fot. 123RF/PICSEL
Gąbka do mycia naczyń, jaka jest każdy widzi. Używamy ich codziennie – nawet ci szczęściarze, którzy mają zmywarki. Każdego dnia mają one kontakt z wodą, płynem do mycia naczyń i resztkami pożywienia, znajdującymi się na garnkach i talerzach. Kombinacja porów, wilgoci i rozkładającego się jedzenia to wymarzone warunki dla groźnych patogenów. Wielu z nas pewnie nieraz zastanawiało się, kiedy należy zmywaki do naczyń wymieniać i czy można je dezynfekować. Można by przecież pomyśleć, że detergent używany do mycia naczyń, również powinien oczyścić pory gąbki z groźnych drobnoustrojów. Czy tak się dzieje? Nie do końca.
Przeczytaj: Jak prawidłowo myć dłonie? Poznaj najbrudniejsze miejsca w swoim domu
Sprawą zainteresowali się niemieccy naukowcy, którzy postanowili wziąć pod lupę domowe gąbki. Wynikami swoich badań podzieli się w artykule w czasopiśmie „Nature”. Pobrali oni używane gąbki z 14 prywatnych domów z Villingen-Schwenningen w Badenii-Wirtembergi i poddali je badaniom mikroskopowym. Zsekwencjonowano również DNA mikroorganizmów żyjących wewnątrz zmywaka. Co się okazało?
Na jednej gąbce wyróżniono 362 różne mikroby! Na jednym centymetrze jej powierzchni żyje więcej niż 50 miliardów bakterii – tyle samo, ile znajduje się w jednym centymetrze odchodów. Wśród patogenów zamieszkujących domowy zmywak znaleziono m.in. bakterie żyjące w ludzkich jelitach, pałeczkę gronkowca złocistego i zapalenia płuc, bakterie z rodzaju Acinetobacte, odpowiedzialne za wywoływanie zapalenia opon mózgowych i zakażenia skóry. Poza tym znaleziono tam również te same bakterie, które powodują zatęchły zapach w długo nieczyszczonych pralkach, bakterie E.coli oraz salmonelli.
Skąd na gąbkach tyle bakterii? Mikroby żyjące w porach gąbek nie pochodzą jedynie z żywności, ale też z ludzkiej skóry i innych powierzchni, z którymi mają one kontakt.
Przeczytaj: Sezon infekcji wirusowych - jak sprzątać w domu
Jak często zmieniać gąbki? Jak dezynfekować gąbki do mycia naczyń?
Badania naukowców dowiodły również, że domowe metody odkażania gąbek – podgrzewanie w mikrofali czy maczanie w occie – zupełnie się nie sprawdzają. Wprawdzie w ten sposób można wyeliminować do 60% mikroorganizmów bytujących w "myjce", jednak chorobotwórcze patogeny, które przetrwają taką terapię, szybko się namnażają i z powrotem kolonizują dostępną przestrzeń.
Podobnie namaczanie w płynie do mycia naczyń nie odkazi gąbek – płyny te nie posiadają właściwości bakteriobójczych. Skuteczne może być pranie gąbek w wysokie temperaturze (90 st. C) z proszkiem do prania i wybielaczem, jednak po takiej kuracji nie powinniśmy ich później używać w kuchni do zmywania naczyń, a co najwyżej do czyszczenia innych powierzchni np. w łazience. Naukowcy sugerują zatem, by gąbkę do mycia naczyń wymieniać co siedem dni – to jedyny sposób, by uchronić się przed szkodliwymi mikroorganizmami. Można je zastąpić szczotkami, druciakami oraz szmatkami z tetry, jednak te przedmioty również należy często wymieniać.
Deccoria.pl