Spis treści:
Dlaczego odpady kuchenne brzydko pachną?
Nieprzyjemny zapach z kosza na śmieci jest wynikiem naturalnego procesu rozkładu, który jest napędzany przez mikroorganizmy. Odpady kuchenne są pełne materii organicznej (resztki jedzenia, obierki, fusy), którą bardzo szybko zasiedlają bakterie i grzyby, rozkładając ją na prostsze związki. W trakcie tego procesu powstają lotne związki organiczne o charakterystycznym, przykrym zapachu.
Czynnikami wpływającymi na intensywność zapachu są przede wszystkim wilgotność i temperatura. Bakterie najlepiej rozwijają się w wilgotnym środowisku, a wysoka temperatura dodatkowo przyspiesza ten proces, intensyfikując nieprzyjemną woń. Ponadto w pewnych warunkach mogą tworzyć się beztlenowe strefy rozkładu, które generują szczególnie nieprzyjemną woń w postaci związków siarki, amoniaku czy metanu. Ma to miejsce szczególnie na wilgotnym dnie kosza, gdzie odpady są mocno ściśnięte i długo niewynoszone, a dostęp do powietrza jest odcięty.
Zimą to zjawisko jest szczególnie uciążliwe, ponieważ wówczas zdecydowanie rzadziej wietrzy się kuchnię i dłużej trzyma śmieci w domu. Takie działanie sprzyja kumulacji zapachu w kuchni, zwłaszcza jeżeli kosz jest szczelnie zamknięty, a worek mocno wypełniony i ubity. W głębszych, mokrych warstwach łatwiej tworzą się opisane strefy beztlenowe. Dodatkowo na ściankach pojemnika może pozostawać tłusty film, który jest pożywką dla bakterii – dlatego z kosz może brzydko pachnieć, nawet po wyniesieniu worka ze śmieciami.
Przeczytaj również: Nasyp do słoiczka i postaw łazience. Długo i pięknie pachnie, a do tego wyciąga wilgoć
Cynamon na nieprzyjemne zapachy w kuchni
Rozwiązaniem problemu nieprzyjemnego zapachu z kosza jest przede wszystkim szybkie usuwanie odpadów i unikanie akumulacji wilgoci oraz regularne czyszczenie pojemnika. Aby dodatkowo zapobiec ulatnianiu się przykrej woni z wnętrza pojemnika, możesz skorzystać ze sprawdzonych, domowych sposobów z wykorzystaniem cynamonu. Zawiera cynamal (aldehyd cynamonowy) i inne substancje o udowodnionym działaniu przeciwdrobnoustrojowym – oznacza to, że może redukować liczbę niektórych bakterii i grzybów. Przyprawa ta dodatkowo wydziela bardzo przyjemny zapach, co odświeży pojemnik. Jak go wykorzystać?

Podstawą zapobiegania zapachów rozkładu i fermentacji jest regularna wymiana worków na śmieci i mycie pojemnika. Fot. pixelshot/CanvaPro
- Napar z cynamonu
Opróżnij kosz na śmieci i umyj go z wykorzystaniem ciepłej wody oraz płynu do mycia naczyń. Osusz pojemnik, wsyp na dno całe opakowanie cynamonu i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zamieszaj tak, aby mieszanina dotarła do zakamarków kosza i pokryła jego ścianki. Pozostaw ją w pojemniku na 10-15 min, po czym wylej, opłucz, wysusz i załóż nowy worek.
- Cynamon i soda oczyszczona
Opróżnij kosz, umyj go i osusz. Przed włożeniem nowego worka wysp na dno 3 łyżki cynamonu, 3-4 łyżki sody oczyszczonej i wymieszaj. Jako łagodna zasada soda neutralizuje kwaśne opary, powstające w wyniku rozkładu, przekształcając je w obojętne sole i wodę. Usuwa więc przyczynę przykrego zapachu na poziomie chemicznym, a dodatek cynamonu działa przeciwbakteryjnie i dodatkowo odświeża.
Źródła: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Czysta mikrofalówka i to bez grama chemii. Sprawdzony i bezpieczny sposób na czyszczenie
Koniec z kamieniem i zaciekami. Tak zadbasz o kabinę prysznicową
Żadnych smug i zacieków na lustrze. Prosty domowy sposób na czyszczenie bez chemii