerola wyprzedza pod tym względem nawet naszą czarną porzeczkę (która także jest lepsza niż cytrusy). W im większym słońcu dojrzewały owoce aceroli, tym więcej mają witaminy C.
Te niepozorne wisienki są także świetną przekąską dla odchudzających się. Jedna acerola zawiera tylko 2 kcal! Cała szklanka (około 100 g) tych owoców to nadal zaledwie 31 kcal. Oprócz tego, acerola zawiera sporo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Lek na biegunkę
Acerola była najprawdopodobniej znana przez starożytnych Majów. To oni jako pierwsi odkrywali jej cudowne właściwości jeszcze przed przybyciem Kolumba. W medycynie tradycyjnej acerolę wykorzystywano do leczenia bólu głowy, czerwonki, biegunek, a także nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem wątroby. Obecnie w formie sproszkowanej bywa stosowana w przemyśle farmaceutycznym jako naturalne źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.
Acerola była najprawdopodobniej znana przez starożytnych Majów. To oni jako pierwsi odkrywali jej cudowne właściwości jeszcze przed przybyciem Kolumba. W medycynie tradycyjnej acerolę wykorzystywano do leczenia bólu głowy, czerwonki, biegunek, a także nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem wątroby. Obecnie w formie sproszkowanej bywa stosowana w przemyśle farmaceutycznym jako naturalne źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.
Fot. 123RF.com
Jednak acerola to nie tylko witamina C. W tych niepozornych owocach siedzi całe bogactwo witamin i minerałów. W szklance owoców jest 143 mg potasu, 18 mg magnezu, 12 mg wapnia, a także 752 IU (ang. international unit, międzynarodowa jednostka aktywności substancji czynnych) witaminy A.
Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF.com
Przeczytaj również: