Porady domowe

Porządnie wyczyścisz przypalony tłuszcz z patelni. I to bez drażniącej chemii

Przypalone garnki lub patelnie to powszechny problem. Takie zabrudzenia często są bardzo trudne do usunięcia, a jednocześnie stanowią realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Często do mycia takich przypaleń używa się ciężkiej, często toksycznej chemii. Na szczęście można też skorzystać ze sprawdzonych i sprytnych, domowych sposobów.

Porządnie wyczyścisz przypalony tłuszcz z patelni. I to bez drażniącej chemii
Wyczyszczenie przypalonej patelni nie jest proste, ale istnieją na to różne sposoby. Fot. liudmilachernetska/123RF.com

Spis treści:

Dlaczego przypalony tłuszcz na patelni jest niebezpieczny?

Uszkodzona powierzchnia patelni sprawia, że szybko się ona nagrzewa, a co za tym idzie, przypala potrawy. Ale nie to jest największym problemem. W zależności od materiału, z jakiego wykonano patelnię, mogą z niej uwalniać się związki szkodliwe dla naszego organizmu. W przypadku aluminium zdarza się, że do jedzenia przenika glin.

Spory problem stanowi też teflon. Okazuje się, że ten słabszej jakości przy bardzo wysokich temperaturach potrafi uwalniać rakotwórcze substancje. Dlatego zaleca się wybieranie naczyń droższych, aby powłoka była naprawdę trwała i bezpieczna.

Problem stanowią również naczynia emaliowane, ponieważ dość łatwo je uszkodzić, np. podczas mycia. Są też wrażliwe na nagłe zmiany temperatury. Uszkodzona warstwa emaliowana może wytwarzać utleniające się związki żelaza, które przenikają do jedzenia.

Przeczytaj również: Sprytny trik na czyszczenie kuchenki gazowej. Moc palników jest większa, a rachunki niższe

Według badań podczas długotrwałego podgrzewania i przypalania tłuszczu wydzielane są utlenione produkty lipidowe, toksyczne aldehydy, np. akroleina, duże ilości izomerów trans, a czasem nawet PAH i związki mutagenne. Dlatego gdy zobaczysz, że podczas smażenia z patelni unosi się dym, natychmiast wylej przypalony olej. Nie nadaje się on już do użycia i może tylko zaszkodzić.

Jak wyczyścić przypalony tłuszcz z patelni?

Patelnie po przypaleniu stanowią prawdziwe wyzwanie, szczególnie jeśli zabrudzenia zdążą wyschnąć, a z czasem tworzą coraz trudniejsze do usunięcia warstwy starego tłuszczu i spalenizny. Takie osady najczęściej gromadzą się na spodzie patelni. Do ich usunięcia można użyć chemii, ale również prostych produktów dostępnych w kuchni.

Ostatnio natknęłam się na trik z solą i oliwą z oliwek. Taka mieszanka jest niezwykle skuteczna i nie wymaga długotrwałego szorowania. Ziarna soli delikatnie ścierają zabrudzenia, a jednocześnie potrafią rozpuszczać cząsteczki tłuszczu. Tymczasem oliwa, choć sama jest tłusta, rozpuszcza inne substancje oleiste, które następnie łatwo usuniesz wodą.

Patelnia wymaga przede wszystkim czyszczenia od spodu, gdzie osadzają się zabrudzenia. Fot. Jevtic/Canva Pro

Zabrudzoną powierzchnię trzeba pokryć grubą warstwą soli. Następnie dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i zacznij pocierać ściereczką lub szczoteczką, która nie porysuje powierzchni. Rób to kolistymi ruchami, aż cały brud zniknie. Po wszystkim wypłucz naczynia pod wodą i dokładnie je osusz, aby zapobiec powstawaniu rdzy.

Ta metoda dobrze sprawdza się zarówno na powłokach nieprzywierających, jak i na spodzie patelni. Im dłużej zwleka się z czyszczeniem, tym trudniejsze staje się usunięcie zaschniętych osadów. Dlatego zadbaj o regularne mycie naczyń za pomocą soli i oliwy – możesz to robić raz w tygodniu. Dzięki temu twoje patelnie nie tylko będą pięknie wyglądać, ale też zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich.

FAQ — najczęściej zadawane pytania:

Jak wyczyścić przypalony tłuszcz na patelni?

Istnieje kilka domowych sposobów, ale warto wypróbować mieszankę soli i oliwy z oliwek.

Co zrobić jak zapali się tłuszcz na patelni?

Trzeba wyłączyć gaz lub zasilanie elektryczne i zakryć patelnię pokrywką, lub ścierką, by odciąć dostęp powietrza. Nigdy nie używaj do tego wody.

Czy soda oczyszczona rozpuszcza przypalony tłuszcz?

Tak, jej zasadowy odczyn emulguje substancje tłuste. Można nią wyczyścić patelnię. 

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Czyszczenie żelazka w środku i na zewnątrz. Bezbłędne metody, przy których kamień nie ma szans

Przygotuj grządki pod przyszłoroczną uprawę ogórków i pomidorów. Będą miały dobry start

Jak pomóc hortensji przetrwać zimę? Sposób na przyspieszenie drewnienia pędów

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.