Okiem eksperta

Nowoczesne i funkcjonalne mieszkanie w stuletniej, katowickiej kamienicy

W samym centrum Katowic, o krok od archikatedry znajduje się trzypiętrowa kamienica z 1900 roku, a w niej przestronne mieszkanie architektki Pauliny Kostyry-Dzierżęgi. Dominuje w nim prostota projektowa, dzięki której wnętrze jest nowoczesne i funkcjonalne. Znajdziemy tu tylko niezbędne sprzęty oraz dekoracje ograniczone do minimum.

fot.: Barbara Adamek © Paulina Kostyra-Dzierżęga
REKLAMA

Wchodząc do mieszkania, zauważamy trzy dominujące elementy: biel, szarość i drewno. Stonowane barwy tworzą minimalistyczne, harmonijne wnętrze, pełne przestrzeni i światła. Głównym założeniem projektu było stworzenie przytulnej, przyjaznej przestrzeni do życia, która będzie tłem dla różnych scenariuszy jej użytkowania.

Czytelny podział przestrzeni

Właściciele Paulina i Jarek kupili mieszkanie w momencie, gdy deweloper rozpoczął generalny remont katowickiej kamienicy. To pozwoliło im na połączenie dwóch lokali w jeden, o powierzchni 110 metrów kwadratowych z wychodzącymi na wschód i zachód. Układ funkcjonalny od początku był dla nich jasny.

Zobacz więcej zdjęć

Wiedzieli, w której części pustego pomieszczenia będzie strefa dzienna, a w której prywatna. Trzeba było tylko znaleźć sposób, by funkcjonalnie je oddzielić. W całym wnętrzu były tylko trzy ściany, które architektka wykorzystała. Umieściła między nimi pralnię, a po ich bokach ulokowała pojemne szafy. Z tego połączenia powstał kubik porządkujący całą przestrzeń, który można obejść dookoła. Ustawiony w centrum mieszkania, oddziela strefę dzienną od łazienki gospodarzy, obu sypialni i gabinetu. Bryła oddziela części nie tylko wizualnie, ale i akustycznie, tłumiąc odgłosy ruchu ulicznego.

Rzut mieszkania

Strefa dzienna jest otwarta, przestronna i jasna. Komfortowa dla mieszkańców, ale również sprzyjająca spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Otwarta kuchnia, duży stół zajmujący centralne miejsce w salonie i wygodna część wypoczynkowa to najważniejsze jej elementy. Część nocna natomiast jest bardziej schowana i prywatna.

Zobacz więcej zdjęć

Dzięki takiemu podziałowi mieszkanie jest funkcjonalne i łatwo utrzymać w nim porządek. Wszystko ma tu swoje miejsce i jest ukryte za wizualną barierą.

Harmonia i światło

Mieszkanie jest przestronne i bardzo dobrze oświetlone dzięki ogromnym oknom z widokiem na miasto. Wrażenie przestrzenności wzmacniają jasne kolory i prostota aranżacji. Właściciele chcieli mieszkanie o nowoczesnym wnętrzu, urządzone z konsekwencją i umiarem i spójnej stylistyce. Dlatego architektka zdecydowała się na dekoracje sprowadzone do minimum, sprzęty jedynie konieczne i to o ascetycznej formie, a kolory oparte na palecie bieli i szarości, ożywione naturalnym drewnem. We wszystkich pomieszczeniach powtarzają się te same odcienie i materiały.

Zobacz więcej zdjęć

Podłoga w całym mieszkaniu to panele imitujące klon, a przy wejściu, w kuchni i łazience położono gres. Drewno wprowadza do białego wnętrza naturalne ciepło. Znajdziemy je pod postacią zegarów w drewnianej obudowie, rzeźby przedstawiającą świętą Barbarę, drewnianych ramy obrazów, czy wysięgników lampek w sypialni.

Zobacz więcej zdjęć

Największą powierzchnię zajmuje salon z kuchnią. Został zaprojektowany tak, by można w nim było przyjmować liczną rodzinę i przyjaciół, a przestronna kuchnia z podwyższoną wyspą stanowi jego integralną część. Szczegółem, który przeważnie chce się ukryć w mieszkaniu, są grzejniki. W katowickim apartamencie nie można było założyć ogrzewania podłogowego, a duża kubatura wykluczała zastosowanie małych kaloryferów. Dlatego architektka zdecydowała się na zastosowanie w salonie grzejników o dużej powierzchni. Zostały dobrane tak, by pasowały do przestronnych okien, a ich kolorystyka do tonacji ściany. Umieszczone wzdłuż okien tworzą subtelny dekor.

Zobacz więcej zdjęć

Zastosowanie grzejników przyniosło architektce sukces. Mieszkanie, które zaprojektowała dla siebie i męża zostało nagrodzone drugą nagrodą w kategorii projektów zrealizowanych w IX edycji Konkursu VASCO Integracja. Jury doceniło projekt przede wszystkim za jego funkcjonalność, nowoczesny charakter i spójną, konsekwentną stylistykę.

Opracowanie: Dobrawa Bies

Architektura i biznes logotyp

Może zainteresuje cie równiez podcast: Ile zarabia architekt?

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Nowoczesne i funkcjonalne mieszkanie w stuletniej, katowickiej kamienicy"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.