Spis treści:
Jak czyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć?
Przypalona patelnia spędza sen z powiek niejednej pani domu. Smażenie to jedna z najpopularniejszych technik gotowania, ale wystarczy chwila nieuwagi, aby na naszym naczyniu pojawił się charakterystyczny czarny osad. Czyszczenie przypalonej patelni nie należy do najłatwiejszych zadań, dlatego wiele osób zastanawia się nad wyrzuceniem jej do kosza. Na szczęście można ją jeszcze odratować. Jest wiele sposobów na to, jak wyczyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć. W tym celu wcale nie musimy sięgać po specjalistyczne produkty chemiczne, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Okazuje się, że w naszych kuchniach mamy wszystko, co jest niezbędne do wyczyszczenia nawet najbardziej przypalonej patelni.
- Soda oczyszczona – skutecznym sposobem na usunięcie uporczywych zabrudzeń jest użycie sody oczyszczonej. Wystarczy namoczyć patelnię w gorącej wodzie, a następnie obficie zasypać ją sodą i zalać niewielką ilością wrzątku, tworząc pastę. Odczekaj kilka godzin lub nawet całą noc, a wszelkie przypalone resztki zejdą bez śladu.
- Sól – alternatywną opcją dla sody oczyszczonej jest sól. Posyp przypaloną powierzchnię grubą warstwą soli, dodaj wodę i pozostaw na kilka godzin. Po tym czasie spalenizna będzie łatwiejsza do usunięcia.
- Ocet – produkt ten pomaga rozpuścić przypalenia i usunąć uporczywe plamy. Wystarczy wlać kilka łyżek octu na przypaloną patelnię, dodać odrobinę wody, a następnie podgrzać ciecz na kuchence. Na koniec wyszoruj naczynie gąbką i opłucz w czystej wodzie.
- Kwasek cytrynowy – wymieszaj pół szklanki wody z łyżeczką kwasku cytrynowego, po czym wlej mieszankę do przypalonej patelni i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec umyj patelnię ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń, a będzie jak nowa.
Warto pamiętać, aby do mycia przypalonej patelni nie używać ostrych przyrządów ani silnych detergentów. Wszelkiego rodzaju druciaki mogą uszkodzić jej powierzchnię.
Istnieje wiele domowych sposobów, dzięki którym przypalona patelnia będzie jak nowa. Fot.CanvaPro
Czyszczenie przypalonej patelni keczupem
Co w przypadku, gdy żadne z powyższych metod nie przynoszą rezultatów? Istnieje bezkonkurencyjny patent, który pomoże doczyścić nawet najbardziej przypaloną i brudną patelnię. Wystarczy sięgnąć po produkt, który prawdopodobnie już masz w lodówce lub kuchennej szafce. Chodzi o… keczup. Brzmi zaskakująco, nieprawdaż? Dzięki zawartości kwasów produkt ten doskonale poradzi sobie z uciążliwymi zabrudzeniami. Jak zatem wyczyścić przypaloną patelnię?
- Wymieszaj keczup z odrobiną wody, po czym rozsmaruj na przypalonej patelni.
- Pozostaw mieszankę na około 30 minut, aby zadziałała.
- Spłucz keczup i umyj patelnie jak zwykle. Spalenizna zejdzie bez szorowania, a patelnia pozostanie czysta i lśniąca.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj
Najlepszy sposób na czyszczenie płyty indukcyjnej. Bez tłustych plam i smug
Niby prosty patent, a mało kto o nim wie. Fugi w podłodze są czyściutkie, jakby je dopiero położono