4 naturalne nawozy, które każdy ogrodnik powinien znać

Data publikacji: 2017-04-30 07:00:00

Każdy ogrodnik wie, że wiosną, do dobrego wzrostu roślinom nie wystarczy jedynie woda i słońce. Równie istotnym elementem wiosennej pielęgnacji jest nawożenie. Czym można dokarmiać rośliny?

4 naturalne nawozy, które każdy ogrodnik powinien znać

Wiosną budzące się do życia rośliny potrzebują odpowiedniej ilości składników odżywczych. Nie zawsze mogą one pobrać z podłoża wszystko, czego potrzebują do dobrego wzrostu. W naturze rośliny czerpią minerały z próchnicy, która powstaje z rozkładu odpadłych już liści, pędów i innych odpadów organicznych. Dbając o ogrody, dokładamy wszelkich starań, by zawsze były one uporządkowane, dlatego grabimy liście, suchą trawę i tym podobne śmieci, które w naturalnych warunkach uległyby procesom humifikacji, prowadzącym do powstania odżywczej substancji. Z tego względu jesteśmy zmuszeni do „ręcznego” dokarmiania roślin.

W celu nawożenia roślin, poza profesjonalnymi środkami, użyć można również domowych produktów.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Co może stać się domowym nawozem?

Skorupki po jajkach — doskonała odżywka wapniowa
Jajka stanowią podstawę naszej diety. Po ich spożyciu nie powinniśmy pozbywać się skorupek. Zawierają one nie tylko wapń, ale również krzem, fluor, cynk i siarkę. Z powodu takiego składu najlepiej nadają się one do nawożenia np. lawendy, oleandrów, piwonii, liliowców, tulipanów, cukinii, ogórków, pomidorów, czy szczypiorku. Nie stosujmy ich do dokarmiania storczyków, wrzosów, azalii, paproci, które preferują bardziej kwaśne podłoże.

Jak używać?
1. Pokruszyć i rozsypać pod roślinami w ogrodzie. Stopniowo będą się one rozpuszczać, oddając cenny wapń do gleby. Rozdrobnione skorupki to również świetny sposób na ślimaki, które nie przepadają za ostrymi, szorstkimi krawędziami. Natrafiając na coś takiego — szybko się wycofują.
Przygotowując podłoże dla roślin w pojemnikach, skorupki lepiej zmielić na drobny pył i dosypać je bezpośrednio do ziemi.

2. Ze skorupek przygotujemy również skuteczny, odżywczy wywar. Wystarczy pokruszyć je, zalać wrzątkiem i odstawić na cały tydzień. Po tym czasie możemy podlewać nim rośliny.

Zarejestruj się! Dodaj galerię!

Banany
Skórki po mięsistym, słodkim owocu dostarczą roślinom fosforu i potasu, pierwiastków, które odpowiadają m.in. za zdrowotność, długie kwitnienie roślin, a także... smak plonów! Dokarmione obierkami z bananów pomidory nie tylko będą rosły jak szalone, ale zyskają też pełnego, wyrazistego smaku. Bananowy nawóz jest także środkiem, z którego użyciem pozbędziemy się mszyc!

Jak stosować?
Skórkę kroimy na kawałki i suszymy. Następnie rozkruszamy i mieszamy z wodą. Po ok. tygodniu leżakowania płynny nawóz stosujmy do podlewania. Pokrojone na kawałki obierki możemy też zakopać w ziemi tuż pod rośliną wymagającą odżywienia.

Popiół drzewny
Jest efektem ubocznym spalania biomasy w kominku lub grillu. Zwykle pozbywamy się go, nie zdając sobie sprawy, jakim wartościowym jest odpadkiem. W ogrodzie warto stosować go zarówno wiosną, jak i jesienią. Zanim go jednak użyjemy, upewnijmy się, że nie pochodzi on ze spalania drewna kolorowego, lakierowanego czy impregnowanego. Tylko drewno naturalne charakteryzuje się odpowiednimi właściwościami. Popiół, w którego składzie znajdują się magnez, potas, sód, fosfor, tak jak w przypadku skorupek jaj, nie nadaje się do odżywania roślin kwasolubnych. Regularne stosowanie pozostałości po opalaniu kominka wpłynie na poprawę wzrostu roślin i całościowo użyźni glebę.

Sięgajmy po niego również wtedy, kiedy borykamy się zbyt kwaśnym podłożem, którego pH chcemy znormalizować. Ponieważ popiół nie zawiera azotu, zaleca się go używanie szczególnie podczas jesiennego nawożenia.

Rośliny, którym szczególnie przyda się taka odżywka to: bukszpan, dereń pospolity, jaśminowiec, głóg. Nic nie stoi na przeszkodzie, by karmić nim również trawnik. Stosujmy go jednak w rozsądnych dawkach, tak aby nie doprowadzić do zaburzeń pobierania żelaza czy boru, co osłabia zielone źdźbła.

Pożywny nawóz z pokrzywy
Pokrzywa obfituje w składniki odżywcze, niezbędne dla roślin — bogata jest w dobrze przyswajalne witaminy (A, B, C i K) oraz sole mineralne, takie jak żelazo, wapń czy krzem. Przygotujecie z nich pożywny, płynny nawóz, tzw. gnojówkę. To najlepszy „pokarm” dla jednorocznych roślin kwitnących, warzyw (poza czosnkiem, cebulą i roślinami strączkowymi), bylin oraz krzewów owocowych.

Zarejestruj się! Dodaj galerię!

  

Jak przygotować gnojówkę?
Potrzebne będą: 1 kilogram pokrzyw, 10 l wody (najlepiej odstanej deszczówki), gaza, oraz plastikowe naczynie – nigdy nie używajmy tych metalowych, pokrzywa absorbuje metale ciężkie!
Pocięte rośliny układamy na dnie pojemnika, a następnie zalewamy wodą. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy do fermentowania w ciche, lekko zacienione miejsce. Nawóz będzie gotowy po ok. dwóch tygodniach, kiedy to zmieni barwę na lekko brunatną. Pamiętajmy, by przez ten czas mieszać go każdego dnia! Taki kompost, jak nazwa sugeruje, będzie bardzo śmierdział, dlatego dla własnego dobra nie zakładajcie go w pobliżu domu.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Przeczytaj również:
Piękny ogród na piasku. Które kwiaty wybrać i jak użyźnić podłoże?
TOP10 Kwitnących krzewów ogrodowych
10 roślin, które wyrosną w cieniu
Najlepsze rośliny liściaste na żywopłot
Stwórz staw przyjazny dla zwierząt
Sposób na skarpę w ogrodzie
Ogród skalny. Jak go zbudować?
Ogród dla niecierpliwych. Rośliny szybkorosnące

Zobacz: Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu ogrodu?

Suma punktów: 5

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy