Porady domowe

Zaskakujące zastosowanie skorupek jaj. Już nigdy ich nie wyrzucisz!

Wyrzucanie skorupek z jajek to prawdziwe marnotrawstwo. Można wykorzystać je w domu i ogrodzie. Bogaty skład chemiczny sprawia, że sprawdzą się jako nawóz do kwiatów oraz... odżywka na włosy. Przedstawiamy najlepsze zastosowania skorupek z jaj. 

Do czego wykorzystać skorupki z jaj? Jednym z popularnych zastosowań jest nawóz do kwiatów Fot. 123RF/PICSEL
REKLAMA

Z tego artykułu dowiesz się:

Skorupki z jajka — skład chemiczny 

Podstawowym budulcem skorupek z jajek jest węglan wapnia. Zawierają one również fosforan wapnia, węglan magnezu oraz składniki mineralne, takie jak:

  • selen,
  • cynk,
  • miedź,
  • siarka,
  • krzem,
  • molbiden
  • stront i in. 

Co ciekawe, podobnie zbudowane są ludzkie kości i... marmur. Tak bogaty skład sprawia, że skorupki po jajkach mają wiele zastosowań — nie tylko w medycynie czy kosmetyce, ale również w codziennym użytku — w naszych domach i ogrodach. 

Skorupka z jajek jako lekarstwo 

Z resztek po jajkach powstaje proszek wapniowy, stosowany jako suplement wzmacniający gęstość kości oraz sprzyjający regeneracji chrząstki stawowej. Pomaga również w przypadku bólów reumatycznych, niedoborów wapnia oraz  na podrażnienia skóry.

Skorupki z jajka można również stosować na włosy i kruche paznokcie. Na poprawę ich stanu wpływają wcześniej wspomniane minerały: cynk, selen, miedź. Wykorzystywane do celów zdrowotnych skorupki powinny być dokładnie umyte i wyparzone — można je gotować we wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie wystarczy zmielić je w młynku do kawy. Uzyskany pył należy przechowywać w szczelnym naczyniu. Można dodawać go do zup, płatków, jogurtów czy kawy. 

Skorupki z jaj stosuje się jako suplement diety Fot. 123RF/PICSEL

Skorupki z jajek jako nawóz

Węglan wapnia zawarty w skorupkach jajek wzmacnia również rośliny. Jak je stosować? Resztki po ugotowanych jajkach kruszymy i wkładamy do ziemi w doniczce lub podsypujemy nimi okazy rosnące w ogrodzie.

Z obierek po jajkach można przygotować także płynny nawóz. Wystarczy zalać je ciepłą wodą i odstawić na  dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Po upływie tego czasu płyn przecedzamy i od razu podlewamy nim rośliny. W podobny sposób wykorzystać można wodę po gotowaniu jajek.

Skorupki z jajek — do jakich kwiatów ich używać? 

Domowe nawozy przygotowane na bazie obierek po jajkach stosuje się przede wszystkim do roślin, które wymagają lekko zasadowego podłoża lub źle reagują niedobory wapnia. Są to m.in.:

  • Warzywa i owoce: pomidory, ogórki, kapusta, fasola, winogrona 
  • Rośliny ozdobne: żurawka, lawenda, goździki, żagwin, powojniki, liliowce, piwonie, czarny bez, ciemierniki 
  • Rośliny doniczkowe: bugenwille, oleandry, sansewieria, hoja, zielistka

Skorupki z jaj warto dodawać do kompostu  Fot. 123RF/PICSEL

Skorupki z jajek w ogrodzie

Chcąc używać skorupek z jaj jako nawóz do kwiatów, pamiętajmy, że rozkładają się one dość długo, bo ok. 2-3 lata. To oznacza, że  jeśli zakopiemy je w ziemi, minie sporo czasu, zanim oddadzą cenne składniki odżywcze do gleby. Można ten proces przyśpieszyć, mieląc je na drobny pył. Aby nie dopuścić do zakażenia roślin infekcjami, skorupki należy wyparzyć. Do czego jeszcze wykorzystać skorupki z jajek?

  • Przede wszystkim — do naturalnego odstraszania ślimaków! Rozsypujmy je wokół gatunków najbardziej narażonych na podgryzanie. Ślimaki są wrażliwe na nierówności i chropowatość podłoża. Ostre krawędzie rozkruszonych skorupek mogą je ranić, będą więc omijać szerokim łukiem rośliny zabezpieczone w ten sposób. 
  • Można dodawać je do kompostu przeznaczonego do nawożenia zasadolubnych roślin.
  • Pył z obierek po jajkach warto zmieszać z podłożem używanym do sadzenia lub przesadzania roślin. 
  • Skorupki można potraktować też jako małe doniczki do produkowania sadzonek.

Skorupki z jaj przydadzą się do naostrzenia noży Fot. 123RF/PICSEL

Skorupki z jajka — jak wykorzystać w domu?

Skorupki z jajek zapobiegają żółknięciu i szarzeniu jasnych materiałów. Wyczyszczone, wyparzone i rozgniecione resztki wkładamy do lnianego woreczka, a następnie do pralki z białym praniem. Spotęgują one działanie proszku — tkaniny zachowają ładny kolor.

Skorupki z jajek — zastosowanie w kuchni

Jeśli chcemy szybko naostrzyć noże, wystarczy pokroić nimi parę skorupek.
Obierki po jajkach warto również wymieszać z wodą i płynem do mycia naczyń. Dobrze się sprawdzają do czyszczenia przypalonych garnków oraz wysokich pojemników (jak np. wazony lub butelki). 

Redakcja Deccoria.pl

Naturalne nawilżacze powietrza. Koniec z infekcjami na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Zaskakujące zastosowanie skorupek jaj. Już nigdy ich nie wyrzucisz!"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.