fot. 123RF/PICSEL
Piekarnik to jeden z tych sprzętów, z których w domu korzystamy najczęściej. Z tego względu niełatwo utrzymać go w czystości. Najtrudniej bywa w przypadku brytfanny do pieczenia mięs czy zapiekanek, do której pod wpływem wysokiej temperatury często przywierają (i w dodatku przypalają się) resztki jedzenia czy wykipiały sos. Jak wyczyścić formę do pieczenia? Skuteczne metody.
Często używane brytfanny i blachy do pieczenia brudzą się i tłuszczą. Zostaje na nich przypalony osad, który ciężko domyć ręcznie lub w zmywarce. Używanie takich przyrządów do przygotowania posiłków jest niezdrowe i niehigieniczne. Jak wyczyścić ślady spalenizny z brytfanny do pieczenia?
Kąpiel w roztworze sody oczyszczonej
Do zlewu lub innego dużego naczynia (musi zmieścić całą brytfannę) należy wlać wrzątek i rozpuścić w nim pół szklanki sody oczyszczonej. W tak przygotowanej kąpieli zanurzamy blachę lub formę na ok. godzinę. Po tym czasie brud powinien rozmoknąć, co ułatwi jego usunięcie. Wystarczy przetrzeć brytfannę miękką gąbką, by usunąć ślady spalenizny.
Moc sody oczyszczonej i octu
Ranty i boki brytfanny należy obficie obsypać sodą oczyszczoną, a następnie obłożyć ręcznikami papierowymi zwilżonymi octem spirytusowym. Papier musi ściśle przylegać do formy, tak by soda z octem miały szansę zadziałać. Tak przygotowaną blachę zostawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie zdejmujemy okład, a rozpuszczone zabrudzenia zmywamy miękką stroną gąbki.
Do czyszczenia forem do pieczenia wykorzystać można również myjkę parową. Para wyrzucana z dyszy pod wysokim ciśnieniem skutecznie rozprawia się z brudem.
Deccoria.pl